Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις

Φραντς Σούμπερτ, ο λυρικός των λήντερ

Δήμητρα Σμυρνή

Δεν ήταν του μεγέθους του Μπετόβεν ούτε της μελωδικότητας του Μότσαρτ, ήταν όμως ο Σούμπερτ, μια ακόμη κατάθεση ιδιαίτερη στον κόσμο της κλασικής μουσικής.

Λυρικός μελωδός πολλών και ξεχωριστών για τη φαντασία και την τρυφερότητά τους  λήντερ, δίνει το δικό του μουσικό στίγμα σε μια Βιέννη που βρίσκεται κάτω από τη σκιά του Μπετόβεν, χωρίς αυτό να τον επηρεάζει ή να μειώνει το θαυμασμό του για τον μεγάλο μουσουργό, και να του  προκαλεί φραγμό στην έμπνευση της δημιουργίας του δικού του έργου.

Γεννημένος σ’ ένα προάστιο της Βιέννης τo 1797, με πατέρα δάσκαλο της μουσικής, είναι φυσικό να στρέφεται από πολύ νωρίς σ’ αυτήν, και με δάσκαλο αργότερα τον Αντόνιο Σαλιέρι στο πιάνο και το βιολί, δείχνει γρήγορα το ταλέντο του.

Εργάζεται όπως και ο πατέρας του ως δάσκαλος μουσικής, πράγμα που δεν τον εκφράζει και γρήγορα αφήνεται στη μποέμική ζωή, την οποία ζει έντονα, έχοντας ελάχιστες απολαβές από ιδιωτικά μαθήματα μουσικής.

Η ζωή του αλλάζει, όταν τον προσλαμβάνει ο κόμης Εστερχάζυ, για να διδάξει στις κόρες του μουσική. Γνωστές ως “Σουμπερτιάδες” οι μοναδικές βραδιές που διοργάνωνε με έργα του σε σαλόνια της εποχής.

Όμως η σκιά της σύφιλης που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη εκείνα τα χρόνια βρίσκει στο πρόσωπό του ένα ακόμη θύμα, αποδυναμώνοντας τον οργανισμό του και κάνοντάς τον ευάλωτο σε μια μορφή τύφου, που τον στέλνει τον Νοέμβριο του 1828 στον τάφο, μόλις στα 31 του χρόνια.

Αν και χωρίς να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του, που σίγουρα θα ήταν μεγαλύτερο και πλουσιότερο, αν ζούσε περισσότερο, ήδη μέχρι τα 31 του έγραψε 9 συμφωνίες, 4 όπερες, 20 σονάτες και πάνω από 600 λήντερ, λυρικά τραγούδια για μία ή περισσότερες φωνές, που τα διακρίνει κατά γενική ομολογία η άκρα μελωδικότητα.

Το έργο του μελετήθηκε και πήρε τη θέση που του αξίζει τον 20ο αιώνα, κάνοντάς τον άξιο συνοδοιπόρο των μεγάλων μουσουργών της εποχής του.

Ίσως η φράση που χαράχτηκε πάνω στον τάφο του από τον ποιητή Franz Grillparzer αποτιμά όχι μόνο την αξία του αλλά και τα όσα μπορούσε να δώσει ο Σούμπερτ, αν ο θάνατος δεν είχε κόψει το νήμα της ζωής του τόσο νωρίς.

«Η Τέχνη της Μουσικής ενταφίασε εδώ ένα πλούσιο απόκτημα, αλλά ακόμη ωραιότερες προσδοκίες»

https://youtu.be/n5mftO-66vQ

banner-article

Ροη ειδήσεων