Βέροια Ρεπορτάζ

Στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας η συγκέντρωση του Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων για την Πρωτομαγιά

 

Με μια μικρή συγκέντρωση, με διοργανωτή το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Attack Βέροιας, γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά.

Πρώτος ομιλητής ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Θόδωρος Κακαγιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγου αλλά και οι μεταγενέστεροι επέτυχαν μια σειρά από κατακτήσεις, όπως την καθιέρωση του 8ωρου, την κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Παιδείας και του  Πολιτισμού.

Η μονοκρατορία του καπιταλιστικού συστήματος, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τόνισε ο ομιλητής, θα επιχειρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο την ανατροπή κατακτήσεων και δικαιωμάτων όλου του προηγούμενου αιώνα και να επαναφέρει τους εργαζόμενους και τους μη προνομιούχους στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.

Στη χώρα μας τα οκτώ τελευταία χρόνια οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι  γυναίκες και οι νέοι πληρώνουν τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που έχουν οδηγήσει το 1/3 του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κράτος Πρόνοιας, η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στοχοποιούνται.  Η δημόσια περιουσία εκποιείται αντί πινακίου φακής.

Την πολιτική αυτή ακολουθεί με μεγάλη συνέπεια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τη διαφορετική ατζέντα με την οποία εκλέχτηκε. Το Success story  για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια είναι άνευ περιεχομένου και μόνο για τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης.

Ο φετινός εορτασμός της πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει απ’ αρχή για ανατροπή των αντιλαϊκών αυτών πολιτικών, με ενότητα όλων των δυνάμεων της εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, καλούμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που να απωθούν την επίθεση που δεχόμαστε.

Αγωνιζόμαστε για πανανθρώπινες αξίες και δικαιώματα, για Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη,  Ισότητα, εργασιακά δικαιώματα.»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δεύτερος ομιλητής, εκπρόσωπος της Attack Βέροιας Δημήτρης Διαμαντής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον λαό αλυσοδεμένο στη φυλακή της ΕΕ, του ΔΝΤ και των δανειστών με στρατιές ανέργων, απλήρωτων εργαζομένων, προσωρινά εργαζόμενων, με δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί – χωρίς δικαιώματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλη η συστημική αντιπολίτευση μας καλούν να γίνουμε ξανά θυσία για την «ανάπτυξη» των κερδών του κεφαλαίου, για τα αιματηρά πλεονάσματα…

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά έρχεται επίσης σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πυκνώνουν και απειλούν με νέο αιματοκύλισμα τους λαούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζει απόλυτα την πολεμική εκστρατεία στη Μ. Ανατολή, παραμένει το «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ και της Δύσης, παραχωρεί χωρίς δισταγμό τη Σούδα και άλλες βάσεις στους «φονιάδες των λαών»

H ηγεσία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ μέσω ενός κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αντιστρατεύεται τα εργατικά συμφέροντα και διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Όχι μόνο δεν προτείνουν κανένα αγωνιστικό σχέδιο, αλλά έχουν σημάνει απεργοσπασία και παράδοση.

Η εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει σταθμό για την ταξική – αγωνιστική ανασυγκρότηση στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα που δρα από τη σκοπιά της υπεράσπισης της εργατικής τάξης» κατέληξε ο ομιλητής.

Πορεία δεν ακολούθησε.

Το Εργατικό Κέντρο Βέροιας δεν έκανε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας