Κόσμος

Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Συρία και καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα συριακά εδάφη, με την ψευδεπίγραφη επωνυμία “Κλάδος ελιάς” που βρίσκεται σε εξέλιξη και “σπέρνει” νέα δεινά στο λαό της Συρίας.

Είχε προηγηθεί η επιδίωξη των ΗΠΑ να στηρίξουν πολιτικά και στρατιωτικά τους Κούρδους, για να τους χρησιμοποιήσουν ως «δύναμη κρούσης» στα σχέδιά τους, μαζί με τις λεγόμενες «Δυνάμεις της Δημοκρατικής Συρίας», ενάντια στην κυβέρνηση Άσαντ και στους συμμάχους της, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Η αστική τάξη της Τουρκίας, επικαλούμενη “ζητήματα ασφαλείας” και “κινδύνων για την εδαφική της ακεραιότητα” προχώρησε σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση, που στόχος της είναι με στρατιωτικά μέσα να ενισχύσει τον πολιτικό λόγο της (τον δικό της και των συμμάχων της, όπως του Κατάρ) στις διαβουλεύσεις για το το μέλλον της Συρίας, χτυπώντας άμαχο κουρδικό πληθυσμό, ακόμα και παιδιά.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η ήττα του λεγόμενου “Ισλαμικού Κράτους”, που οι ΗΠΑ στήριξαν, εκπαίδευσαν, εξόπλισαν (οι ίδιες ή οι σύμμαχοί τους στην περιοχή), όχι μόνον δεν οδήγησε στο τέλος του πολέμου στη Συρία, αλλά του προσδίδει νέα ένταση, νέες πτυχές. Αφού εξακολουθούν να υπάρχουν όλες εκείνες οι αιτίες, που οδήγησαν στη σύγκρουση και δεν είναι άλλες από την διαπάλη ισχυρών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας και των εμπορευμάτων, τη διαμόρφωση των μεριδίων των αγορών.

Διάφορες “ειρηνευτικές” πρωτοβουλίες, που έχουν ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, στοχεύουν να βάλουν σε πολιτικές “ράγες” τη σύγκρουση, χωρίς να την επιλύουν στην πραγματικότητα. Προκρίνουν έτσι ακόμη κι απαρχαιωμένες για τα αστικά δεδομένα λύσεις, όπως την πολιτική εκπροσώπηση των θρησκειών στο αυριανό σύστημα μιας δήθεν “ομοσπονδιακής” και στην πραγματικότητα κατατεμαχισμένης σε “ζώνες” Συρίας, πάντα στη λογική του διαίρει και βασίλευε.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Συρίας, που έρχεται αντιμέτωπος με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη χώρα του και τον καλεί να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και  τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην αιματοχυσία στη Συρία.

31/1/2018

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

banner-article

Ροη ειδήσεων