Κοινωνία

“Ο ρατσισμός”

Θώμη Μπαλτσαβιά

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Ο ρατσισμός σε οποιαδήποτε μορφή το είναι απαράδεκτη στάση ζωής. Είμαστε ρατσιστές συνήθως προς τα άτομα που έχουν διαφορετική ενδυμασία, φυλή, ηλικία, θρησκεία, χώρα προέλευσης, διαφορετικό κοινωνικό στρώμα ή ακόμα και σε άτομα που έχουν προβλήματα υγείας. Όλοι οι άνθρωποι είναι και ΠΡΕΠΕΙ να είναι ίσοι, να έχουν ίσα δικαιώματα και να τυγχάνουν ίδιας αντιμετώπισης και σεβασμού, ευκαιριών και κατανόησης για κάθε έκφανση της ζωής ανεξάρτητα από το χρώμα τους, την καταγωγή τους, το οικονομικό τους επίπεδο, την εμφάνισή τους ή ό,τι άλλο. Η αξιοπρέπεια είναι ίδια για όλους και αναμφίβολο δικαίωμα.

Οποιαδήποτε συμπεριφορά είναι ή θυμίζει ρατσιστική προδιάθεση είναι δείγμα στενού μυαλού, έλλειψη παιδείας και ανθρωπιάς, κακία και μεροληψία που βασίζεται σε ανόητες ιδέες. Ο φόβος προς το διαφορετικό οδηγεί σε λάθος μεταχείριση καθώς και οι προκαταλήψεις άλλων εποχών σε συνάρτηση με αντιλήψεις που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα ενδεχομένως.

Ευθύνη γι’ αυτό φέρουμε όλοι. Καταρχήν οι γονείς θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό επιλέγοντας τον τρόπο που θα μεγαλώσουν και θα γαλουχήσουν τα παιδιά τους από μικρά. Έπειτα, ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευθύνη του σχολείου και των εκπαιδευτικών.

Η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και καθόλου κατακριτέα σε έναν κόσμο, σε έναν πλανήτη και σε μια κοινωνία πολυπολιτισμικά. Το να υποτιμάς και να απαξιώνεις κάποιον επειδή είναι διαφορετικός από σένα δε σε τιμάει… τουναντίον. Το να γίνονται διακρίσεις σε βάρος κάποιου ανθρώπου που δεν ευθύνεται για το ότι είναι αυτό που είναι, είναι εξοργιστικό τουλάχιστο.

Τι νόημα θα είχε άλλωστε να ήμασταν όλοι ίδιοι; Ας σκεφτούμε πόσο θα μας άρεσε εμάς τους ίδιους να είμαστε θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Σε πολιτισμένες κοινωνίες είναι ανεπίτρεπτος ο ρατσισμός με οποιαδήποτε εκδήλωση.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας