Βέροια Κοινωνία Ρεπορτάζ

Σωματείο Συν/χων ΙΚΑ Βέροιας: “Δεν νομιμοποιούμε τους αντεργατικούς νόμους – Kανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας  συγκέντρωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ της πόλης. Κύρια ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του σωματείου Βάσω Αθανασιάδου η οποία και είπε:

“Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζουμε στη συγκέντρωσή μας.

Σήμερα, με απόφαση του ΠΑΜΕ πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα συλλαλητήρια – συγκεντρώσεις, που καλούν σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες.

Το ΔΣ του σωματείου μας συνεδρίασε, πήρε απόφαση και οργάνωσε σήμερα συλλαλητήριο καλώντας συνταξιούχους, εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολουμένους, νέους και γυναίκες σε κοινή μάχη ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν και θα προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια, μαζί με την ταξική μας ομοσπονδία, τη συντονιστική επιτροπή αγώνα των συνταξιούχων, μαζί με τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ δεν νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας όλους τους αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τη ζωή μας. Παλεύουμε με ψηλά το κεφάλι και με σύνθημα: «καμία συναίνεση στην συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας, κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή, δίνουμε τη μάχη, στηρίζουμε την απεργία που αποφάσισαν ταξικά συνδικάτα όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τα νέα μέτρα». Δε θα τους περάσει. Το εργατικό, συνταξιουχικό, λαϊκό κίνημα με την οργάνωση της πάλης του, θα δώσει απάντηση. Θα μας βρουν απέναντι τους. Δε θα τους επιτρέψουμε να μας αφοπλίσουν.

Καλούμε τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης. Να κλιμακωθεί ο ταξικός αγώνας. Κανένας μόνος του απέναντι στο αστικό κράτος, στην αστική δικαιοσύνη και την εργοδοσία. Κανένας μόνος του στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος και νερού. Οι συνταξιούχοι, ως απόμαχοι της εργασίας, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει ταξική αλληλεγγύη, ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι καταχτήθηκε ήταν αποτέλεσμα σκληρών και ανυποχώρητων αγώνων. Ξέρουμε πολύ καλά πως όπλο των εργατών είναι η απεργία και δε θα την παραδώσουμε στην εργοδοσία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης που περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, με πάνω από 80 προαπαιτούμενα. Οι βιομήχανοι σε ευθεία γραμμή με ΕΕ-ΔΝΤ, επαινώντας την κυβέρνηση  για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, την καλούν να επιταχύνει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για έξοδο από την κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση της ανάκαμψης των κερδών τους πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων, που αποτελεί το έδαφος για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό δεν είναι για τις συντάξεις – μισθούς και τα δικαιώματά μας, αλλά για το ποιος μπορεί να τον υπηρετήσει καλύτερα προς όφελος των βιομηχάνων.

Άλλωστε από κοινού ψηφίσαν το 3ο μνημόνιο. Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων σπεύδει κάθε φορά που οι κυβερνήσεις ψηφίζουνε ένα νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων να εκφράσει την ικανοποίησή του, ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος προς την ανάπτυξη, και να δώσει κατεύθυνση για μη επιστροφή των δικαιωμάτων μας, που μαρτυρά και την ουσία της ανάπτυξής τους.

Με δυο λόγια πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, πληρώνουμε σήμερα και την κρίση τους. Οι εθνικοί στόχοι, όπως κάθε φορά χαρακτηρίζουν τους στόχους των βιομηχάνων, συνδέονται με μόνιμες θυσίες για τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τα συνδικάτα, την ανάπτυξη των αγώνων, της διεκδίκησης στους τόπους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κάτεργα. Να μην παγιδεύσουν εργαζόμενους και συνταξιούχους κάτω από ξένη σημαία που αναγράφει ανάπτυξη, κανονικότητα, επιστροφή στις αγορές κλπ., να μη νομιμοποιήσει κανένας μας στη συνείδησή του την αντεργατική λαίλαπα που αντιπαλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια και να έχει ψεύτικες προσδοκίες ότι θα υπάρξει ανάκαμψη δικαιωμάτων στη δική μας ζωή. Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας και ταυτόχρονα η ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους.

Τα φούμαρα της κυβερνητικής προπαγάνδας και αυτά που με περίσσιο θράσος αναφέρουν ως δίκαιη ανάπτυξη προκειμένου να μας εξαπατήσουν, δεν είναι άλλα από την ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, αυτό είναι το κριτήριο για την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Το αποδεικνύει το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο κράτησε ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με το οποίο είχαν εξοπλίσει την εργοδοσία οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά το επέκτεινε με νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα. Τα ψέματα περί τέλους των μνημονίων και της εποπτείας αποκαλύπτονται με τα όσα έχουν προνομοθετηθεί για το 2019 -2020, ίσως και νωρίτερα με το πετσόκομμα του αφορολόγητου και των συντάξεων. Έως και το 2060 μέτρα διαρκείας, κόφτες δικαιωμάτων και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Μέτρα αντεργατικά – αντιλαϊκά που πάνε μαζί με πακέτα φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων και προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η μόνιμη εποπτεία, η αντιλαϊκή πολιτική, απορρέει και από τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, τις διάφορες συνθήκες και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα.

Αυτή είναι η μία όψη της αντιλαϊκής πολιτικής, η άλλη είναι ότι για το συμφέρον και των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων και την αξιοποίηση των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων για λογαριασμό τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στους ανταγωνισμούς με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αυξάνουν τους κινδύνους για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η δίκαιη ανάπτυξη είναι αυτό που βιώνουμε καθημερινά εμείς και τα παιδιά μας, αυτό είναι ρεαλιστικό μας λένε, για να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι να ζουν με μισθούς πείνας, το ίδιο και οι συνταξιούχοι. Οι βιομήχανοι κόβουν με βάση τα συμφέροντά τους και οι κυβερνήσεις ράβουν, νομοθετούν με βάση τις απαιτήσεις τους, την επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη των κερδών τους. Απαιτούν περιορισμό και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Αυτές είναι οι απαιτήσεις τους, θέλουν και άλλα για να έχουν λυμένα τα χέρια τους, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας που ιεραρχείται στις αποφάσεις και προτεραιότητες της ΕΕ, των μονοπωλίων. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στα εργασιακά περιλαμβάνει τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης με κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, με δυνατότητα της εργοδοσίας να υποχρεώνει τους εργαζόμενους μέχρι και 12 συνεχόμενες μέρες δουλειάς, τον υποκατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις, με άλλα λόγια τη σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά για τους εργαζόμενους – τα παιδιά μας.

Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, αν στοιχηθούν πίσω από το πολιτικό προσωπικό των βιομηχάνων. Κριτήριο αποτελούν τα συμφέροντά μας, οι ανάγκες μας και από αυτή την σκοπιά απορρίπτουμε τις ρυθμίσεις βιομηχάνων και τραπεζιτών, να δουλεύουν τα παιδιά μας για ένα ξεροκόμματο. Μια χούφτα εργοδότες συνεχίζουν να ζουν στη χλιδή και τα πλούτη που απέσπασαν από την κλεμμένη υπεραξία. Έχουν εξασφαλίσει και τα δισέγγονα τους, ενώ οι εργαζόμενοι ζουν στην ανασφάλεια, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, στην ανεργία. Αυτή είναι η πραγματική σύγκρουση ανάμεσα σε 2 διαφορετικούς κόσμους.

Για αυτό διεκδικούμε:

  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα
  • Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ
  • Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ, κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
  • Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας, ο χρόνος ανεργίας να συνυπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για τις λαϊκές οικογένειες
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους
  • Όχι στις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία και δράση των συνδικάτων
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις, καμία επιχειρηματική δράση στην υγεία
  • Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων, καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το επόμενο αγωνιστικό βήμα του σωματείου μας σε συντονισμό με τη ΣΕΑ είναι να δώσουμε τη μάχη για την υγεία. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και μετατρέπει το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα. Δεν έχουμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις. Οι τραγικές ελλείψεις σε όλες τις μονάδες υγείας στην περιοχή μας τις καθιστούν ανήμπορες να λειτουργήσουν, δε μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες – σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων, πηγή του προβλήματος είναι η υποχρηματοδότηση.

Προτεραιότητα και της σημερινής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας και του φαρμάκου. Η σημερινή κυβέρνηση χωρίς παρεκκλίσεις υλοποιεί τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση στην υγεία, γι αυτό και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή προβλέπονται νέες μειώσεις στις δαπάνες για υγεία – πρόνοια – κοινωνική ασφάλιση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με το δυνάμωμα της οργάνωσής μας, την ανασύνταξη τους εργατικού – λαϊκού κινήματος σε σύγκρουση με τους βιομήχανους, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους και το καπιταλιστικό κέρδος που είναι εμπόδιο για την ικανοποίηση των αναγκών μας διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει. Δεν έχουμε ανάγκη από μία ανάπτυξη που θα ανακάμψουν τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας. Με οργάνωση και αγώνα, με κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα, διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα και άνοιγμα του δρόμου για κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, της σύγχρονης, μισθωτής σκλαβιάς. Βαδίζουμε τον τίμιο και περήφανο δρόμο του αγώνα μαζί με την εργατιά, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και νέους. Συνεχίζουμε – κλιμακώνουμε με νέες μάχες.”

far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας