Τοπικά

Η αυτοδιοικητική κίνηση «συμμετέχω για την Κ. Μακεδονία, για τον οικονομικό απολογισμός 2015 της Περιφέρειας

Συζητήθηκε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο ο οικονομικός απολογισμός οικον. έτους 2015 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατατέθηκε από τη διοίκηση ένα πολυσέλιδο έγγραφο με πίνακες και αριθμούς χωρίς αυτό να το συνοδεύεται   από μια εισήγηση, ένα πολιτικό κείμενο, που σε γενικές γραμμές,  να αναφέρει πως εκτελέσθηκε ο προϋπολογισμός, πού οφείλονται οι μεγάλες αποκλίσεις, ποια έσοδα δεν πραγματοποιήθηκαν, ποιός ο βαθμός υλοποίησης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ποιά σημαντικά έργα ολοκληρώθηκαν,  ποιά δεν προχώρησαν.

Πάρα ταύτα κάτω από τους πίνακες και τους αριθμούς μπορεί κανείς να διακρίνει δυνατότητες και δράσεις, παραλήψεις και αδυναμίες, να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα  και να κρίνει το έργο της  διοίκησης.

Ο προϋπολογισμός του έτους 2015 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  όπως προκύπτει από τους  πίνακες, δεν υλοποιήθηκε ούτε στο ήμισύ του. ΄Ενας προϋπολογισμός ήδη από την ψήφισή του φτωχός και διαχειριστικός  δεν εκτελέσθηκε ούτε αυτός, ενώ τα χρήματα υπήρχαν και μένουν ταμειακά υπόλοιπα. ΄Ομως ό σκοπός της περιφέρειας δεν είναι να δημιουργεί πλεόνασμα και αποθεματικά αλλά να παράγει έργο και να διεκδικεί ακόμη περισσότερους πόρους.

Είναι η ευθύνη της διοίκησης της περιφέρειας,  και των χωρικών  Αντπεριφερειαρχών,  που δεν προγραμμάτισαν σωστά και δεν παρακολουθούσαν στενά την υλοποίηση του προγράμματος έργων. Με αποτέλεσμα κάποια έργα να μην εκτελούνται, να αναβάλλονται,  να απεντάσσονται, να καρκινοβατούν.

Δίκαια και σωστά λοιπόν  διεκδικούμε από την Κεντρική Διοίκηση πόρους και αυτοτέλεια. Πρέπει όμως να αποδεικνύουμε ότι είμαστε στη θέση και να τα αξιοποιήσουμε.

Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2016

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας