Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας πολύτιμο φυτώριο θεατρικής παιδείας – “Το Γαλατόδασος” του Πέτρου Μαλιάρα μια λαμπρή απόδειξη!

Δήμητρα Σμυρνή

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας διατηρεί και κάνει πράξη εδώ και χρόνια την αρχική ιδέα και έμπνευση του θεσμού, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές του, καταθέτοντας με σεβασμό στο κοινό της πόλης το αποτέλεσμα των ομάδων του της θεατρικής υποδομής. Ένα αποτέλεσμα που δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους μαθητές να προσεγγίσουν τη μαγεία του Θεάτρου και τη χαρά της προσωπικής δημιουργίας, ενταγμένης μέσα στο εύρος της συλλογικής.

Το «Κάτω από το Γαλατόδασος» του Ντύλαν Τόμας, ένα θεατρικό ποιητικό κείμενο, καθρέφτης μιας μικρής κοινωνίας, όπου το υπερβατικό στοιχείο ακροβατεί χαριτωμένα με το ρεαλιστικό, δημιουργώντας άπειρες εικόνες που ξαφνιάζουν με την ασύλληπτη κίνηση και τις ανατροπές τους, έγινε στα χέρια του Πέτρο Μαλιάρα, του σκηνοθέτη της παράστασης, ένα εργαλείο διδασκαλίας εξαιρετικά γόνιμο για να κινήσει μεγάλα σύνολα ηθοποιών.

Σίγουρα η επιλογή του έργου είχε αυτόν τον αρχικό στόχο, καθώς ο σκηνοθέτης έπρεπε να κινήσει και τους 21 μαθητές των «Οριζόντων», και το πολυπρόσωπο έργο έδινε άνετα αυτήν τη δυνατότητα.

Και τους κίνησε, έγινε κίνηση στην κυριολεξία, αφού η παράσταση έδωσε ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα σε τόσα παιδιά, που όχι απλά έπαιξαν, αλλά απογειώθηκαν μέσα σε μια μέθη κίνησης ή καλύτερα στροβιλίσματος μέσα στην παράσταση.

Μιλάμε για κίνηση κι έναν θαυμαστό συντονισμό της, που σε κάθε στιγμή θα μπορούσε να ανατραπεί και να οδηγήσει στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, τινάζοντας την παράσταση στον αέρα.

Συντονίστηκαν άριστα λοιπόν οι «Ορίζοντες», οι  μαθητές του Λυκείου -που κάποιοι απ αυτούς είναι ενταγμένοι στις θεατρικές ομάδες από το Δημοτικό ακόμα Σχολείο-   ερμηνεύοντας πολλαπλούς μικρούς ρόλους, και όχι μόνο συντονίστηκαν αλλά και τραγούδησαν, έπαιξαν πιάνο, σαξόφωνο, φλάουτο και κιθάρα.

Έδωσαν στην παράσταση ρυθμό, άπειρες εναλλασσόμενες εικόνες κινηματογραφικής ταχύτητας και μια ατμοσφαιρική διάσταση, που υποστηρίχτηκε όχι μόνο από τη σκηνοθετική γραμμή αλλά κι από το ευρηματικό σκηνικό, τα διαχρονικά κοστούμια  κι από τους υποβλητικούς φωτισμούς, που ενέτειναν την ατμόσφαιρα.

Ο Πέτρος Μαλιάρας, ο σκηνοθέτης της παράστασης, έβαλε με τους μαθητές του ένα στοίχημα. Τους ανέβασε στο Θέατρο Άλσους της πόλης, ένα θέατρο 1700 θέσεων, κάτω από το πευκόδασος, και σχεδόν το γέμισε. Και το στοίχημα δεν ήταν κυρίως αυτό. Ήταν να δώσει βήμα σε νέα παιδιά που τώρα ανοίγουν διάπλατα τα μάτια τους στον κόσμο, και να δουν όχι το σκουπιδότοπο της τηλεόρασης, αλλά την πραγματική ομορφιά της Τέχνης.

Και το κέρδισε κερδίζοντας κάτι ακόμη πιο ακριβό, την αγάπη των μαθητών του! Σπάνια μπορείς να δεις τέτοιες εκδηλώσεις  θαυμασμού, ευγνωμοσύνης, αφοσίωσης, κυριολεκτικά λατρείας στο τέλος μιας παράστασης, όπως αυτές της χθεσινής. Και ο κόσμος να μη φεύγει, και να θέλουν όλοι να συγχαρούν το δάσκαλο και τους μαθητές του…

Όμορφες στιγμές, που τιμούν την άπειρη δουλειά που κρυβόταν πίσω απ΄ αυτό το δύσκολο εγχείρημα, αλλά και το ίδιο το ΔΗΠΕΘΕ, που αποτελεί ένα φυτώριο θεατρικής υποδομής, πολύτιμο για την πόλη και τα παιδιά της, δημιουργώντας τους αυριανούς ευαίσθητους πολίτες απέναντι στο κορυφαίο θέμα του Πολιτισμού.

Συντελεστές Παράστασης

Συγγραφέας:  Ντύλαν Τόμας

Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία:  Χριστίνα Αβραμίδου, Γεωργάκη Χαρά, Ευαγγελοπούλου Μαρία, Όσσα Μαρία, Τσιριγώτη Σοφία

Σχεδιασμός – κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Μουσική Επιμέλεια/Διδασκαλία: Μαριάννα Ντίνου, Δημήτρης Στίμπος

Έπαιξαν ζωντανά: Όλγα Αλεξίου (πιάνο), Ζωή Παπαευθυμίου (πιάνο), Μάριος Δασκαλάκης (σαξόφωνο, πιάνο), Χρήστος Καλφόπουλος (φλάουτο),  Βασίλης Θεοδωρίδης (κιθάρα)

Γραφιστική Επιμέλεια/Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος

Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης

Οργάνωση Παραγωγής-Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Τους ρόλους ερμήνευσαν (αλφαβητικά): Αλεξίου Όλγα, Αντάρα Ειρήνη, Γκαμεζανταρσβίλι Άννα, Δασκαλάκης Μάριος, Ζιώγα Φανή, Θεοδοσίου Άννα, Θεοδωρίδης Βασίλης, Ιορδανίδου Δήμητρα, Καλφόπουλος Χρήστος, Κετίκογλου Κώννα, Κεφάλα Μαρία, Κυριάκου Ζωή, Μπούσουλας Χάρης, Ντόστι Αλέξανδρος, Παπαδόπουλος Πλούταρχος, Παπαευθυμίου Ζωή, Παπαλάμπρου Νεφέλη, Πέρογλου Μαρία, Σταμούλη Ειρήνη, Τριανταφυλλίδου Εύα, Τσαχουρίδης Γιώργιος, Χριστοδουλίδου Στεφανία

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων