Βέροια

Η θέση της ΝΟΔΕ Ημαθίας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας

«Η ΝΟΔΕ Ημαθίας στηρίζει την ανάπτυξη και όχι την οπισθοδρόμηση του πολιτισμού»

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 20-7-2016, συζητήθηκε το έγγραφο του Υπ. Πολιτισμού προς τον Δήμο Βεροίας για τη «διαδικασία οριοθέτησης-αναδιάρθρωσης του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως της Βέροιας» και λάβαμε ενημέρωση ως ΝΟΔΕ Ημαθίας για την επερχόμενη πιθανή κήρυξη του συνόλου του πολεοδομικού ιστού της Βέροιας ως αρχαιολογικού χώρου.

Κατ’ αρχάς, πρόκειται προφανώς για μια πρόταση που προσκρούει στην κοινή λογική. Διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. συζητά και προσπαθεί με διάφορες μεθοδεύσεις να καταλύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στο Δήμο Βεροίας και να απαξιώσει με προσβλητικό τρόπο τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς φορείς. Πρόκειται για ουσιαστική παράκαμψη των αιρετών αρχών όπως Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά και των εκπροσώπων φορέων επαγγελματιών και παραγωγικών τάξεων της πόλης μας με σαφέστατη πρόθεση να αντικατασταθούν όλοι τους από μία και μόνο κρατική υπηρεσία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Πως είναι δυνατόν μια κρατική υπηρεσία, που μάλιστα την διακρίνουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, παίζοντας το ρόλο ως άλλου μονοκράτορα, να έχει τον αποκλειστικό λόγο, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της στην τοπική μας κοινωνία; Ο ρόλος αυτός ,ανήκει αναντίρρητα σε όλες τις τοπικές αρχές . Οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τους πολίτες θα πρέπει να στοχεύουν τόσο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στην αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη, σε συνδυασμό πάντοτε με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Πως μπορούμε ,σε μια δημοκρατική κοινωνία, να δεχτούμε ότι η τύχη της ανάπτυξης μιας πόλης θα εξαρτάται από κρατικές ιδεοληψίες;κατάλογος

Σημειώνεται ότι ο πολεοδομικός ιστός της πόλης μας είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένος, ώστε προφανώς η αρχαιολογία θα καταστεί ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Με δεδομένη, μάλιστα, την ελλιπή στελέχωση της υπηρεσίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες. Για άλλη μια φορά δυστυχώς αισθανόμαστε απογοητευμένοι από μια κυβέρνηση εχθρική προς τον πολίτη και από ένα κράτος τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Η ΝΟΔΕ Ημαθίας, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία της πόλης μας και με πλήρη συναίσθηση των σημείων των καιρών (οικονομική κρίση), θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην χρυσή τομή και στην οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη της πόλης, απαλλαγμένη από νοσηρό κρατικό παρεμβατισμό.

Το καράβι πρέπει να πλεύσει χωρίς εμπόδια…

  ΓΙΑ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΛΠΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων