Βέροια

Ξεκίνησαν οι ανοιχτές συναντήσεις αυτομόρφωσης στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Το  Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, υλοποιώντας μια παλιά απόφαση, άρχισε και τις ανοιχτές συναντήσεις αυτομόρφωσης, παράλληλα με τα χορευτικά, χορωδιακά και τα τμήματα εκμάθησης της βλαχικής γλώσσας.  Έχουν προγραμματιστεί οχτώ τέτοιες συναντήσεις με θέματα που αφορούν στην ιστορία των Βλάχων.

Πρώτος εισηγητής, σήμερα Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, στις 9.00 μ.μ., στο κτίριο του Συλλόγου, ήταν ο παλιός  πρόεδρος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Τάκης Γκαλαΐτσης. Ο ομιλητής, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (Η/Υ και Πολυθέαμα)  που διαθέτει ο Σύλλογος, με συνδυασμό λόγου και εικόνων , παρουσίασε την ιστορική διαδρομή των Βλάχων με γλαφυρό και με αυστηρά επιστημονικό τρόπο . Μέσα από ντοκουμέντα, κυρίως βυζαντινών χρονογράφων και περιηγητών, κατέδειξε ότι οι Βλάχοι αποτελούν μια πραγματικότητα σε αυτόν τον τόπο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια . Έκανε λόγο  για την πρώτη ιστορική αναφορά της βλαχικής γλώσσας, ερμήνευσε τις διάφορες ονομασίες των Βλάχων, παρουσίασε τους λόγους υποχώρησης της βλαχικής γλώσσας, καθώς και περιέγραψε τη σύγχρονη πραγματικότητα  των Βλάχων στην Ελλάδα και γενικά στη νότια Βαλκανική.

Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και οι διάφορες τοποθετήσεις συνέβαλαν ώστε αφενός να αναπτυχθεί ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσοι παραβρέθηκαν και αφετέρου να εμπλουτιστεί η κεντρική εισήγηση.

Το θέμα της  επόμενης συνάντησης ( Παρασκευή 20/10/2017) θα είναι: Βλάχικη γλώσσα: ιστορική διαδρομή και σημερινή κατάσταση. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να εισηγηθούν κάποιο θέμα, να ενημερώσουν το Δ/Σ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός.

Από το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων