Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Βαϊνά “Τα δημοτικά τραγούδια των Ριζωμάτων” – Πράξη αντίστασης στην ισοπέδωση των αξιών και στη λήθη

  Δήμητρα Σμυρνή

Ένα βιβλίο έργο ζωής, που χρειάστηκε πενήντα χρόνια σοβαρής και επίπονης δουλειάς του συγγραφέα του, του Γ. Βαϊνά,  για να βγει στο φως, παρουσιάστηκε χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» και τις εκδόσεις «Μάτι».

Μπροστά σε πλήθος κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά τη Στέγη, παρουσιάστηκε από τους εισηγητές και το συγγραφέα το βιβλίο, του οποίου το περιεχόμενο ζωντάνεψε μέσα από τραγούδια και χορούς των Πιερίων, φέρνοντας τον αέρα μιας άλλης εποχής, κόντρα στην  υποκουλτούρα της δικής μας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Σοφιανίδης Γιώργος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Τσιαμήτρος Ιωάννης Καθηγητής-συγγραφέας, Μπεμπέτσου Αλκμήνη Αντιπρόεδρος  Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και Αποστολόπουλος Αθανάσιος Δικηγόρος, Γραμματέας Δημ. Συμβουλίου Βέροιας.

Εκπροσωπώντας τη Δημοτική Βιβλιοθήκη είπε προλογίζοντας η Βούλα Κοτσάλου-Πάπαρη, μετά το βιογραφικό του συγγραφέα:

«Πρόκειται για ένα ογκώδες και πολύτιμο έργο, που περιλαμβάνει πάνω από 500 τραγούδια, χωρισμένα σε 20 κατηγορίες, μεταφέροντας την παράδοση στους νεότερους. Οι ρίζες των τραγουδιών χάνονται στα βάθη των αιώνων» […]

Ο Γιώργος Σοφιανίδης: «Συμμετέχω στην παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, και είναι τιμή μου, γιατί θεωρώ πως η διάσωση της παράδοσης πρέπει να ενθαρρύνεται και να στηρίζεται από την Πολιτεία.

Ο συγγραφέας, εργατικός και αθόρυβος, έβλεπε τη νέα γενιά να χάνει τις ρίζες της, και χωρίς ο ίδιος να εφησυχάσει, θέλησε να κρατήσει αυτές τις ρίζες. Το βιβλίο του είναι πράξη αντίστασης στην παγκοσμιοποίηση και την υποκουλτούρα που μας κατακλύζει.»

Ο Γιάννης Τσιαμήτρος: «Οι ερασιτέχνες λαογράφοι προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία, γιατί η δουλειά τους είναι βιωματική. Με επιμέλεια και επιμονή ο συγγραφέας συνέλεξε τα δημοτικά τραγούδια της περιοχής, σεβόμενος την ενότητα στίχων-μουσικής-χορού.

Είναι σημαντικό ότι τα τραγούδια στην ηχογραφημένη μορφή τους, που περιέχει το βιβλίο, συνοδεύονται από τη γκάιντα, που κυριαρχεί στα Πιέρια.

Το έργο του  είναι έργο εθνικό, που αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.»

Η Αλκμήνη Μπεμπέτσου: «Το βιβλίο αυτό αποτελεί για μας, για το Λύκειο Ελληνίδων, ένα πραγματικό Ευαγγέλιο[…]

Δεν είναι μια απλή συλλογή των Πιερίων αλλά με τις παραλλαγές που περιέχει αποτελεί μια πανελλήνια καταγραφή δημοτικών τραγουδιών.

Τα τραγούδια, που ήταν τότε η εφημερίδα και το ραδιόφωνο της εποχής, συνόδευαν όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τη δουλειά, τη χαρά τη λύπη… Δυστυχώς, πάψαμε να τραγουδάμε.

Λαός όμως που ξέχασε το παρελθόν του δεν έχει μέλλον… Χωρίς επίγνωση της καταγωγής του είναι καράβι που το δέρνουν τα κύματα.»

Ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος: «Το βιβλίο του Γ. Βαϊνά ανέδειξε τις αιώνιες αξίες του τόπου μας, μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά και θυμίζοντας τα χαμένα χρόνια της νιότης μας. Ο συγγραφέας αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης. Αφήνει το αποτύπωμά του στον άξονα του τόπου και του χρόνου. Πράξη αντίστασης στην ισοπέδωση των αξιών και στη λήθη. Τολμηρό εγχείρημα, με το οποίο  αποφεύγουμε την αλλοτρίωση.»

Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Γιάννης Βαϊνάς,  είπε συγκινημένος: «Θεωρώ ότι ειπώθηκαν πάρα πολλά και συγκινητικά…

Το βιβλίο μου των 800 σελίδων δεν αποτελεί μια απλή καταγραφή, αλλά το χαρακτηρίζει μια μεγάλη ποικιλότητα περιεχομένου.

Τα 570 τραγούδια τα συνοδεύουν οι παραλλαγές κι αυτό είναι το κομβικό σημείο του βιβλίου. Κάποια τραγούδια έχασαν μέρος των στίχων τους, που αποκαταστάθηκαν με τις παραλλαγές.

Το βιβλίο έχει ιστορική διάσταση και τη μορφή λεξικού της περιοχής των Πιερίων[…]

Τα Πιέρια διαθέτουν μεγάλο πλούτο παράδοσης. Καλούνται οι ερευνητές αλλά και η  Πολιτεία να τον διασώσουν.»

Στη συνέχεια η αίθουσα γέμισε από τους ήχους της γκάιντας και η σκηνή από τις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές των χορευτών, που ενσάρκωσαν το περιεχόμενο του βιβλίου. Συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ριζωμάτων και Δασκίου. Μονοφωνικά τραγούδησαν η Παπαγεωργοπούλου και ο Μοτσιόπουλος και  με τη  γκάιντα και το τύμπανο συνόδεψαν τους χορευτές οι Δέλλας, Τσιγκενόπουλος και Οικονόμου.

Μια βραδιά πολιτισμού, όπου συναντήθηκαν η θεωρία με την πράξη.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας