Βέροια Πολιτισμός

“Ο ΧΟΡΟΣ ως θέμα στη φωτογραφία”. Εγκαίνια έκθεσης στο Χώρο Τεχνών, Σάββατο 29 Απριλίου

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βεροίας

και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

σας καλούν

                                          το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 8.00 μμ

στο φουαγιέ του Α ορόφου του Κέντρου Τεχνών της Βέροιας,

για τα εγκαίνια μίας έκθεσης από/για το ΧΟΡΟ,

με τίτλο:

                                «Ο ΧΟΡΟΣ ως θέμα στη φωτογραφία»

Η έκθεση είναι ενταγμένη στην γενικότερο διοργάνωση «ΜΗΝΑΣ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΠΑ»

 Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Χρήστος Αθανασίου – Σοφία Καμπλιώνη, Δημήτρης Γκιορτζής, Νικολέτα Διάφα, Ελένη Ιωάννου, Βασίλης Καρκατσέλης, Βασίλης Μαντάς, Χριστίνα Μπέζα, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Μάιρα Παλτίδου, Καίτη Παπαναούμ, Θανάσης Ράπτης, Βίκυ Τζουρά, Αλέκα Τσιρώνη και ο Παναγιώτης Φτάρας.

Διάρκεια έκθεσης έως 26 Μαΐου 2017. 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 8.30 έως 14.00 (είσοδος δωρεάν) και τα απογεύματα, μόνο τις ημέρες των παραστάσεων και τις ώρες που αναγράφονται στις σχετικές προσκλήσεις ή εισιτήρια εισόδου. Για τα πρωινά και ειδικές ξεναγήσεις απαραίτητη η συνεννόηση με την ΚΕΠΑ.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Στην πρόταση που στείλαμε στους φωτογράφους για να υποβάλουν τα έργα τους για να εμπλουτίσουν αυτή την έκθεση, διευκρινίζαμε ελλειπτικά:

Χορός    Διαδοχικές κινήσεις σώματος, σύμφωνα με ένα ρυθμό που δίνεται από τη μουσική, για σκοπούς τελετουργικούς, έκφρασης, παιχνιδιού ή καλλιτεχνικούς.

Και αφήναμε τους φωτογράφους να μας υποδείξουν πως φωτογραφίζεται  η μουσική, πως φωτογραφίζεται μία τελετουργία, οι αναπτυγμένες στο χρόνο κινήσεις ή πως εκφράζεται ένας φωτογράφος όταν εμπλέκεται με την έκφραση του χορευτή.

Που εμφιλοχωρεί η τεχνική ή η τυχαιότητα στην ολοκληρωτική απόδοση των παραπάνω;

Απάντηση δεν πήραμε, μόνο φωτογραφίες, ένα μέρος από τις οποίες σας παρουσιάζουμε.

Σημεία προς παρατήρηση και διερώτηση:

Ο χορευτής ή η ομάδα; Μέρος ή όλον;

Μορφικά στοιχεία ή ατμόσφαιρα και συναίσθημα;

Απόδοση παραδοσιακά, ακαδημαϊκά ή προσωπική έκφραση;

Πολιτιστικό δοκίμιο, ιστορία, άνθρωποι του χορού ή τέχνη;

Εκδήλωση, αναπαράσταση, ρεπορτάζ ή σκηνοθεσία;

Σε φυσικό ή τεχνητό περιβάλλον, φωτισμούς κτλ.

Το εκφραστικό μέσον της φωτογραφίας κατάφερε να μας δώσει υπέροχες συνθέσεις ή ενδεικτικές εικόνες. Η συμπληρωματική συνύπαρξη 57 φωτογραφιών σε έναν ειδικό και απόλυτα σχετικό τόπο, θα βοηθήσει άραγε να μάθουμε να βλέπουμε το χορό και με άλλο «μάτι»;

ΥΓ

Διευκρίνιση για να μην παρανοηθεί το ποιες μορφές ή κατηγορίες  χορού φωτογραφίζει η φωτογραφία.

Είναι προφανές ότι το πλαίσιο εντός του οποίου συντελείται αυτή η επι-κοινωνία της θεατρικής τέχνης, της φωτογραφικής και του κοινού (μέσω των φωτογραφιών που εκτίθενται), καθώς και το περιορισμένο του χώρου που μας παραχωρήθηκε, επιβάλει στον επιμελητή της έκθεσης χαρακτήρα.

Και μοιάζει λογικό, αν και δεν είναι, να μην παρουσιάζονται παράλληλα εικόνες και από άλλα είδη φωτογραφίας χορού, όπως πχ φωτογραφίες από αρχαίες τραγωδίες, από λαϊκά έθιμα, πανηγύρια, τελετές, θρησκευτικές ή κοσμικές γιορτές, διασκέδαση κτλ ή και από τόπους του εξωτερικού, εικόνες δηλαδή και εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος, συν τοις άλλοις.

Η συνάθροιση δε μπορεί να είναι με όλα και για όλα.

Καρκατσέλης Βασίλης

Επιμελητής της έκθεσης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ, η ομάδα που βρίσκεται πίσω, ίδρυσε και υποστηρίζει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1984 στην Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και από τότε συνεχίζει σταθερά υπέρ της δημιουργικής φωτογραφίας. Το σχήμα, ευέλικτο αρκετά για να μπορεί να εξελίσσεται,  πήρε πολλές μορφές στη μακροχρόνια πορεία του, και ίσως γι αυτό να κατάφερε να  συνεχίζει τη δυναμική του παρέμβαση στα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Με στόχο την ταυτόχρονη δημιουργία κοινού και δημιουργών, εργάζεται όλο το χρόνο, παντού όπου χρειαστεί.

Διδάσκοντας τη φωτογραφία σαν τέχνη και μέσον έκφρασης με δεκάδες εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παντός τύπου παρεμβάσεις και φυσικά, προσκλήσεις δημιουργών στη Θεσσαλονίκη (από Ελλάδα και εξωτερικό), φέρνει τη σύγχρονη δημιουργική φωτογραφία στο επίκεντρο  του προβληματισμού των φωτογράφων και των  κάθε είδους φίλων της φωτογραφίας.

Για τη διεθνή δράση του και για τις ανάγκες προώθησης της ελληνικής φωτογραφίας στο εξωτερικό είναι μέλος στην Ένωση Ευρωπαϊκών (μη κρατικών) Φεστιβάλ Φωτογραφίας και του Παγκόσμιου Δικτύου Φωτογραφικών Κέντρων.                

                                        ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   www.fkth.gr 

                               Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση:

Νανά Καραγιαννίδου (ΚΕΠΑ) τηλ. 2331078120

Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών  τηλ. 2331078100

Για φωτογραφίες: Βασίλης Καρκατσέλης (ΦΚΘ) τηλ.  6942 860 890

banner-article

Ροη ειδήσεων