Βέροια Ρεπορτάζ

Σωτήρης Ζαριανόπουλος: “Ο λαός να βγει στο δρόμο ενάντια σ’ αυτούς που ωφελούνται από τα μνημόνια”

“Εκατό χρόνια δράσης και αγώνων του ΚΚΕ δίπλα στο λαό”

Σε μια εκτενή ομιλία στη Βέροια, και με μεγάλο ακροατήριο, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ  Σωτήρης  Ζαριανόπουλος ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εσωτερικής   και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ξεκίνησε έτσι: “Εκατό χρόνια δράσης και αγώνων του ΚΚΕ δίπλα στο λαό, αγώνες και θυσίες για όλα, από το απλό μεροκάματο μέχρι  την αντιμετώπιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Για όσους αναρωτιούνται τι τελικά άφησαν πίσω τους οι αγώνες του ΚΚΕ, η απάντηση είναι πως στα σκοτάδια που ζούμε σήμερα το ΚΚΕ είναι η φλόγα της ανατροπής και του Σοσιαλισμού.”

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι  υπάρχει διαστρέβλωση  στην ενημέρωση του λαού, ώστε να μη μπορεί να δει την πραγματική εικόνα των προβλημάτων. «Του δείχνουν τη μικρή εικόνα,  ενώ του κρύβουν τη  μεγάλη»,  είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας με το ζήτημα του φάρμακου και το τεράστιο σκάνδαλο  της Novartis, που πρόσφατα βγήκε στην επιφάνεια, τόνισε ότι  αυτό συνέβη λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ   αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιριών. Είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο τα δημιουργεί. Σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στο ίδιο θέμα τόνισε ότι ενώ η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παράγει φθηνό φάρμακο, όμως δεν το κάνει.  Το φάρμακο λειτουργεί σαν εμπόρευμα με υπερβολικά υψηλό κέρδος για τις εταιρίες που το παράγουν, ενώ για το λαό είναι δυσπρόσιτο.

Για το θέμα των μνημονίων. Τόνισε ότι όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα παρουσιάζουν τα μνημόνια σαν κάτι το αναγκαίο, κρύβοντας από το λαό τις επιδιώξεις τους και τα συμφέροντα που έχουν από αυτά.

Αναφέρθηκε σε θέματα αγροτικής πολιτικής και τα ισχυρά χτυπήματα που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, για το εμπάργκο και ποιος το προκαλεί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τι υπόσχονταν η ΕΕ για τους γεωργούς.

Μίλησε για την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι  για το ΚΚΕ ήταν αναμενόμενη. «Είναι ο δρόμος που αναγκαστικά οδηγείται κάθε κυβέρνηση, η οποία υπηρετεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, τους αδυσώπητους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, το σάπιο αστικό κράτος»

Στη συνέχεια μίλησε για τις πιέσεις που δέχτηκε το ΚΚΕ να συνεργαστεί και να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση, για την οποία  όμως είχε προβλέψει τη διαδρομή  της. Άντεξε  σ’αυτές   και   δεν ενέδωσε, με κόστος να χάσει ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης.

«Σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για το λαό,  αν το ΚΚΕ είχε κάνει μια άλλη επιλογή. Αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις . Ή το κεφάλαιο θα κερδίζει  ή οι εργαζόμενοι. Κυβέρνηση φιλολαϊκή μπορεί να έρθει μόνο σε σύγκρουση με τους καπιταλιστές και την εξουσία τους» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε σε θέματα ενέργειας και ξεκαθάρισε, σύμφωνα και με την τοποθέτηση της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό αερίου, ότι δεν πρόκειται να έχουν κανένα όφελος οι κάτοικοι των περιοχών, μεταξύ αυτών και της Ημαθίας, από τις οποίες περνάει  αγωγός φυσικού αερίου (TAP). Επίσης σχετικά με το ίδιο θέμα αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης για την πώληση των μονάδων λιγνίτη καθώς και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Μίλησε για τους αντεργατικούς νόμους που η σημερινή κυβέρνηση τους επέκτεινε, για τη φοροληστεία, για τις ιδιωτικοποιήσεις γενικότερα, για το Υπερταμείο, για τη διάρκεια των 99 χρόνων εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Στάθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και το δημόσιο, που στόχο έχουν να τα πάρουν από τους μικρούς, για να τα δώσουν στους μεγάλους.

Αναφέρθηκε και στη λεγόμενη δίκαιη ανάπτυξη και αναρωτήθηκε: Εφόσον θα είναι   δίκαιη τι χρειάζονται τότε οι αντεργατικοί νόμοι; Αν ήταν έτσι, δεν θα χρειαζόταν να χτυπήσουν το μεγαλύτερο όπλο των εργαζομένων, την απεργία.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είπε χαρακτηριστικά: «Μία από τις μεγαλύτερες προσφορές του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα είναι ο εξωραϊσμός του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ με τις οποίες  “μοιράζεται κοινές αξίες” όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Τραμπ»

Μίλησε επίσης για το θέμα της ονομασίας των  Σκοπίων και τόνισε ότι το ΚΚΕ, όπως και το 1992, έχει την ίδια θέση με την οποία σήμερα συγκλίνουν και άλλοι οι οποίοι τότε οργάνωναν συλλαλητήρια και θύμισε τη φράση του Λεωνίδα Κύρκου ότι όλοι ήταν μαζί πλην Λακεδαιμονίων, εννοώντας  το ΚΚΕ.

Είπε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό. Όμως το πρόβλημα είναι οι θέσεις αλυτρωτισμού που  είναι καταγεγραμμένες στο σύνταγμά τους. Επίσης τόνισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας οι βόρειοι γείτονές μας  να μπουν σε  ΝΑΤΟ και  ΕΕ.

«Ο  στόχος της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που επικαλείται η  κυβέρνηση, δεν έχει   καμιά σχέση με την ασφάλεια των λαών. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η εμπλοκή σε επεμβάσεις και πολέμους διαμόρφωσαν αρνητικούς όρους σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των λαϊκών συμφερόντων».

Κλείνοντας ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Ο λαός να βγει στους δρόμους συντεταγμένα για να διεκδικήσει το δίκιο του, έχοντας σαν στόχο αυτούς που έχουν συμφέροντα από τα μνημόνια και από αυτήν την πολιτική».  Τόνισε επίσης ότι ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί και να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον του!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας