Ζωγραφική και Λογοτεχνία σε συνύπαρξη στο Εργαστήρι του Κων/νου Αρώνη στη Βέροια - Εγκαίνια Έκθεσης στο McOza

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά από έξι χρόνια, από τότε που στήθηκε στη Βέροια το Εργαστήρι του Κωνσταντίνου Αρώνη, του γνωστού εικαστικού και αρχιτέκτονα, οι μαθητές του συνεχίζουν να δημιουργούν, να εκθέτουν τη δουλειά τους και προπαντός να δένονται με το δάσκαλό με δεσμούς που αποδεικνύονται κάθε χρόνο και πιο δυνατοί.

Και φέτος πάλι η έκθεση στο καφέ-γκαλερί McOza, και στους δυο ορόφους του,  με τους καλλιτέχνες, με λογοτέχνες, με φίλους που ήρθαν για να δουν τα έργα της περασμένης χρονιάς, και με μια πρωτοτυπία. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που έγιναν χθες, είχαν να προσθέσουν μια άλλη διάσταση στη βραδιά, αφού συνοδεύονταν από την παρουσίαση ενός λευκώματος του Εργαστηρίου.

Με τον τίτλο «11 Λογοτέχνες και 23 Εικαστικοί –Πεδία συνάντησης», το λεύκωμα, που επιμελήθηκαν ο Κωνσταντίνος Αρώνης και η Αλεξάνδρα Μυλωνά, περιέχει έργα καλλιτεχνών του Εργαστηρίου, που για τη δημιουργία τους ως πηγή έμπνευσης είχαν λογοτεχνικά κείμενα ανθρώπων της Βέροιας. Ανάμεσα τους κατατέθηκαν και ποιήματα ποιητών του Ποιητικού Πυρήνα της Βέροιας.

Ο Κωνσταντίνος Αρώνης είπε χαρακτηριστικά για την έκθεση και το λεύκωμα:

«Μετά από έξι χρόνια δουλειάς στη Βέροια, με εκθέσεις των μαθητών μας όχι μόνο στη Βέροια και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Παρίσι πέρυσι, το McOza φιλοξενεί και πάλι τα έργα μας της περασμένης χρονιάς.

Το ιδιαίτερο της βραδιάς των εγκαινίων  είναι η έκδοση ενός λευκώματος, αποτέλεσμα της ιδέας συνύπαρξης της ζωγραφικής με τη λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα της συνύπαρξης του Ποιητικού Πυρήνα με το Εργαστήρι.

Πέρυσι έγινε στον ίδιο χώρο ένα δρώμενο, για να δείξει τη σύζευξη ποίησης και ζωγραφικής. Η ιδέα προχώρησε και τα μέλη του Πυρήνα διέθεσαν ποιήματά τους μαζί με λογοτεχνικά κείμενα άλλων Βεροιέων, ώστε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του Εργαστηρίου.

Αναλύσαμε και προσεγγίσαμε τα ποιήματα όλη τη χρονιά. Δεν κάναμε εικονογράφηση αλλά μια παράλληλη δράση. Το ποίημα δημιουργεί συνειρμούς και στον καμβά μεταφέρεται η εικόνα.

Πρόκληση για μας ήταν να παρουσιαστούν δίπλα-δίπλα το κείμενο και η ζωγραφική πρόταση.

Το λεύκωμα το επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Μυλωνά. Είναι ένα πρώτο τεύχος, το οποίο θα έχει και συνέχεια.»

Εκπροσωπώντας τον Ποιητικό Πυρήνα ο ποιητής Δημήτρης Παπαστεργίου πρόσθεσε:

«Δεχτήκαμε την πρόκληση από το Εργαστήρι και ανταποκριθήκαμε στη γοητεία του συνειρμού. Δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε το Εργαστήρι γι αυτήν τη γόνιμη και πρωτότυπη συνεργασία.»

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση και ένα εντυπωσιακό λεύκωμα, προϊόν μιας πρωτότυπης ιδέας, που ξάφνιασε με την αισθητική του.

Εκθέτουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΒΡΑΑΜ, ΕΛΣΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ, ΛΙΛΑ ΒΑΡΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΙΑΚΟΥ, ΟΛΓΑ ΓΙΑΜΑ, ΣΙΣΣΥ ΓΚΑΜΠΕΣΗ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΪΚΗ, ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΛΗ, ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΑΜΟΥΤΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΣΙΑΛΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΕΥΑ ΛΙΓΑΚΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ- ΜΑΝΟΥΔΗ, ΔΩΡΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ,  ΕΦΗ ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΣΥΛΙΒΡΙΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΠΗ ΤΣΙΑΛΟΥ- ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ, ΜΕΛΕΤΙΝΗ ΤΣΙΛΗ, ΧΡΥΣΑ ΦΙΛΙΝΤΑΤΖΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΧΕΙΜΩΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ.

Στο λεύκωμα συμμετέχουν οι λογοτέχνες της Βέροιας και μέλη του Ποιητικού Πυρήνα: ΚΟΥΛΑ ΑΔΑΛΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΟΡΔ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, ΣΟΥΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΟΥΔΗΣ,  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΥΛΩΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΙΓΝΑΤΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ.

Φωτογραφίες:faretra.info

Συντάκτης

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια