Απόψεις

“Μπροστά στις δικηγορικές εκλογές” του Αντώνη Αντανασιώτη

Το διάστημα των τεσσάρων σχεδόν ετών που μεσολάβησε από τις προηγούμενες δικηγορικές εκλογές ήταν μεστό σε εξελίξεις.

Η πολιτική που ακολούθησαν τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες άφησε βαθιά αντεργατικά – αντιλαϊκά αποτυπώματα στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως και στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, στην απονομή της δικαιοσύνης, στο δικηγορικό επάγγελμα.

Η ανεργία, η απλήρωτη εργασία, η φοροληστεία, το πετσόκομμα των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, η δραματική μείωση του εισοδήματος, που έπληξαν συνολικά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, συνδυάστηκαν παράλληλα, με νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, με υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» συνεχίζει ακάθεκτη το έργο των προκατόχων της, προκειμένου να επιτύχει την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Επιβάλλει νέες θυσίες στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκει βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προσαρμόζει πλήρως την ελληνική νομοθεσία στις αντιδραστικές ευρωενωσιακές αποφάσεις και Οδηγίες, προετοιμάζει την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας.

Βαθαίνει η ταξική διαστρωμάτωση στη δικηγορία

Τα αλλεπάλληλα φορομπηχτικά και αντιασφαλιστικά μέτρα των τελευταίων ετών, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη (νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας κ.ά.), η αύξηση του κόστους της, που θέτουν νέα εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων σε αυτήν, η προώθηση της ιδιωτικοποίησής της μέσω των διαφόρων μορφών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών (διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις κ.ά.) που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, έχουν ως αποτέλεσμα, από τη μια μεριά, τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης και την επιτάχυνση του εξοβελισμού από το επάγγελμα της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και, από την άλλη μεριά, την υπαλληλοποίηση με δυσμενέστερους όρους, κυρίως των νέων, σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, όπου συγκεντρώνεται η δικηγορική ύλη, όπως και τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας (αρκετοί νέοι δικηγόροι απασχολούνται ήδη στα λεγόμενα παρα-νομικά επαγγέλματα στη Μ. Βρετανία και αλλού). Βεβαίως, το δικηγορικό σώμα ποτέ δεν ήταν ενιαίο, όμως σήμερα η ταξική διαστρωμάτωση έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο, η ψαλίδα έχει ανοίξει διάπλατα. Με λίγα λόγια, διαμορφώνεται και στο χώρο των νομικών υπηρεσιών το αντιλαϊκό τοπίο που θα υπάρξει και την περίοδο της όποιας ανάπτυξης ακολουθήσει.

Ο ρόλος των άλλων πολιτικών δυνάμεων στο χώρο

Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, στους δικηγορικούς συλλόγους – κυρίως τους μεγάλους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά – και στην ηγεσία της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, ενισχύθηκε η σύμπλευση των πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην προώθηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η στάση τους στο Ασφαλιστικό, όπου όχι μόνο συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις (ανταποδοτικότητα κ.λπ.), τόσο του νόμου Κατρούγκαλου όσο και των προηγούμενων, που οδηγούν στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά πάνε και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την ίδρυση επαγγελματικών – δηλαδή ιδιωτικοποιημένων στην ουσία – Ταμείων, ενώ φτάνουν στο σημείο να προωθούν πακέτα ομαδικής ιδιωτικής ασφάλισης. Η αντίδρασή τους τον προηγούμενο χρόνο, με τις αποχές και τις κινητοποιήσεις κατά του νόμου Κατρούγκαλου, δεν αφορούσε την ουσία της αντι-ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την οποία συμφωνούν, αλλά τη διεκδίκηση της μείωσης της επιβάρυνσης των μεγαλοδικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών από τις ασφαλιστικές εισφορές. Το ίδιο αποκαλυπτική είναι και η τοποθέτησή τους στο ζήτημα της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, την οποία υποστηρίζουν αναφανδόν, εμφανίζοντάς την μάλιστα ως νέο δήθεν ευνοϊκό πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας για τους δικηγόρους που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτό και συμμετέχουν μαζί με τον ΣΕΒ, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλους φορείς των επιχειρηματικών ομίλων στον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ). Ασφαιρα, ωστόσο, είναι και τα όποια σποραδικά πυρά ακούγονται από τις δυνάμεις της ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χώρο, που επιμένουν στη χρεοκοπημένη, θολή αντιμνημονιακή γραμμή.

Η ανάγκη διαμόρφωσης ριζοσπαστικού – αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, προβάλλει πιο έντονα από ποτέ η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ριζοσπαστικού αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης και στο χώρο της δικηγορίας, που θα βάζει στο στόχαστρό του τους πραγματικούς αντιπάλους: Τους μονοπωλιακούς ομίλους, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Ενός πόλου συσπείρωσης, που θα αγωνίζεται σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τη ρήξη και την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Η ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στις προσεχείς δικηγορικές εκλογές θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Γιατί στα ψηφοδέλτιά της συσπειρώνονται οι δυνάμεις, οι οποίες:

— Δηλώνουν ανοιχτά ότι «μεροληπτούν» και αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, των ανέργων, όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Σε αυτά συμμετέχουν οι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες και τίμιοι αγωνιστές.

— Δεν υποτάσσονται στο «ρεαλισμό» της παραίτησης από τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού μας.

— Αντιτάχθηκαν με συνέπεια στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής στο χώρο μας, αποκάλυψαν το βρώμικο ρόλο που έπαιξαν στις πλάτες των δικηγόρων που πλήττονται οι συμβιβασμένες ηγεσίες – κυρίως των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων – και της Ολομέλειας των προέδρων.

— Βρέθηκαν, παρά τις όποιες αδυναμίες, στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων. Δεν έλειψαν από κανένα μικρό ή μεγάλο αγώνα, υπερασπίστηκαν με σθένος τις συλλογικές διαδικασίες.

— Πήραν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, που συσπείρωσαν εκατοντάδες συναδέλφους σε κινητοποιήσεις, αποχές, διαδηλώσεις, απεργίες, άνοιξαν δρόμους στην πάλη του κινήματος για αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα. Ανέδειξαν την ανάγκη για νέες διαφορετικές μορφές οργάνωσης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, έξω από την ομπρέλα της «ενιαίας επιστημονικής οργάνωσης», που κρύβει τη βαθιά και συνεχώς εντεινόμενη ταξική διαστρωμάτωση στη δικηγορία.

Μέχρι τις δικηγορικές εκλογές, απομένει μία μόλις βδομάδα. Σε αυτό το μικρό διάστημα, οι κομμουνιστές δικηγόροι, οι υποψήφιοι και οι φίλοι της παράταξης, πρέπει και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα θετικό αποτέλεσμα, προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Η μάχη των δικηγορικών εκλογών είναι ένας σταθμός στη συνολική παρέμβαση και δράση μας στο χώρο, μαζί με την εργατική τάξη και το λαό μας, που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, όπου οι έννοιες ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη θα αποκτήσουν το πραγματικό τους περιεχόμενο, γιατί θα αφορούν τους πολλούς και όχι μια χούφτα παράσιτα πλουσίων.

———————————————————

Ο Αν. Αντανασιώτης, είναι υπεύθυνος του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» στο ΔΣ του ΔΣΑ

Ριζοσπάστης

banner-article

Ροη ειδήσεων