Βέροια Εύηχη Πόλη 21 - 25 Ιουνίου 2017 - Το πρόγραμμα αναλυτικά

Το τελικό πρόγραμμα όπως έχει ανακοινωθεί από την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ 2017 ΠΡ m

Βέροια Εύηχη Πόλη

21 -25 Ιουνίου 2017

  από την Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας

 Τελικά το Φεστιβάλ Βέροια Εύηχη είναι εφτάψυχο.

Και ο λόγος είναι απλός. Ρίζωσε στη συνείδηση και την καρδιά της πόλης.

Έτσι κανείς μας δε μπορεί να φανταστεί τον Ιούνιο στην πόλη μας χωρίς την εύηχη και όλα αυτά δε συνέβησαν τυχαία.

Η συνέπεια και η συνέχεια με την οποία η ΚΕΠΑ  το υπηρετεί χρόνια τώρα, το έκανε κομμάτι της ζωής της.

Ξεκινάμε λοιπόν από αυτή την πραγματικότητα.

Στη λογική αυτή πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα. Να διεκδικήσει το φεστιβάλ τη δυνατότητα να αποτελέσει πόλο για όλη την περιφέρεια μας.

Το μπορεί και πρέπει να το κάνει.

Για να γίνει όμως αυτό, δύο πράγματα πρέπει να συμβούν.

Να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό του επόμενου φεστιβάλ την επαύριο της λήξης φετινού. Να το επεκτείνουμε ενσωματώνοντας σε αυτό πρότυπες παραγωγές, που γιατί όχι να ξεκινήσουν από εδώ την πορεία τους για να συνεχίσουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας – μια πρώτη προσπάθεια κάνουμε φέτος με τη βοήθεια του καλού συνεργάτη Στέλιου Πελασγού. Να αναπτύξουμε συνεργασίες που θα μας βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ένα φεστιβάλ πρέπει να επενδύσει σε όλα αυτά αν θέλει να είναι διακριτό, να αποκτήσει αυτοτελή οντότητα ως θεσμός.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι η δυναμική προβολή του. Είναι έλλειψη και λάθος μας να διαμορφώνουμε ένα τόσο συγκροτημένο και δυνατό πρόγραμμα και να μην προσπαθούμε να το κοινοποιήσουμε σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μια συνέργεια με την αντιδημαρχία τουρισμού στο σημείο αυτό είναι επιβεβλημένη, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.

Το φεστιβάλ μας πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της πόλης μας στο χώρο του πολιτισμό, να ταυτιστεί με το όνομα της, να αποτελέσει το διαβατήριο της.

Πρέπει με αφορμή το φεστιβάλ η πόλη μας να αποπνέει ένα κοσμοπολιτισμό, που ο κάθε επισκέπτης αλλά και κάτοικος της, θα τον βιώνει σε κάθε της σημείο, σε κάθε ενέργεια της.

Οφείλουμε να επενδύσουμε στην προσπάθεια αυτή όσα περισσότερα μπορούμε, να τη στηρίξουμε όλοι μας.

Το φεστιβάλ «Βέροια Εύηχη Πόλη» δεν είναι το φεστιβάλ της ΚΕΠΑ ή του δήμου. Είναι το φεστιβάλ της πόλης και έτσι πρέπει να το δούμε και να το αγκαλιάσουμε όλοι μας.

Σας ευχαριστώ.

Βέροια 7 Ιουνίου 2017

Γιάννης Καμπούρης

Διευθυντής ΚΕΠΑ

--------------------------------------------------------------

Φεστιβάλ «Βέροια εύηχη πόλη»

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής , που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου .

2009-2017

Το φεστιβάλ ξεκίνησε επί Δημαρχίας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου (η Δήμαρχος ήταν και Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας) , συνεχίζεται και υποστηρίζεται από την παρούσα Δημοτική Αρχή , με Δήμαρχο τον Κώστα Βοργιαζίδη. Σαν δράση υποστηρίχθηκε από όλες τις Διοικήσεις της ΚΕΠΑ,  τους πρώην Προέδρους  και Δημοτικούς     Συμβούλους Γιώργο Μιχαηλίδη (2012-2014) και Γιώργο Σοφιανίδη (2014-2016) . Σήμερα , Πρόεδρος του Δ.Σ της ΚΕΠΑ είναι ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος και Αντιπρόεδρος ο κύριος Χρήστος Κούτρας .

Χαρακτήρας φεστιβάλ:

 Το φεστιβάλ έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το κοινό  μπορεί να παρακολουθήσει οποιαδήποτε εκδήλωση  χωρίς αντίτιμο.  Στη διάρκεια του γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν πολλά είδη μουσικής  , τα οποία  θα ακουστούν σε πολλούς διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας  και στα ευρύτερα όριά του δήμου Βέροιας. Μουσικοί περιδιαβαίνουν την πόλη,  μεγάλες εξέδρες στήνονται στις πλατείες  και στα πάρκα, καντάδες και χορωδιακή μουσική ακούγονται στις γειτονιές. Επίσης οργανώνονται εκδηλώσεις αποκλειστικά για παιδιά, work-shops κ.α.

Συνολικά , μέχρι και το 2016 , σε οχτώ (8) διοργανώσεις  «Βέροια ευηχη πόλη» πραγματοποιήθηκαν εκατόν δέκα εννιά (119) συναυλίες   με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ (1 μόνο  με εισιτήριο , που θεωρείται αποτυχημένη και 2 που  ακυρώθηκαν λόγω βροχής) , τις οποίες  παρακολούθησαν οι Δημότες της Βέροιας  αλλά και Ημαθιώτες και επισκέπτες από όμορους νομούς

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ):

Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής  (2011 πλατεία Δημαρχείου  και  2014 Μουσείο Αιγών Βεργίνα )  ,  Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (συμμετείχε αρκετές φορές) , Ορχήστρα Εγχόρδων Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ.α.

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΣ με τη διεθνούς φήμης  ελληνορουμάνα Αρπίστα Μαρία Μπιλντέα (2011)

Μεγάλα ονόματα  Ελλήνων συνθετών, μουσικών ( ή μουσικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας)  και ερμηνευτών  όπως Γιάννης Χαρούλης (2012) , Νίκος Πορτοκάλογλου – Μανόλης Φάμελλος – Νίκος Ζιώγαλας (2010), Γιάννης Αγγελάκας (2010) Χρήστος Νικολόπουλος -  Γιώτα Νέγκα (2011), Lamia Bedioui (2012), Αγάθωνας (2013) ,  Ελευθερία Αρβανιτάκη (2013) , , Φοίβος Δεληβοριάς (2011), Μαριώ (2014), Ελένη Τσαλιγοπούλου – Μελίνα Κανά (2014 ) Μανώλης Μητσιάς- Φωτεινή Βελεσιώτου (2015) , Ευανθία Ρεμπούτσικα (2015 ακυρώθηκε λόγω βροχής) , Νίκος Ξυδάκης – Γιώργος Ανδρέου (2015 ακυρώθηκε λόγω βροχής) , Μανώλης Λιδάκης – Σοφία Παπάζογλου (2016) Μάριος Φραγκούλης – Γιώργος Περής (2016)

Μπάντες Δρόμου : Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου, Αφροβραζιλιάνικη Μπάντα Κρουστών Quilompo

ΜΠΑΝΤΕΣ :  BAILDSA, ΕΚΜΕΚ the band(2014), ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΝΦΑΡΑ 2009, Μπάντα χάλκινων της Φλώρινας  των αδελφών Βαλκάνη κ.α.

Διαφορετικό : Ολονυκτία μουσικής  (ξεκινήσαμε βράδυ και τελειώσαμε πρωί _ΦΡΑΓΜΑ 2011)

Σχήματα – Μουσικοί  από το εξωτερικό : BUENA VISTA SOCIAL CLUB με RAMON SOTO και LA CUCARACHA από την Κούβα (2012) , Martha Moreleon – Alejandro Diaz Αργεντινή (2013 Μπαρμπούτα) ,  Ο Αρμένιος Ara Dinkjian (2011 Μπαρμπούτα), Luis Borda Αργεντινή (2016  Μπαρμπούτα) , +

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  •     ΜΟΥΣΙΚΗ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  •     ΜΟΥΣΙΚΗ και ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ και ΧΟΡΟΣ
  • ΜΟΥΣΙΚΗ και ΑΦΗΓΗΣΗ  φέτος
  • Εκθέσεις με μηχανήματα αναπαρωγής ήχου, με φωτογραφίες κ.α.

Το 2016 , επί Προεδρίας Γιώργου Σοφιανίδη (ΚΕΠΑ)και Θεόφιλου Κορωνά (ΚΑΠΑ) το φεστιβάλ αποτέλεσε συνδιοργάνωση των δύο Νομικών Προσώπων του   ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ .

Φιλοδοξία και όνειρό μας , η 10η εύηχη πόλη να ενταχθεί στο πρόγραμμα Πολιτισμός της Π.Κ.Μ  και το Πάρκο Αγίων Αναργύρων να μετατραπεί σε μουσικό πάρκο , πάρκο χαράς και αγάπης .

Νανά Καραγιαννίδου

Υπεύθυνη Σχεδιασμού Δράσεων και Οργάνωσης Φεστιβάλ

 ----------------------------------------------------------------------------

Το Πρόγραμμα

Τετάρτη  21 Ιουνίου, ώρα 8:00 μ.μ.

Ξεκινάμε …

8.00μ.μ.  Παρέλαση Φιλαρμονικών Ορχηστρών Δήμου Βέροιας και Δήμου Νάουσας στους δρόμους της πόλης  .

Δρόμοι της πόλης (Ανοίξεως, Εληάς , Βενιζέλου, Μητροπόλεως).

9.00μ.μ.Συναυλία

Συχρονες διασκευές , από λατιν έως κλασσική μουσική  με ντίσκο κ ροκ υφος !

Φιλαρμονική Δήμου Νάουσας: Δ/νει Φραγκοτσινός Κωνσταντίνος

Φιλαρμονική Δήμου Βέροιας , Δ/νει  Κυριακίδης Βαλάντης

 

Πλατεία  Εληάς

__________________________________________________________________

Τετάρτη  21 Ιουνίου, ώρα 9:30 μ.μ.

FLAMENCO Ole

Το φλαμένκο είναι ένας ισπανικός όρος που αφορά ένα είδος μουσικής και χορού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα. Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση.

Γεννήθηκε στην Ανδαλουσία μέσα από τη μοναδική συνύπαρξη της αραβικής, της τσιγγάνικης, της σεφαραδίτικης και της Ανδαλουσιανής κουλτούρας.

Το 2010 η Unesco συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Προσκεκλημένος μας  ο γνωστός τραγουδιστής Juan Granados,  από το Jerez της Ανδαλουσίας, από τους καλύτερους του είδους του. Έχει δουλέψει με τους μεγαλύτερους μουσικούς και χορευτές στην  Ισπανία και διεθνώς.

Συντελεστές:

Χορός flamenco: Αργυρώ Τσάπου, Σοφία Κιορπέ, Μαρία Μανδραγού

Τραγούδι Flamenco: Juan Granados, Yota Baron

Κιθάρα Flamenco: Κώστας Τσουμάνης

  • Juan Granados

Πάρκο Αγίων Αναργύρων

_________________________________________

Πέμπτη 22  Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ.

 

MARKAB TRIO

Ένα μουσικό ταξίδι με ελληνικά, Βalkan, τσιγγάνικα, τούρκικα, σεφαραδίτικα, κέλτικα, αρμένικα, ισπανικά τραγούδια και συνθέσεις του τρίο.

«Markab είναι το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού ''Πήγασος'' και προέρχεται από την αραβική φράση المركب الفرس Al Markab al Faras, δηλαδή «το Σαμάρι του Αλόγου», που αναφέρεται στο φτερωτό άλογο της μυθολογίας»

To Markab Trio δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2016. Αποτελείται από τρεις μουσικούς οι οποίοι ενώνοντας τις αγαπημένες  μουσικές τους, δημιούργησαν ένα πολύγλωσσο ρεπερτόριο, που ποικίλει και αντλείται από διαφορετικές  μουσικές κουλτούρες ανά τον κόσμο. Ο κοινός άξονας που συνδέει τα διαφορετικά ηχοτοπία, είναι η διάθεση για πειραματισμό και η πολυπολιτισμική αντίληψη της μουσικής, των μελών του. Όλα αυτά οδηγούν, σε ένα μουσικό ταξίδι που κάνει στάσεις στην
Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Ισπανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και πολλές άλλες χώρες.
Ρούλα Τσέρνου: τραγούδι
Στέφανος Σεκέρογλου: βιολι - φωνητικά
Γιάννης Καρακαλπακίδης: κιθάρα - φωνητικά

Αγορά (πεζόδρομος Ιπποκράτους & Προφήτου Ηλία)

_________________________________________

Πέμπτη 22  Ιουνίου, ώρα 8.30 μ.μ.

Ηλιοδρόμιο

Ένα σχήμα που ξεκίνησε στα πλαίσια του Παν/μίου Μακεδονίας με αφορμή τη συλλογική ανάγκη για δημιουργία και έκφραση μέσω νέων πρότυπων συνθέσεων των μελών.

Στο Ηλιοδρόμιο δεν παρατηρούνται “ενδεδειγμένοι” προσανατολισμοί· δε δίνεται έμφαση στη παραδοσιακότητα ή στη σύγχρονη έκφανσή της, ενώ η νοητή αποκύρηξη του διπόλου Ανατολής - Δύσης οδηγεί με μια πνοή νεανικότητας και ελευθερίας στην καλλιτεχνική κορύφωση του σχήματος, προσδιορίζοντας τη μουσική ταυτότητα του.

Δημοτική Αγορά ( Κεντρικής )

Πέμπτη 22  Ιουνίου, ώρα 9.00 μ.μ.

Solo σαξόφωνο

ΜΟΥΣΙΚΕΣ  ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ  ΣΤΗΝ  ΚΛΑΣΙΚΗ  ΠΟΠ  ΚΑΙ  ΡΟΚ  ΜΟΥΣΙΚΗ!

Μια μουσική βραδιά  παρέα με τους μαγικούς ήχους του σαξόφωνου,  σε ένα ταξίδι  που θα περιλαμβάνει μουσική από διαχρονικά ποπ και κλασικά ροκ τραγούδια, που κόσμησαν το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Σαξόφωνο : Άννα Παπανίδου

Αρχαιολογικό Μουσείο (σε συνέργεια με την Εφορεία Αρχαιοτήτων)

Παρασκευή 23 Ιουνίου , 8.00μ.μ /

8.00μ.μ.  Παρέλαση / 9.00μ.μ Συναυλία

Αφροβραζιλιάνικη μπάντα κρουστών Quilombo

H μπάντα κρουστών Quilombo απαρτίζεται από ένα πολυπληθές σύνολο ατόμων -με κατώτερο όριο αυτό των δέκα ατόμων- που παίζουν ταυτόχρονα διαφορετικά κρουστά και δίνουν ένα εκρηκτικό μουσικό αποτέλεσμα σε Βραζιλιάνικους ρυθμούς (SambaBatucada και SambaReggae).

 

Πλατεία Εληάς _________________________________________

Παρασκευή 23 Ιουνίου , 9.00μ.μ

 Ο Συναυλιακός Ε ρ ω τ ό κ ρ ι τ ο ς του Δημήτρη Μαραμή

Το μιούζικαλ Ερωτόκριτος του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη παραγωγή και ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το Μάιο του 2017 στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα όλα τα εισιτήρια και των δέκα παραστάσεων ήταν εξαντλημένα, ενώ η υποδοχή του κόσμου ήταν ενθουσιώδης και όλες οι κριτικές διθυραμβικές.

Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με αφηγηματικά μέρη ανάμεσα, προερχόμενο από το μιούζικαλ το οποίο είναι βασισμένο στo πρωτότυπo έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι Θοδωρής Βουτσικάκης, Ιωάννα Φόρτη, Ελένη Δημοπούλου και ο Γκωτιέ Βελισσάρης. Το σχήμα παρουσιάζει μοναδικά αυτό το αθάνατο αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας επιχειρώντας μία πρωτοποριακή κι αιρετική μουσική προσέγγιση του δημοφιλούς κλασικού έργου, το οποίο γράφτηκε τέσσερις αιώνες πριν.

Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος  από τονΔημήτρη Μαραμή φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές απόblues, Jazz, και rock χρώματα παντρεμένα με την κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τις περιπέτειες των δύο νέων.

Ερμηνεύουν:

Θοδωρής Βουτσικάκης

Ελένη Δημοπούλου

Ιωάννα Φόρτη

Gautier Βελισσάρης

 

Μουσείο Αιγών Βεργίνα  ( σε συνέργεια με την Εφορεία Αρχαιοτήτων)

___________________________________________________

Παρασκευή 23 Ιουνίου , 10.30μ.μ

 O Γιάννης Αγγελάκας… σε θερμοκρασία βρασμού.

 O Γιάννης Αγγελάκας όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο μουσικό μας χάρτη, δεν έπαψε ποτέ να είναι δημιουργικός, ανατρεπτικός και κυρίως ανήσυχος.

Δε θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για την μπάντα του, τους 100°C. Σχεδόν δυο χρόνια πειραματίζονται, γελάνε, γράφουν, σβήνουν και ταξιδεύουν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ένας νέος δίσκος που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Με αυτόν στις αποσκευές τους θα ταξιδέψουν (και θα μας "ταξιδέψουν") το φετινό καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Φυσικά πάντα υπάρχει χώρος και για επιλογές από όλη την πορεία του Γιάννη Αγγελάκα, από τις Τρύπες έως σήμερα.

Τους 100°C αποτελoύν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιάννης Σαββίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, James Wylie στο σαξόφωνο. Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Ταχτσίδης.

Πλατεία Εληάς

Σάββατο 24 Ιουνίου, 12.00μ

Αφροβραζιλιάνικη μπάντα κρουστών Quilombo

H μπάντα κρουστών Quilombo απαρτίζεται από ένα πολυπληθές σύνολο ατόμων -με κατώτερο όριο αυτό των δέκα ατόμων- που παίζουν ταυτόχρονα διαφορετικά κρουστά και δίνουν ένα εκρηκτικό μουσικό αποτέλεσμα σε Βραζιλιάνικους ρυθμούς (SambaBatucada και SambaReggae).

στην αγορά , πεζόδρομος Ιπποκράτους _____________________________________

Σάββατο 24 Ιουνίου, 7.00μμ – 9.00μ.μ

Εύηχη πόλη /Ένας ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΥΘΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Ο μουσικός παραμυθικός περίπατος  θα μας βοηθήσει να γευτούμε αργά και περιπατητικά την ομορφιά της παλιάς πόλης. Οι θεατές/ ακροατές χωρισμένοι σε μικρές ομάδες 20-50 ατόμων  και με έναν οδηγό θα περιπατούν στην πόλη. Σε συγκεκριμένα  σημεία (προαύλια εκκλησιών, εισόδους κι αυλές αρχοντικών, γεφυράκια, τρίστρατα κ.α.) θα βρίσκουν έναν αφηγητή μαζί με έναν ή περισσότερους μουσικούς. Εκεί θα σταματούν και θα κάθονται στον προετοιμασμένο χώρο για 10-20΄ ακούγοντας μουσική και τραγούδια, λίγες φράσεις για το συγκεκριμένο σημείο της πόλης και μια ιστορία, μύθο ή παραμύθι που θα συνδέονται ιστορικά, νοηματικά ή αισθητικά. Έπειτα η βόλτα θα συνεχίζεται. Οι καλλιτέχνες θα περιμένουν να φτάσει η επόμενη ομάδα και θα επαναλαμβάνουν την αφηγηματική και μουσική προσφορά τους. Οι ομάδα των περιπατητών θα συνεχίζουν την βόλτα τους μέχρι ο οδηγός τους να τους φτάσει στο επόμενο τόπο μουσικής και αφηγηματική απόλαυσης.

Περιεχόμενο

Τα είδη μουσικής και ιστοριών που θα παρουσιαστούν θα διαφέρουν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα πολύχρωμο πλούτο. Δημοτική, έντεχνη, βυζαντινή μουσική θα συνοδεύει λαϊκά παραμύθια, ιστορικά ανέκδοτα του τόπου, μύθους, ποιήματα, ιστορίες φαντασμάτων, ανέκδοτα, προσωπικές διηγήσεις ονείρων ή αναμνήσεων περιστατικών που συνέβησαν στα σημεία που περνούν οι περιπατητές.

Καλλιτεχνική διεύθυνση :Στέλιος Πελασγός .

___πεντε διαφορετικά σημεία της πόλης _____________________________________

Σάββατο 24 Ιουνίου, 9.30μ.μ

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

«Ξεκινήσαμε ηχογραφώντας σε κάποιο υπόγειο και καταλήξαμε να γυρίζουμε ασταμάτητα τη Γη. Αυτή η συνεχής μετάβαση από το μοναχικό στο συλλογικό, χαρακτηρίζει τη ζωή και την τέχνη μας. Υπάρχει γνήσια, αμοιβαία χαρά στη συνάντηση με τους ακροατές. Υπάρχει ενέργεια, επικοινωνία, άνεση, ευγένεια, συμμετοχή όλων σε κάτι ζωντανό, αληθινό και πολύτιμο.

Το σχήμα απαρτίζουν σπουδαίοι μουσικοί, που σέβονται την τέχνη τους και την ασκούν με ενθουσιασμό και πάθος. Κάθε ένας τους αποτελεί έναν ολοκληρωμένο κόσμο. Τον προσφέρουν απλόχερα, χτίζοντας από κοινού την ιδιαίτερη, κοινή μας αισθητική. Τα τελευταία τρία χρόνια λοιπόν, ζούμε παλινδρομώντας ευχαρίστως από τη δημιουργία στην καταστροφή. Και αυτή τη ζωή μοιραζόμαστε με τους ακροατές, όποτε τραγουδάμε. Όποτε, με τρεις νότες και δυο λέξεις, προσπαθούμε να συλλαβίσουμε το όνειρο και την πραγματικότητα με τρόπο αδιαχώριστο.»

 Γιώργος Καλούδης – βιολοντσέλο, κρητική λύρα

Μανόλης Πάππος – μπουζούκι, λαούτο

Φώτης Σιώτας / Δημήτρης Χατζηζήσης: βιολί

Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο

ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας

φωτισμοί: Κωνσταντίνος Μαργκάς

Πλατεία Ωρολογίου

_________________________________________

Σάββατο 24 Ιουνίου, 10.30μ.μ

Αφροβραζιλιάνικη μπάντα κρουστών Quilombo

Πεζόδρομος Έλλης

 

Κυριακή 25 Ιουνίου, 8.30μ.μ

ΝΟΡΙΑΝΑ

Οι Noriana είναι ένα γυναικείο κουαρτέτο που αγαπά την Ιρλανδική μουσική παράδοση και συνέλεξε κάποιες από τις ομορφότερες μελωδίες και τραγούδια της: ιρλανδικούς χορούς όπως reels, jigs και polkas, τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τον αποχωρισμό, την ξενιτιά. Το λαούτο στη θέση της κιθάρας, το νταούλι και το καχόν στη θέση του bodhrán καθώς και το διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο του κάθε μέλους των Noriana έχουν συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός ξεχωριστού, φρέσκου και ζωηρού ηχοχρώματος. Τα παραδοσιακά τραγούδια των Κελτών μπορεί σε πρώτο άκουσμα να ακούγονται πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα δικά μας, ωστόσο υπάρχουν ξεκάθαρα κοινά στοιχεία σε ότι αφορά στη θεματολογία, το ρυθμό και τα όργανα. Τα jigs και τα reels παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τους δικούς μας θρακιώτικους και κρητικούς χορούς αντιστοίχως ενώ οι μουσικές ανταλλαγές δε έπαψαν μέχρι και σήμερα.

Με πλαίσιο την “συγγένεια” αυτή των δύο λαών που φαίνεται να ξεκινάει από το μακρινό παρελθόν, οι Noriana, ένα γυναικείο κουαρτέτο μας ταξιδεύει στην Κέλτικη μουσική παράδοση παρουσιάζοντας reels, jigs και polkas καθώς και τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τον αποχωρισμό και την ξενιτιά. Το λαούτο στη θέση της κιθάρας, το νταούλι και το καχόν στη θέση του ιρλανδικού κρουστού bodhrán καθώς και το διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο του κάθε μέλους των Noriana έχουν συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός ξεχωριστού, φρέσκου και ζωηρού ηχοχρώματος.

Αρχοντικό Σαράφογλου

Κυριακή 25 Ιουνίου, 9.00μ.μ

Αφιέρωμα στη Νάνσυ Γουίλσον/ Tribute to Nancy Wilson

Μια ιδιαίτερη συναυλία αφιερωμένη στη μεγάλη ερμηνεύτρια της τζαζ Nancy Wilson και τη δισκογραφία της από τη συνεργασία της με την Capitol Records.Μια μοναδική performer που έμεινε στην ιστορία ως "the Baby" και είδε την καριέρα της να απογειώνεται μεσα από τη συνεργασία της με τον Σαξοφωνίστα CannonBall Adderley.
Η μουσικός Χριστίνα Συριοπούλου επιστρέφει στη γενέτειρα της τιμώντας τη μοναδική αυτή ερμηνεύτρια, πλαισιωμένη από 3 μοναδικούς μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ σκηνής, το Γιώργο Κοντραφούρη στα πλήκτρα, Το Ντίνο Μάνο στο μπάσο και το Βασίλη Ποδαρά στα drums.
Βυζαντινό Μουσείο

Κυριακή 25 Ιουνίου, 9.30μ.μ

Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή Quartet

Ο Γύρος του Κόσμου σε Οκτάβες

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή παρουσιάζουν μία μουσική παράσταση που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, το σπαραγμό του πορτογαλέζικου fado και τη δωρικότητα των blues και του gospel της Αμερικής και φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου.

Οι αυθεντικές και εκρηκτικές ερμηνείες των δύο μουσικών- performers αναδεικνύουν τον αρχέγονο παγκόσμιο ήχο, με όχημα τραγούδια απ’όλο τον κόσμο καθώς και τις δικές τους συνθέσεις από τον δίσκο τους με τίτλο “ TO BE SAFE” !

Μαζί τους επί σκηνής, αναλαμβάνοντας το rhythm section, ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο.

Το σχήμα αποτελείται από τέσσερα άτομα:

Ελένη Βουγιουκλή (τραγούδι, πιάνο)

Σουζάνα Βουγιουκλή (τραγούδι, πιάνο, κιθάρα)

Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα)

Χρήστος Τσαπράζης (κοντραμπάσο)

Παλιά εβραϊκή συνοικία  (Μπαρμπούτα)

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

Και του χρόνου!

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30335 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια