Εργασία Τοπικά

Καταγγελία του Σωματείου Διαλογής – Ψύξης Νάουσας για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα διαλογητήρια της περιοχής

Φτάνει πια!

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα διαλογητήρια της περιοχής μας.

Δουλειά ήλιο με ήλιο με άθλιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, την ίδια στιγμή που οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα εξαντλητικά ωράρια, οι ατελείωτες υπερωρίες (αλήθεια πώς πληρώνονται;) σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν επικίνδυνη την εργασία των εργαζόμενων και κυρίως των γυναικών. Όπως μας καταγγέλθηκε κατά τη διάρκεια του καύσωνα υπήρξαν λιποθυμίες, εργατικά ατυχήματα που αποσιωπήθηκαν – δε δηλώθηκαν.

Όταν εργαζόμενες τολμούν να διαμαρτυρηθούν η απάντηση είναι έτοιμη: «στην ουρά περιμένουν για να πάρουν τη θέση σου…». Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή για να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας στους εργαζόμενους.

  • Εντατικοποιήθηκε η εργασία, δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, καθυστερήσεις πληρωμών σε μισθούς δώρα και επιδόματα.
  • Ενώ η περιοχή μας μπορεί και παράγει άριστη ποιότητα ροδάκινου ικανή να καλύψει διατροφικές ανάγκες της χώρας, το ροδάκινο πουλιέται πανάκριβα στους καταναλωτές, ενώ οι αγρότες και οι εργάτες αμείβονται με ψίχουλα. Κερδισμένοι και πάλι οι μεγαλέμποροι, τα παράσιτα της κοινωνίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν, να μη σκύψουν το κεφάλι, να συσπειρωθούν στο ταξικό τους σωματείο, να συμμετέχουν μαζικά σε συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, σε όλες τις μορφές δράσης του. Να το δυναμώσουν, να το κάνουν πιο αποτελεσματικό, ικανότερο να αντιταχθεί στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Το σωματείο απέδειξε το προηγούμενο διάστημα ότι μπορεί κάθε εποχιακός εργαζόμενος να στηριχτεί σε αυτό.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ),  το Υπουργείο Εργασίας και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν μέτρα να σταματήσει η απάνθρωπη αυτή κατάσταση.

Συγκεντρώνουμε δυνάμεις και διεκδικούμε:

  • Να σταματήσουν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ανθρώπινα ωράρια (8ωρο – πενθήμερο, 40ωρο) με αξιοπρεπείς μισθούς, εξόφληση δεδουλευμένων, υπερωριών, δώρων και επιδομάτων.
  • Ένταξη στο ταμείο ανεργίας με 80 ημερομίσθια, χωρίς να αφαιρούνται οι τελευταίοι 2 μήνες, αύξηση του επιδόματος στα 600€ για όσο είμαστε άνεργοι, αναγνώριση όλου του διαστήματος ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Να καταργηθούν όλοι αντεργατικοί – αντιασφαλιστικοί νόμοι, ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προσλαμβάνει εργαζόμενους με ασφάλιση ΟΓΑ, ενώ πρόκειται για εξαρτημένη εργασία.

 Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας