Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Πρόσωπο ή προσωπείο”. Ένας ενδιαφέρων διάλογος δεκαέξι εικαστικών της Ημαθίας στο Βυζαντινό Μουσείο

Δήμητρα Σμυρνή

Το συναίσθημα της έκπληξης, και μάλιστα ευχάριστης, προκάλεσε η συνάντηση των δεκαέξι εικαστικών, που κατέθεσαν τα έργα τους σε μια ομαδική έκθεση απόψε στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, με θέμα «Πρόσωπο ή προσωπείο».

Στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης, που υλοποίησε μια ιδέα του Γιώργου Λιόλιου, υιοθετημένη με εμπιστοσύνη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το κοινό που την επισκέφτηκε – μεγάλο σε όγκο, και με έντονο ενδιαφέρον για τα έργα- δικαίωσε την αρχική ιδέα, αφήνοντας περιθώρια για μια μεγαλύτερη και διαρκέστερη πορεία των ντόπιων δυνάμεων του πολιτισμού σε πολυποίκιλες συνεργασίες.

Η ομάδα των  δεκαέξι καλλιτεχνών «Εμείς οι Άλλοι» κινήθηκε με βάση το αιώνιο παιχνίδι ανάμεσα στο πρόσωπο και το προσωπείο, που ουσιαστικά καθορίζει τη ζωή του καθένα, καθώς η ίδια η κοινωνία και οι συμβάσεις της αναγκάζουν όλους να κάνουν χρήση και των δύο. «Πρόσωπο ή προσωπείο» είναι, λοιπόν, το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που ένωσε γύρω του τις διαφορετικές οπτικές των καλλιτεχνών, οδηγώντας σ’ ένα ελκυστικό αποτέλεσμα.

Πρόσωπα γνωστά, όπως η Κατερίνα Γώγου, άλλα άγνωστα για μας αλλά γνωστά ή αγαπημένα των ζωγράφων, πρόσωπα της φαντασίας, ακουαρέλες, λάδια, ακρυλικά, κάρβουνο, μελάνι ή μικτές τεχνικές, συνομιλούν με τον επισκέπτη, καθώς το καθένα εκθέτει τη δική του αλήθεια και την ευαισθησία του δημιουργού του.

 faretra.info-vizantino-prosopa

Για την έκθεση, η Προϊσταμένη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας  Αγγελική Κοτταρίδη, αφού την ενέταξε σ’ ένα σύνολο δράσεων με τον τίτλο «Αναζητώντας τη Βέροια», δράσεις που άλλες πραγματοποιήθηκαν και άλλες θα πραγματοποιηθούν, είπε χαρακτηριστικά:

«Η έκθεση ήταν ιδέα του Γιώργου Λιόλιου. Δεν περίμενα ότι η Βέροια και η Ημαθία είχαν να δώσουν τόσο σπουδαία πράγματα στον καλλιτεχνικό τομέα. Πιστεύω ότι πολλοί από τους καλλιτέχνες αξίζει να κάνουν και ατομικές εκθέσεις.

Το πρόσωπο είναι εκείνο που μας συνδέει με τα αρχαία χρόνια, γιατί η Βέροια ήταν γνωστή από την Ελληνιστική Εποχή για τη σχολή του πορτρέτου.»

Για την έκθεση, ο Γιώργος Λιόλιος που την επιμελήθηκε,  αφού ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για τη συνεργασία τους, και την Αγγελική Κοτταρίδη για την εμπιστοσύνη της να διαθέσει το χώρο του Μουσείου στην υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας, είπε:

«Έχω μια εμμονική σχέση τα τελευταία χρόνια  με ένα φιλοσοφικό  δίπτυχο του ‘εαυτού και του άλλου’. Κι όταν μιλάμε για τον άλλο, δε μιλάμε για κάποιον μακρινό, αλλά για τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο άλλος είναι το φέγγισμά μας ή είμαστε εμείς το φέγγισμα του άλλου(…)

Οι καλλιτέχνες έγιναν συνένοχοι σ’ αυτήν τη δική μου οπτική, συνένοχοι σε μια… φάρσα, η οποία θα εξελιχθεί στο χρόνο. Η συγκεκριμένη έκθεση διαρκεί μέχρι τις 21 Γενάρη και στις 22 θα γίνει η μετάβαση από το πρόσωπο στο προσωπείο. Η δεύτερη αυτή φάση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φλεβάρη. Η μετάβαση θα γίνει με μια περφόρμανς έκπληξη, που δεν ανακοινώνεται φυσικά τώρα.”

faretra.info-vizantino-prosopa

Κάποιοι από τους εικαστικούς είπαν, μιλώντας στη faretra:

Δημήτρης Κουκούδης:  «Τελευταία ζωγραφίζω συνεχώς πρόσωπα. Το συγκεκριμένο, ‘η νεράιδα της ακακίας,’ αναδύεται μέσα από το μύθο, καθώς οι νεράιδες είναι σημείο αναφοράς των παιδικών μου χρόνων.»

Αναστασία Σπυρίδου: « Εντυπωσιάστηκα από το χώρο και από τον τρόπο που στήθηκε η έκθεση και ιδιαίτερα από τους φωτισμούς, που αναδεικνύουν τα έργα. Είναι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση για όλους τους καλλιτέχνες, γιατί συναντιόμαστε και μέσα από τα έργα μας και προσωπικά.»

Αντώνης Στεφανόπουλος: «Πάντα μ’ ενδιέφερε στη ζωγραφική η ανθρώπινη μορφή και ιδιαίτερα το πρόσωπο. Το ένα από τα έργα μου φτιάχτηκε για βιβλίο του Γιάννη Καισαρίδη. Η ομαδική έκθεση πάντα δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα. Ξεφεύγεις από τη σχέση με το τελάρο σου και μπαίνεις σε μια συλλογική πορεία.»

Φωτεινή Χαμιδιελή: «Η έκθεση αυτή είναι μια ευκαιρία, για να γίνει κάτι από ντόπιους καλλιτέχνες. Πολλοί είναι συνάδελφοι εικαστικοί, που δουλεύουν στα σχολεία της Ημαθίας και είναι σημαντικό να συναντιόμαστε σήμερα εδώ. Επίσης είναι παιδιά που σπουδάζουν ακόμα ή μόλις τέλειωσαν στη Σχολή της Φλώρινας ή στη Θεσσαλονίκη. Συναντιόμαστε με κοινό τόπο το πρόσωπο, που ενδιαφέρει πάντα τον καλλιτέχνη, γιατί έχει τόσες πολλές παραλλαγές… Όσο για το προσωπείο, εδώ κρύβεται ένα άλλο ενδιαφέρον, το ίδιο μεγάλο…

 faretra.info-vizantino-prosopa

Ιωάννα Στεφανοπούλου: « Συχνά συγχέονται τα όρια ανάμεσα στα πρόσωπα και τα προσωπεία. Για μένα η συγκεκριμένη έκθεση είναι σημαντική, γιατί είναι σημείο συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές, διαφορετικές οπτικές, με κάτι όμως πολύ οικείο για όλους, το πρόσωπο.»

Χάρης Κουρουζίδης: « Η Κατερίνα Γώγου, που το πορτρέτο της με αντιπροσωπεύει σ’ αυτήν την έκθεση, είναι ένα πρόσωπο που με εκφράζει και παράλληλα ταίριαζε και με το θέμα, γιατί τη Γώγου ο κόσμος την ξέρει μέσα από το προσωπείο των ταινιών της, που την έκαναν γνωστή, ενώ το αληθινό πρόσωπό της ήταν εκείνο της ποίησης που έγραψε και της ζωής που επέλεξε.»

Στην έκθεση, που παρουσιάζει από πολλές πλευρές ενδιαφέρον και αξίζει να την επισκεφτεί κανείς, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Κατερίνα Αναστασίου, Παύλος Κακιρδακης, Δημήτρης Κουκουδης, Χάρης Κουρουζιδης, Μαρία Κουτσιμανη, Νίκος Μαραντιδης, Θοδωρής Μαυριδης, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Θανάσης Σαμουκας, Αναστασία Σπυριδου, Αντωνης Στεφανόπουλος, Ιωάννα Στεφανοπουλου, Κωνσταντίνα Τσολη, Φωτεινή Χαμιδιελη, Γιάννης Χατζηγεωργιου και Αποστολος Χολεβας.

Φωτογραφίες: faretra.info

faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopa faretra.info-vizantino-prosopaIMG_0482faretra.info-vizantino-prosopafaretra.info-vizantino-prosopa

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας