Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Μια πρωτοποριακή προσέγγιση του “θυμού” μέσα από το playback θέατρο, που εντυπωσίασε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Πρωτοποριακή αλλά και εντυπωσιακή ταυτόχρονα ήταν η προσέγγιση του «θυμού», ενός από τα πιο δυνατά και συνηθισμένα συναισθήματα που μας διακατέχουν και που εκφράζεται με διαβαθμίσεις στην καθημερινότητά μας.

Η Ομάδα coo-action της Βέροιας, που ανήκει στο playback θέατρο και εκπαιδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, κάτω από την καθοδήγηση της συντονίστριας Ευφροσύνης Κιατικίδου, πρόσφερε, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη,  μια επιστημονική προσέγγιση του αντικειμένου, προσθέτοντας την καθοριστική πινελιά της θεατρικής δράσης, μεγεθυμένης από την μουσική υπόκρουση.

Η  Ευφροσύνη Κιατικίδου, εκπ. Ειδικής Αγωγής, εκπ. ενηλίκων, εκπ. ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, προσέγγισε αρχικά το θέμα της ακαδημαϊκά, με επιστημονική γνώση και έντονο το χάρισμα της επικοινωνίας με το κοινό, το οποίο ήταν ικανοποιητικό και ως προς τον αριθμό αλλά και ως προς το ενδιαφέρον που έδειξε.

Ο στόχος της εισηγήτριας δηλώθηκε από την αρχή. Η αποενοχοποίηση του θυμού ως συναισθήματος και η καλύτερη δυνατή  διαχείρισή  του.

Ποιες μορφές παίρνει ο θυμός για να εκδηλωθεί, πόσο είναι φυσιολογικός, πότε τον παράγει η κατάθλιψη, πόσο μπορεί, όταν εκφραστεί, να οδηγήσει σε δημιουργικές αλλαγές, ήταν θέματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, τα οποία όμως απέκτησαν μια άλλη διάσταση και δυναμική, όταν τα πρόβαλε στη συνέχεια το Θέατρο και η Μουσική.

Σε μια συνεχή επικοινωνία με το κοινό η συντονίστρια ζήτησε  να καταθέσουν όσοι ήθελαν «μικρές  προσωπικές ιστορίες θυμού», οι οποίες μεταβάλλονταν εκείνη τη στιγμή σε θεατρικό δρώμενο από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς  πάνω στη σκηνή.

Εντυπωσιακοί οι αυτοσχεδιασμοί τους, καθώς έπιαναν κυριολεκτικά στον αέρα την ατμόσφαιρα κάθε ιστορίας και την απέδιδαν θεατρικά μέσα σε λίγα λεπτά!

Κίνηση, έκφραση του προσώπου, συντονισμός, και προπαντός απόλυτη επικοινωνία με το κοινό, ήταν πράγματα που για εκείνους που δεν είχαν παρακολουθήσεις ανάλογες δράσεις ήταν μια μοναδική εμπειρία!

Πέρα από τις εξαιρετικές Αλέξια Κουκουνασούλη, Ευση  Αρζόγλου,  Ελίζα Σιδερίδου,  Μαίρη Μεγγιάνη, Κική Ταλαρά, Υακίνθη Σταμπολή, η παρουσία του πιανίστα Αλέξανδρου Ιωσηφίδη στο δρώμενο όχι απλά συνόδεψε την κίνηση και την έκφραση των ηθοποιών αλλά την υπογράμμισε με τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του και την ανέδειξε ατμοσφαιρικά.

Η επόμενη κίνηση της δημιουργικής αυτής ομάδας θα είναι η προσέγγιση με τον ίδιο ευρηματικό τρόπο του συναισθήματος του φόβου.

Περιμένουμε και πιστεύουμε πως η ομάδα θα αποκτήσει το δικό της κοινό, προσφέροντας πραγματικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, καθώς ο ψυχισμός μας δοκιμάζεται καθημερινά.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων