Κοινωνία

Με το εισόδημα 2015 οι εισφορές σε όλους τους επαγγελματίες

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή, σταδιακά, των ειδοποιητηρίων σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους – ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με τις εισφορές για όλους, να έχουν υπολογιστεί επί του εισοδήματος του 2015.

Στην πράξη, ο υπολογισμός έγινε επί πλασματικού και όχι πραγματικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ασφαλισμένους να καλούνται να πληρώσουν υψηλές εισφορές όχι μόνο λόγο της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού, αλλά και γιατί λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα του 2015 που δεν αντιστοιχούν πλέον, στα πραγματικά.

Η σταδιακή αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων, ανά περίπου 80.000 την ημέρα, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει -έπειτα από πολλές καθυστερήσεις- σήμερα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία καθορίστηκαν με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 διαιρεμένο δια 12. Μάλιστα, τα ειδοποιητήρια αφορούν όχι μόνο τις εισφορές Ιανουαρίου που πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και αυτές του Φεβρουαρίου με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την 31η Μαρτίου 2017.

Προσοχή. Τα ειδοποιητήρια δεν περιλαμβάνουν εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά, πιθανότατα το επόμενο δίμηνο.

Η υποχρέωση της ασφάλισης και άρα η υποχρέωση πληρωμής εισφορών με το νέο καθεστώς για το 2017 γεννάται εφόσον υπάρχει ενεργό μπλοκάκι ή ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2017 και μετά. Κατά συνέπεια, όσοι σήμερα δεν είναι “ενεργοί” δεν έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Πιθανότατα χωρίς υποχρέωση καταβολής εισφορών θα βρεθούν και όσοι ενεργοποίησαν την δραστηριότητά τους και το μπλοκάκι τους εντός του 2016, καθώς για το 2015 δεν εμφανίζονται στη διασταύρωση στοιχείων με του TAXIS.

Επαγγελματίες με έως δυο εργαζόμενους

Με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 όμως, θα υπολογιστούν και οι εισφορές των περίπου 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έως δύο εργοδότες, οι οποίοι βάσει του νόμου θα διεκδικήσουν επιμερισμό των εισφορών κύριας ασφάλισης και υγείας, με τους εργοδότες τους. Και αυτό γιατί οι πρώτες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, για το 2017 υποβάλλονται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν είναι ακόμα έτοιμες για την εφαρμογή της διαδικασίας του επιμερισμού.

Τεράστια επιβάρυνση θα έχουν και οι λεγόμενοι “νέοι” – μετά το 1992 – ασφαλισμένοι, που ασκούν παράλληλα κάποια ελεύθερη δραστηριότητα, καθώς μέχρι πρότινος εξαιρούνταν από την δεύτερη ασφάλιση.

Η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση, θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών. Μέχρι τότε θα αναζητηθούν εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας και πάλι με πλασματικά στοιχεία. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν διαθέτει ξεχωριστό εισόδημα ανά πηγή προέλευσης, με αποτέλεσμα για την ώρα, να διαιρείται το εισόδημα διά δύο και οι εκπτώσεις – όπου προβλέπονται – να εφαρμόζονται στο ένα μέρος. Τέτοια περίπτωση είναι για παράδειγμα, η παράλληλη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ (επιστήμονες).

  Euro2day

banner-article

Ροη ειδήσεων