Απόψεις Υγεία

Γιώργος Σαλιάγκας: “Παλεύοντας για την Ψυχική Υγεία”

Το κείμενο που ακολουθεί αποτέλεσε τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, Γιώργου Σαλιάγκα, στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια με θέμα: “Ψυχική Υγεία και Επανένταξη”

Κυρίες και κύριοι,  αγαπητοί φίλοι και φίλες

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση και σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας.

14 Μαΐου 2016 σ’ αυτόν εδώ το χώρο, ημερίδα με θέμα την Ψυχική Υγεία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

12 Μαΐου 2018, δύο χρόνια μετά στον ίδιο χώρο, ημερίδα για την Ψυχική Υγεία και την Κοινωνική Επανένταξη.

Το 2016 με ένα χρόνο λειτουργίας του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας και του ΚοιΣΠΕ «ΔΕΣΜΟΣ», με 3 χρόνια λειτουργίας σήμερα.

Στην ημερίδα του 2016, έγινε μια αναφορά , καταγραφή και αξιολόγηση των υποδομών και δομών παροχής υπηρεσιών για την ψυχική υγεία με επιστέγασμα το Κείμενο Ομοφωνίας που υπογράφηκε από όλους σχεδόν τους πολιτειακούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας που αναφέρεται στην ιεράρχηση των στόχων για τα θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία στην περιοχή μας.

Στα δύο αυτά χρόνια δεν προχώρησε βέβαια το θέμα των υποδομών ή τη δημιουργία Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Υπήρξε όμως μια κινητοποίηση και μια λειτουργικότητα από τους τοπικούς φορείς, που για πρώτη φορά αναδείχθηκε σε ένα βαθμό το θέμα της ψυχικής υγείας, το μέγεθός του που συνεχώς αυξάνεται και η έλλειψη στην αποτελεσματική, συλλογική και οργανωμένη διαχείρισή του.

Η λειτουργία των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχοεκπαίδευσης του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, τόσο των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και των οικογενειών – φροντιστών τους, οι διάφορες εκδηλώσεις, η λειτουργία του ΚοιΣΠΕ με σημαντικές πρωτοβουλίες υλοποίησης δράσεων για την επαγγελματική επανένταξη των ληπτών, όπως το καφέ foyer που λειτουργεί εδώ στη Στέγη και θα μας προσφέρει σήμερα τις υπηρεσίες του , οι δίαυλοι επικοινωνίας που αναπτύχθηκαν τόσο με τους τοπικούς φορείς όσο και με πανελλαδικούς, όπως η ΠΟΣΟΨΥ, η ΠΟΚοιΣΠΕ και άλλοι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνέβαλλαν σημαντικά στην ενημέρωση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Βοήθησαν στη συνεργασία των φορέων και την ανάδειξη του προβλήματος, συνέβαλλαν στον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου, στάθηκαν δίπλα και στήριξαν τους λήπτες και τις οικογένειες – φροντιστές τους όσο μπορούσαν και με την εθελοντική προσφορά των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, ακόμα κι  αν τις υπηρεσίες αυτές θα έπρεπε να τις δημιουργήσει, να τις λειτουργεί και να τις παρέχει το Ελληνικό κράτος, όπως έχει την υποχρέωση.

Η οργάνωση της σημερινής Ημερίδας βγήκε μέσα από την ανάγκη να απαντήσουμε σε σημαντικά ειδικά ερωτήματα και θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Με ποιες υπηρεσίες και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει η πολιτεία τα σημερινά οξυμμένα προβλήματα στο χώρο αυτό;

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται η Εκκλησία το πρόβλημα, γιατί είναι πολλοί οι ψυχικά πάσχοντες που απευθύνονται σαυτήν για βοήθεια και στήριξη;

Ποια η συνεργασία και δικτύωση των παραπάνω θεσμών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών;

Ποια τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών ιδιαίτερα στην ακούσια νοσηλεία με εισαγγελική εντολή;

Είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες και το προσωπικό τους γνώστες και εκπαιδευμένοι στη διαχείριση αυτών των διαδικασιών για την αποφυγή επιδείνωσης των ψυχικά πασχόντων από αυτές; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους;

Πως διαχειρίζονται τα προβλήματα της ψυχικής ασθένειας κοινωνικοί φορείς άλλων κατηγοριών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού;

Πως βοηθάει η επαγγελματική επανένταξη τους ψυχικά ασθενείς και με ποιον τρόπο και από ποιους φορείς υλοποιείται αυτή σήμερα;

Όπως αντιλαμβάνεστε φίλες και φίλοι τα ερωτήματα γύρω από το μεγάλο θέμα της ψυχικής υγείας δεν έχουν τελειωμό. Και θα χρειαστεί πολύς χρόνος και πολλές ημερίδες για να αναδειχτούν μέσα από ανοικτές συζητήσεις με τους πολιτειακούς θεσμούς, την αυτοδιοίκηση , τους επιστημονικούς φορείς, το αναπτυσσόμενο κίνημα των οικογενειών και των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που προχωρά με πολύ αργά βήματα και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια κατεύθυνση οδηγείται, τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών – φροντιστών τους που μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση συνεχώς μειώνονται, η ανάγκη για δημιουργία και λειτουργία μονάδων ψυχικής υγείας όπως Κέντρα Ημέρας, Ξενώνες φιλοξενίας και τόσα άλλα θα μας απασχολήσουν πολύ σύντομα .

Στη σημερινή μας ημερίδα συμμετέχουν επιστήμονες και εκπρόσωποι πολλών φορέων του Νομού μας. Θα μπορούσαν να καλεστούν πολλοί ακόμη γιατί το θέμα είναι μεγάλο και πολλοί οι φορείς που εμπλέκονται.  Δεν ήταν όμως δυνατό χρονικά και ευελπιστούμε να συμμετέχουν σε επόμενη εκδήλωσή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιχειρηθεί η στενότερη δικτύωση και συνεργασία μαζί τους.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα τραπέζια των συζητήσεων.

Να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Βέροιας για την παραχώρηση της αίθουσας και το προσωπικό της ΚΕΠΑ για τη βοήθειά του.

Τον ΚοιΣΠΕ «ΔΕΣΜΟΣ» για την προσφορά του μπουφέ που μας ετοίμασε στο υπέροχο καφέ foyer που έχει δημιουργήσει στο ισόγειο της Στέγης.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ημερίδας.

Τους χορηγούς μας που πάντα στέκονται δίπλα μας και στηρίζουν τις προσπάθειές μας.

Τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή και δημοσιοποίηση της εκδήλωσης.

Όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε σήμερα εδώ.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.

banner-article

Ροη ειδήσεων