Εκδηλώσεις

Αρχαιότητες σε σύγχρονες “κρύπτες” στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Εκκοκκιστήριο Ιδεών

οργανώνουν ημερίδα με τίτλο

Αρχαιότητες σε σύγχρονες «κρύπτες»

Η συμβολή τους στην προβολή της διαχρονικής εξέλιξης της πόλης

τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18:00

στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς – αίθουσα εκδηλώσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της

Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ).

Η εκτεταμένη ανοικοδόμηση στα ιστορικά κέντρα πόλεων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί μια πλούσια στρωματογραφία από κατάλοιπα κτηρίων και εν γένει κατασκευών και υποδομών που χρονολογούνται σε διάφορες ιστορικές περιόδους και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την οργάνωση και τον πολιτισμό αρχαιότερων πόλεων και κοινωνιών που αναπτύχθηκαν στην ίδια θέση. Πολλά από τα αρχαιολογικά αυτά κατάλοιπα έχουν καταχωθεί ή διατηρούνται σε υπόγεια οικοδομών, αλλά και κάτω από υπαίθριους χώρους.

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, διαπιστώνουμε ένα έντονο ενδιαφέρον για την ανάδειξή τους με ευφάνταστους τρόπους και με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αρχαιολογικοί χώροι κάτω από σύγχρονες πλατείες, δρόμους και κτήρια  μεταμορφώνονται με εντυπωσιακό τρόπο και ελκύουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Παραδείγματα, αλλά σε πολλή περιορισμένη κλίμακα, έχουμε και στην Ελλάδα, στην οποία, ο προβληματισμός ξεκίνησε αποσπασματικά από τη 10ετία του 1980. Ο διάλογος αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τις σημαντικές αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στα έργα του μετρό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και ενώ για τις τελευταίες οι προοπτικές για την προβολή τους δείχνουν ευοίωνες, η προοπτική για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που διατηρούνται κρυμμένες σε υπόγεια, τις σύγχρονες «κρύπτες», παραμένει μακρινή.

Σκοπός της ημερίδας αυτής είναι να αναδείξει εκ νέου το θέμα και να συμβάλλει σε μια συζήτηση ως προς τις δυνατότητες ανάδειξης και προβολής αυτών των αρχαιοτήτων. Οι προσκεκλημένοι, εκλεκτοί επιστήμονες, θα παρουσιάσουν τις διάφορες όψεις και προοπτικές του όλου ζητήματος με παραδείγματα από την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη

banner-article

Ροη ειδήσεων