Βέροια Παιδεία

“Η Παιδεία δεν είναι αριθμοί!” – Συνέντευξη τύπου για το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της 23ης Νοέμβρη στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Με εκπροσώπους τους η ΕΛΜΕ Ημαθίας τον πρόεδρο Θόδωρο Κακαγιάννη και το γραμματέα Τάσο Παντζαρτζίδη,  ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης τον πρόεδρο Παύλο Τουτουντζίδη και η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού τους Τάσο Κωστόπουλο και Μυτηλέκα Ελένη, έδωσαν συνέντευξη τύπου, ενόψει του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητήριου της ερχόμενης Πέμπτης 23 Νοεμβρίου, καταθέτοντας τα προβλήματα που απασχολούν μαθητές, γονείς, δασκάλους και καθηγητές.

Οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν το ζοφερό τοπίο της Παιδείας μέσα στο οποίο είναι αναγκασμένοι μαθητές δάσκαλοι και καθηγητές να κινούνται, με άμεσες επιπτώσεις φυσικά και στους γονείς. Ο Τάσος Κωστόπουλος έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν την Ομοσπονδία και την κάνουν να στηρίζει το συλλαλητήριο. Συγκεκριμένα διεκδικεί:

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων.
Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.
Άμεση, γρήγορη και συνολική, απ’ την αρχή, κάλυψη με προσλήψεις όλων των κενών των σχολείων.
Επαναλειτουργία όλων των τμημάτων των ΕΠΑΛ του νομού που «κόπηκαν» φέτος απ’ το υπουργείο.
Απόσυρση του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο, που υποβαθμίζει το μορφωτικό χαρακτήρα του και το μετατρέπει σε κέντρο εξετάσεων.
Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές χωρίς περιορισμούς
.

Ο Παύλος Τουτουντζίδης έθεσε προβλήματα που θίγουν άμεσα την Α/θμια, όπως το Προεδρικό Διάταγμα που χωρίς διάλογο διαλύει τα ολοήμερα και ανοίγει τον δρόμο για ελαστικές μορφές εργασίας, την επιβολή τροφείων και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Ο Θόδωρος Κακαγιάννης τόνισε προβλήματα που απασχολούν τα ΕΠΑΛ, όπως αυτό της ηλεκτρονικής εγγραφής που οδηγεί στη μη δημιουργία τμημάτων ή μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία ακόμη και άλλων νομών, αλλά και γενικότερα στη μετακίνηση μαθητών που το εισιτήριο αποτελεί για τις οικογένειές τους ένα επιπλέον έξοδο στην εποχή της κρίσης, ζητώντας τη δωρεάν μετακίνηση όλων αστική ή υπεραστική.

«Η έλλειψη διορισμών, τα σχέδια του Υπουργείου για το Νέο Λύκειο, που θα διπλασιάσει το ήδη υπάρχον άγχος των μαθητών, κάνουν το τοπίο ακόμη πιο σκοτεινό. Εμείς προσπαθούμε με το συλλαλητήριο να σταματήσουμε τον κατήφορο της Παιδείας, γιατί η Παιδεία και η Υγεία θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτα» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας. «Η Παιδεία δεν είναι αριθμοί!»

Για τους καθηγητές και δασκάλους ενόψει του συλλαλητηρίου της Πέμπτης έχει προκηρυχτεί δίωρη στάση εργασίας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας