Απόψεις

“Στο συλλαλητήριο της 21-1-2018, στη Θεσσαλονίκη”. γράφει ο Αλέξανδρος Τρομπούκης

Αλέξανδρος Τρομπούκης

Παρόντες χθες στην Θεσσαλονίκη μέσα στην λαοθάλασσα των αιώνιων Ελλήνων, που ταπεινά, σταθερά με γνήσιο εθνικό φρόνημα και παρουσιάζοντας το απλό αληθινό μήνυμα “η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η καρδιά της Ελλάδας είναι στην Μακεδονία” δίδασκαν δημοκρατία, πίστη στην μία και μοναδική αλήθεια και ελεύθερη αβίαστη βούληση.

Οι δημοσιολογούντες προέβλεπαν ότι με το ζόρι θα μαζευόντουσαν 15.000 άτομα, άντε καμιά 20αριά χιλιάδες. Κάποια κυρία μάλιστα σε κάποιο κανάλι με έντονη διάθεση ειρωνείας είπε ότι ευτυχώς για τους οργανωτές θα είχαμε την Κυριακή έντονες βροχοπτώσεις στην Θεσσαλονίκη και άρα θα υπήρχε μια καλή δικαιολογία για την προαλειφόμενη αποτυχία. Κάποια άλλη απορούσε πώς στην εποχή μας υπάρχουν άνθρωποι που να φαντάζονται συλλαλητήρια για τέτοιους λόγους και ότι ήλθε η ώρα να μετρήσουμε τι λαός είμαστε και πόσο πίσω βρισκόμαστε στην πολιτική αντίληψη. Δυστυχώς, αυτά και ένα σωρό άλλες μεγαλόστομες ανοησίες.

Η πρώτη επαφή με μιαν άλλη πραγματικότητα παρουσιάστηκε στον χώρο στάθμευσης του λιμένος Θεσσαλονίκης. Είχα την υπομονή, στις 12.45  και μέτρησα 165 λεωφορεία που συνεχώς αυξάνονταν..

Χιλιάδες κόσμου βαδίζουν επί της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης προς τον Λευκό Πύργο. Όσο πλησιάζαμε η προχώρηση γινόταν και δυσκολότερη λόγω πλήθους. Η παραλία γεμάτη μέχρι και πέρα από το «Μακεδονία Παλλάς», όσο μπορεί να δει το μάτι. Ο κεντρικός χώρος από Δημαρχείο μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου γεμάτος. Και οι κοσμοχείμαροι δεν ηρεμούσαν. Ενωθήκαμε με φίλους και γνωστούς. Κάποια μηνύματα στα κινητά μας και μετά παύση, αδύνατη η οποιαδήποτε χρήση κινητών τηλεφώνων.

Κινούμαι με δυσκολία μέσα στο πλήθος για να πιάσω τον παλμό. Από το ντύσιμο, τις ομιλίες και την γενικότερη συμπεριφορά καταλαβαίνεις εύκολα ότι εδώ βρίσκεται όλη η ελληνική κοινωνία από όλα τα μορφωτικά, οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Ή σχεδόν όλη. Μάλλον λείπουν αυτοί που τα ξέρουν όλα, μιλάνε για όλα και μας βγάζουν τα μάτια σε όλα. Γεροντότεροι ανάμικτα με νεαρούς με τα τατουάζ και τα σκουλαρίκια τους, ιερωμένοι με τις ενορίες τους, σύλλογοι με τα λάβαρα τους, αλλά και οικογένειες και μεμονωμένοι πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδος, Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά, νησιά, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, βεβαίως. Οι συνομιλίες του κόσμου ενωτικές, πατριωτικές με ξεκάθαρα να βγαίνει η αποφασιστικότητα για το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.
“Όχι ψέματα, όχι πολιτικές ορθότητες, όχι σε ξένες επιταγές και λογικοφανή επιχειρήματα”,
“δεν χαρίζουμε το όνομα Μακεδονία σε κανέναν, τελεία και παύλα”,
“η εξουσία προέρχεται από τον Λαό και ασκείται από αυτόν και για το συμφέρον του”,
“καμιά Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να διαχειριστεί τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική Παράδοση και Ιστορία, δεν εξουσιοδοτήθηκε από κανέναν για κάτι τέτοιο”.
Χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες ο λαός, το Έθνος, μιλάει απλά και με την σιγουριά που ξέρει να το κάνει μόνον αυτός. Αλλά ήταν εμφανής και μια βουβή αγανάκτηση προς το πολιτικό κατεστημένο, που εκδηλωνόταν με ασύλληπτη οργή, όταν αναφερόταν το όνομα κάποιου πολιτικού (!).

Οι μάντεις έπεσαν έξω στους αριθμούς. Δεν έχω την εμπειρία να εκτιμήσω τον συνολικό αριθμό των παραβρεθέντων στο συλλαλητήριο, αλλά οι  ιδιωτικές εναέριες  κάμερες (rc drones)s διέψευσαν τους ‘’έγκυρους’’ δημοσιογράφους. Θα ανακοινώσουν οι επίσημοι φορείς τα αληθή στοιχεία;

Οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες των οργανωτών, των επικεφαλείς των συλλόγων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό απλές και ξεκάθαρες στο μήνυμά τους. Αλλά επίσης χωρίς φανατισμούς και ακραίες εκφράσεις. Η πρόταση προς τα Σκόπια απλή “ναι στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση, που να στηρίζεται όμως στην ιστορική αλήθεια και όχι στο ψέμα. Κτίστε το μέλλον σας πάνω στην δική σας Ιστορία όχι στην Ελληνική”. Ο κ. Λυγερός λιτός και σαφείς στο ίδιο μήκος κύματος. Ο κ. Φράγκος, ξεφεύγοντας από το υπόλοιπο κλίμα της συγκέντρωσης, αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που απασχολούν την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα με λόγο που κάποιες στιγμές θύμισε πολιτική προεκλογική συγκέντρωση. Καταφέρθηκε κατά Κυβέρνησης, Νίμιτς, Μπουτάρη, Ελλήνων και ξένων χρηματοδοτών της αντεθνικής προσπάθειας.

Οι προτάσεις των ομιλητών, αποδεκτές δια βοής αρκετές, με βασικότερη “καμία χρήση του ονόματος “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων.

Και κάποιες παρατηρήσεις:
1. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων με όραμα και πίστη, απέναντι στο πολιτικό και “μιντιακό” κατεστημένο, με την χρήση των κοινωνικών δικτύων κυρίως, ενεργοποίησε χιλιάδες λαού. Και αυτή την φορά μάλιστα έλειπε η προβεβλημένη και χαρισματική προσωπικότητα που θα εξέφραζε αυτό το όραμα.
2. Καμία δύναμη πολιτική, οικονομική, διοικητικού μηχανισμού ή μέσων ενημέρωσης δεν κατόρθωσε να αναστρέψει την Εθνική δυναμική.
3. Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στον λαό και αναζητείται ηγέτης.
4. Η πλήρης αποσιώπηση ενός τέτοιου γεγονότος από το σύνολο των εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ αποκαλύπτει τρομερή συμπαιγνία πολιτικών κύκλων και τηλεοπτικών σταθμών κατά των Εθνικών συμφερόντων, όπως τα αντιλαμβάνεται το Έθνος, και κατά του λαϊκού αισθήματος.
5. Ο πολιτικός κόσμος, όπως εκφράζεται από την παρούσα κομματική παρουσία στην Βουλή βρίσκεται σε κάθετη αναντιστοιχία προς το λαϊκό αίσθημα στο Εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.
6. Ήταν λυπηρή η  μη εμφάνιση της Εκκλησιαστικής Ηγεσίας, η οποία πριν από μερικές ημέρες απεφαίνετο κατά του συλλαλητηρίου όμως εξαίρεση αρκετοί Ιεράρχες που εμφανίστηκαν στην πρώτη θέση επί της εξέδρας των ομιλητών .  Άξιος με την παρουσία του ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  κ.κ. Παντελεήμων.
7. Τέλος άσχετα με το τι θα παραδεχθούν τα κόμματα δημοσίως είναι σίγουρο ότι κατάλαβαν το μήνυμα. Αλλά και οι εκτός Ελλάδος παρατηρητές θεωρώ ότι δεν μπορεί να μείνουν ασυγκίνητοι. Ελπίζω οι κυβερνώντες να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα την δύναμη που τους έδωσε ο λαός με την παρουσία του και να ενεργήσουν προς το συμφέρον της πατρίδας.

Η συμμετοχή μου στο συλλαλητήριο με γέμισε υπηρηφάνεια και ελπίδα.

banner-article

Ροη ειδήσεων