Κοινωνία

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Ενδοσχολικές εξετάσεις “fast track” από το Υπουργείο Παιδείας!

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας, προχωρά σε μια «fast track» διαδικασία ενδοσχολικών εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ. Με το χρονοδιάγραμμα για το τέλος των μαθημάτων και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων εντατικοποιεί και στριμώχνει σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια το χρόνο διεξαγωγής των ενδοσχολικών, υποβαθμίζοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία και βάζοντας νέες δυσκολίες για τους μαθητές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια:

  • Για τους μαθητές της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ που πρέπει να δώσουν από 5 έως 8 μαθήματα ανάλογα με την ειδικότητα τους μέσα, σε 6 ημέρες. Το πρόγραμμα αυτό παραβιάζει κάθε κοινή λογική. Κάποιοι μαθητές θα δώσουν έως και 2 μαθήματα την ημέρα. Οι εξετάσεις τελειώνουν στις 6/6 και στις 7/6, χωρίς ανάσα κυριολεκτικά, ξεκινάνε οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Ιδιαίτερα για τα εσπερινά ΕΠΑΛ όπου το βράδυ της τελευταίας ημέρας πριν τις πανελλαδικές, πρέπει να έχουν προλάβει να βγάλουν τα αποτελέσματα, να τα έχουν καταχωρήσει στο myschool και να έχουν εκδώσει απολυτήρια με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον τρόπο και τις συνθήκες διόρθωσης των γραπτών!

  • Για τους μαθητές των ΓΕΛ όπου και αυτοί θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχες συνθήκες αφού θα γράφουν κάθε μέρα προαγωγικές η απολυτήριες εξετάσεις. Ιδιαίτερα οι μαθητές της Β’ Λυκείου όπου μέσα σε 10 ημέρες θα δώσουν 16 εξεταζόμενα μαθήματα.

Μόνο ως κοροϊδία προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μπορεί να εκληφθεί το κάλεσμα του Υπουργείου προς τους διευθυντές των σχολείων “να μεριμνήσουν για την ορθολογική κατάρτιση του προγράμματος των εξετάσεων… προκειμένου οι μαθητές να έχουν την δυνατότητα να προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο”!!!

Το Υπουργείο Παιδείας με το πλαίσιο αυτό φορτώνει πρόσθετο άγχος και βάρη στους μαθητές αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές συνέπειες, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα παιδιά των ΕΠΑΛ που θα έχουν και το επιπλέον άγχος των Πανελλαδικών. Τελικά η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του σχολικού έτους ουσιαστικά μεταφράζεται σε αύξηση της εξεταστικής πίεσης για όλους τους μαθητές….

Καλούμε τις ΕΛΜΕ, τους μαθητές και τους γονείς να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, να αλλάξει το πλαίσιο των εξετάσεων ώστε να μην αποτελεί επιπλέον βάρος για τους μαθητές.

 

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας