Βέροια Ρεπορτάζ

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας – Θέσεις και αντιθέσεις

Δήμητρα Σμυρνή

Με ενημέρωση του Σώματος από το Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με σημαντικότερες πληροφορίες ότι  η 29η Οκτωβρίου, που είναι και μέρα απελευθέρωσης της πόλης, θα επιδιωχθεί από την πλευρά του Δήμου να αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως επίσημη μέρα γιορτής και ότι, μετά από καθυστέρηση, το Μουσικό Σχολείο της Βέροιας βρίσκει επιτέλους τη στέγη του στο Χώρο που στεγαζόταν το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής στην Αγία Βαρβάρα. Το σχολείο θα εγκατασταθεί τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Το Σώμα απασχόλησε  η μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Γιάννη Παπαγιάννη, σχετική με τους κινδύνους που εγκυμονεί η συλλειτουργία Γυμνασίου-Λυκείου στο καινούργιο σχολείο στα Γιοτζαλίκια, καθώς, κατά την άποψή του, βρίσκει πρόσφορο έδαφος το μπούλιγκ, αλλά και η γειτνίαση του σχολείου με οίκους ανοχής.IMG_7512

Ενώ διαβάστηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, στην αρχή της συνεδρίασης, κείμενο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης, το οποίο δηλώνει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του καινούργιου σχολείου, ο κ. Παπαγιάννης δήλωσε πως το κείμενο που κατέθεσε δεν αναφερόταν σε πρόσωπα, αλλά σε πραγματικά περιστατικά.

«Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας από πριν, πριν συμβεί κάτι. Δεν υπηρετούμε συμφέροντα, αλλά αξίες» πρόσθεσε.

Πάνω στο ίδιο θέμα, ο Νίκος Μπέκης εξέφρασε τη δυσφορία του, γιατί ορίστηκε ως μάρτυρας εν αγνοία του από τον κ. Παπαγιάννη, αλλά προπαντός τη διαφωνία του να πηγαίνουν πολιτικά ζητήματα, που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη Δικαιοσύνη.

«Η κατάσταση στα δύο σχολεία που συλλειτουργούν μπορεί να μην είναι ιδανική, σαφώς όμως είναι πολύ καλύτερη από την προϋπάρχουσα» συμπλήρωσε.

Τη διαφωνία του με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής εξέφρασε και ο Ζήσης Πατσίκας, με ταυτόχρονη δυσφορία του Αντώνη Καγκελίδη για τη χρήση του ονόματός του ως μάρτυρα στη μηνυτήρια αναφορά Παπαγιάννη.

IMG_7514

Τη διαφωνία του στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με εξαίρεση, όπως είπε, την περίπτωση να θίγεται  βάναυσα η προσωπική αξιοπρέπεια.

Την απορία του γιατί η μηνυτήρια αναφορά επανέρχεται σε ένα θέμα το οποίο έχει ξανασυζητηθεί από το ΔΣ παλιότερα, (τη συλλειτουργία), και μάλιστα στην ακαταλληλότητα του χώρου, αφού εγκρίθηκε ο χώρος και η συλλειτουργία από το Υπουργείο Παιδείας, εξέφρασε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης καταλήγοντας: «Θεωρώ αβάσιμη τη  δημιουργία θέματος».

Σε ευχάριστο γεγονός αναφέρθηκε ο Αντώνης Μαρκούλης λέγοντας πως η Βεροιώτισσα αρχιτέκτων-πολεοδόμος Αναστασία Πάπαρη βραβεύτηκε για τρίτη φορά με παγκόσμιο βραβείο, επισημαίνοντας πως χρέος του Δήμου είναι να τη βραβεύσει με τη σειρά του.

Αντίθετα αρνητικό ήταν το σχόλιο του κ. Μαρκούλη για την τηλεφωνική παρέμβαση με ανοιχτή  ακρόαση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Στέλιου Ασλάνογλου σε συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας, που επέτρεψε η κ.  Γκόγκα

Ο κ. Ασλάνογλου και η κ.  Γκόγκα αντέδρασαν αργότερα επικαλούμενοι και οι δύο το δικαίωμα μιας τέτοιας  τηλεφωνικής παρέμβασης.

Αφού τόνισε ο Γιώργος Μελιόπουλος τη σημασία της απελευθέρωσης της πόλης από τον ΕΛΑΣ, γεγονός που αποσιωπήθηκε τότε από το αστικό κατεστημένο, όπως είπε, αλλά και σήμερα ακόμα από τους ίδιους παράγοντες, κατέληξε στη φράση «ένας λαός που αγωνίζεται πάντα νικά».

IMG_7517

Για το πώς ο Δήμος αντιμετωπίζει τα αιτήματα των μαθητών που διαδήλωσαν ρώτησε επίσης ο κ. Μελιόπουλος, για να του απαντήσει ο κ. Σοφιανίδης πως υποσχέθηκε συμπαράσταση στα παιδιά, σε θέματα εφικτά.

Ερωτήσεις για την αντισεισμική προστασία σχολείων και κοινωφελών χώρων έθεσε επίσης, παίρνοντας τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Την ικανοποίηση του για τη δημιουργία Μουσείου Αντίστασης εξέφρασε ο Δημήτρης Τραπεζανλής στην Νέα Νικομήδεια  στην οποία δημιουργία και πρωτοστάτησε, λέγοντας: «Προσπαθούμε να στεγάσουμε την Ιστορία. Κάναμε τα εγκαίνια κι αυτοί οι άνθρωποι χαμογέλασαν».

Την ανάγκη να δει  ο Δήμος περισσότερο σοβαρά το θέμα της στέγασης και της αξιοποίησης του Μουσείου Εκπαίδευσης ζήτησε ο Ζήσης Πατσίκας, συγκρίνοντάς το με το άκρως αξιοποιημένο της Καλαμπάκας. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες ενέργειες» κατέληξε, για να πάρει καθησυχαστική απάντηση στην ανησυχία του από τον Γιώργο Σοφιανίδη, ο οποίος είπε πως το υλικό του δικού μας  μουσείου είναι μη συγκρίσιμο και η επισκεψιμότητα του, παρά το πρόβλημα στέγασης, συνεχίζει να είναι υψηλή.

IMG_7518

Σοβαρό θέμα αποτελεί κατά τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας Βασίλη Παπαδόπουλο και η αντιμετώπιση της διανομής φρούτων από τους μαθητές, οι οποίοι τα σκορπίζουν πολλές φορές στην πόλη, ρυπαίνοντάς τους χώρους, απαξιώνοντας ταυτόχρονα το νόημα της προσφοράς τους σε εποχή κρίσης, αλλά και τον κόπο των αγροτών που διαθέτουν στα παιδιά τα προϊόντα τους.

«Οι διδάσκοντες αλλά και οι γονείς θα έπρεπε να επικεντρωθούν στο θέμα της διατροφικής συνήθειας των παιδιών, αλλά και της συμπεριφοράς τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το θέμα επιβολής δημοτικών τελών απασχόλησε στη συνέχεια το ΔΣ, με κατάθεση διαφόρων απόψεων, που όλες βέβαια έπαιρνα υπόψιν τους την κρίση και την έλλειψη φοροδοτικής ικανότητας από τους πολίτες.

«Να μειωθούν για τους πολίτες που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα και να αυξηθούν για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις» ( Μπέκης).

«Θα πρέπει οι πολίτες να χρησιμοποιούν τους χώρους στάθμευσης  με μειωμένο τέλος. Να δημιουργηθούν  δωρεάν χώροι στάθμευσης έξω από την πόλη. Να καταργηθεί επίσης το τέλος των πολιτικών γάμων» ( Μαρκούλης).

«Μια σειρά από τέλη δεν είναι τίποτα άλλο από βαριά φορολογία. Να μειωθούν τα τέλη, για να ωφεληθεί η οικογένεια. Δυστυχώς οι αλλαγές του Καλλικράτη θα επιφέρουν αυξήσεις τελών» (Μελιόπουλος).

IMG_7522

«Χρειάζονται στοχευμένες αυξήσεις και στοχευμένες μειώσεις» (Στέλιος Ασλάνογλου).

Στο θέμα δημιουργίας μητρώου εθελοντών διατυπώθηκαν επιφυλάξεις όπως:

«Ναι στον εθελοντισμό, όταν αδιαφορεί η Πολιτεία. Πολλές φορές το ΔΣ παίρνει όμως ευθύνη για τα άτομα αυτά» (Μπέκης).

«Μήπως η εθελοντική πρωτοβουλία προβαίνει σε βάρος των εργασιακών συμφερόντων; Προασπίζουμε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» (Μαρκούλης).

«Αξιέπαινα τα κίνητρα αυτών των ανθρώπων, αλλά το αστικό σύστημα χρησιμοποιεί αυτήν τους τη διάθεση, για να καταστρατηγήσει εργασιακά δικαιώματα» (Μελιόπουλος).

Διατυπώθηκε όμως και από τον Αντιδήμαρχο  Θεόφιλο Κορωνά η θετική πλευρά της δημιουργίας μητρώου με τα παρακάτω:

«Εθελοντές υπήρχαν πάντα, τώρα όμως η λίστα τους επισημοποιεί. Οι ωφελούμενοι από τους εθελοντές είναι οι οικονομικά αδύναμοι. Είναι προς τιμήν αυτών που προσφέρουν υπηρεσίες. Έτσι καλύπτουμε και το κενό με τους πρόσφυγες. Θεωρώ ότι μπορούν πια να λένε επίσημα ότι είναι εθελοντές.»

Το συγκεκριμένο θέμα ψηφίστηκε, όπως και τα προηγούμενα κατά πλειοψηφία.

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων