Κόσμος

Ξανανοίγει η Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα

Ξανανοίγει η Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει ξανά μέσα στο 2018.
Όπως μεταδίδει η Hurriyet, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην Μονή, που πρόκειται σύντομα να ανοίξει ξανά στους επισκέπτες.
Το μοναστήρι, που βρίσκεται σε μια απότομη άκρη του βράχου στα απομακρυσμένα βουνά του Πόντου, έχει κλείσει για εργασίες που στόχευαν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούν οι βράχοι γύρω από το βουνό του Μελά (τουρκικά Καραντάγ = Μαύρο Ορος). Στο πλαίσιο του έργου στο χώρο, υπό την εποπτεία του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αρχικά μελετήθηκε η δομή του βράχου στο μοναστήρι και παράλληλα με την Μελέτη ξεκίνησαν οι εργασίες.
Βασικά απομακρύνθηκαν μερικά από τα βράχια που εγγυμονούσαν κινδύνους στην περιοχή και το έργο έχει πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Το τελευταίο μέρος του έργου θα είναι η απομάκρυνση ενός βράχου 600 τόνων, και μετά την ολοκλήρωση του έργου, ένα μέρος του μοναστηριού θα ξανανοίξει τον Αύγουστο του 2018.
Ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλή Αϊβάζογλου δήλωσε ότι η δουλειά διεξάγεται επίσης στο ίδιο το Μοναστήρι Σουμελά, καθώς και στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό.
Ο Αϊβάζογλου δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των εργασιών απομάκρυνσης των βράχων.
«Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάσπαση του βράχου 600 τόνων. Σχεδιάζουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε εργασίες καθαρισμού. Ελπίζω ότι θα ανοίξουμε το μοναστήρι τελείως μέχρι τα τέλη του 2018. Οι τρέχουσες εργασίες αποκατάστασης θα επιτρέψουν την επίσκεψη σε όλα τα μυστικά μέρη του μοναστηριού, τα οποία οι επισκέπτες δεν κατάφεραν να δουν στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Αϊβάζογλου.
banner-article

Ροη ειδήσεων