Βέροια

Απάντηση του Δημάρχου Βέροιας σε δημοσίευμα του Ζ. Πατσίκα σχετικά με την αναοριοθέτηση της πόλης

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Βέροιας πήραμε το παρακάτω κείμενο, το οποίο   συνοδεύεται από σχετικά έγραφα, ως απάντηση σε δημοσίευμα του Δημοτικού Συμβούλου της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου, Ζήση Πατσίκα. Για την ορθή  ενημέρωση των αναγνωστών μας  παραθέτουμε μετά το κείμενο του Δημάρχου, Κώστα Βοργιαζίδη,  το σχετικό κείμενο του Ζήση Πατσίκα.

Γιατί υιοθετείτε τις ανακρίβειες της κ. Κοτταρίδη κ. Πατσίκα;

Με αφορμή σημερινό σχόλιο του Δημοτικού Συμβούλου της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Βέροιας, Ζήση Πατσίκα, σχετικά με τη διαδικασία αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της πόλης, ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, αποστέλλει την παρακάτω απάντηση:138

«Αγαπητέ κ. Πατσίκα, με σημερινό σας σχόλιο σε ηλεκτρονικό μέσο και δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αναδημοσιεύετε σχόλιο της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κ. Κοτταρίδη, με το οποίο ισχυρίζεται ότι η διαδικασία αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας ξεκίνησε το 2012, επικαλούμενη το με αριθ. πρωτ. 3831/13-9-2012 έγγραφο της τότε 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, υιοθετώντας αυτήν την αναφορά, υπαινίσσεστε ότι είτε γνώριζα και δεν ανέλαβα καμία σχετική ενέργεια είτε ότι λέω συνειδητά ψέματα προς τους δημότες της πόλης.

Βέβαια αυτός που συνειδητά παραπλανεί με ανακρίβειες τις οποίες εσείς εντελώς αβίαστα υιοθετείτε είναι η κ. Κοτταρίδη γιατί στο δικό της σχόλιο δε διευκρινίζει ότι το 3831/13-9-2012 έγγραφο της 11ης ΕΒΑ αφορά την επανακήρυξη αποκλειστικά και μόνο 48 ήδη ανακηρυγμένων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης όπως μαρτυρά και το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο συνόδευε το εν λόγω έγγραφο.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση
Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Αντίθετα το από 30/05/2016 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται στην αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου όλης της πόλης, περιλαμβάνοντας μάλιστα περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και όχι μεμονωμένα αρχαιολογικά σημεία, όπως διακρίνεται καθαρά και από το συνοδευτικό χάρτη ο οποίος δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Κατά συνέπεια, τα δυο έγγραφα ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους και οποιαδήποτε ταύτισή τους υποκρύπτει δόλο και αποσκοπεί σε συνειδητή παραπλάνηση των δημοτών της πόλης.

Αγαπητέ κ. Πατσίκα, τα δημόσια αξιώματα απαιτούν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενημέρωση και συνεπώς θα σας συμβούλευα πριν προβείτε στο μέλλον σε κάποια δημόσια παρέμβαση θα ήταν φρόνιμο να ενημερώνεστε επαρκώς για την ουσία και το περιεχόμενο των ζητημάτων γύρω από τα οποία τοποθετείστε, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για τόσο κρίσιμα ζητήματα της πόλης με τα οποία δεν επιτρέπεται να παίζετε.

Πιστεύοντας ότι το παρόν κείμενο θα δημοσιευτεί από εσάς, αναμένω να επανορθώσετε».   

Βέροια, 22-07-2016

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Γραφείο Τύπου

 

Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα του Ζήση Πατσίκα

Πατσίκας: «Πέφτουν οι μάσκες – Ακέραιες οι ευθύνες Βοργιαζίδη»

ΒΟΜΒΕΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΚΑΙΝΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ευθεία επίθεση στον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη εξαπολύει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ζήσης Πατσίκας με ανάρτησή του στο facebook. Αφορμή στάθηκε σχόλιο της κ. Κοτταρίδη όπου αναφέρει ότι ο Δήμος ήταν ενήμερος για τα σχέδια της αρχαιολογικής αναοριοθέτησης από το 2012(!) όταν και ο νυν Δήμαρχος ήταν αρμόδιος αντιδήμαρχος πολεοδομίας!
Δείτε το σχόλιο του κ. Πατσίκα:  «Πέφτουν οι μάσκες – Ακέραιες οι ευθύνες Βοργιαζίδη. Στο Δ.Σ. της Τετάρτης, όπως και στη διά των ΜΜΕ τοποθέτησή μου, έθεσα το θέμα των ευθυνών της Δημοτικής Αρχής Βοργιαζίδη για τους χειρισμούς στην υπόθεση αναοριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Βέροιας. Αυτολογοκρίθηκα, γιατί δεν είπα – όπως σχεδίαζα – ότι όταν λέει ο κύριος Βοργιαζίδης «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν με ρώτησαν, δεν με ενημέρωσαν» τότε δεν περιποιεί τιμή για τον πρώτο πολίτη της πόλης, γιατί είτε ομολογεί την ανυπαρξία του, είτε λέει ψέματα. Το «ψέματα» δεν θέλω να το πιστέψω ούτε ο ίδιος.13735341_10153910682556939_2020848074_n

Έρχεται όμως χθες η κυρία Κοτταρίδη, με απάντησή της σε σχόλιο του αγαπητού Βεροιώτη αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουκούδη και αναφέρει ότι η διαδικασία αναοριοθέτησης είχε ξεκινήσει από το 2012, με όλη την απαραίτητη ενημέρωση προς τον Δήμο Βέροιας. Ποιος ήταν ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας; Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Συνεχίζει μάλιστα η κ. Κοτταρίδη και αναφέρει ότι «την τελική μας πρόταση στείλαμε στην κεντρική Υπηρεσία τον Μάρτιο του 2016 και όπως προβλέπεται, επειδή από το 2012 είχε περάσει αρκετός καιρός ξαναρωτήθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου». 4 χρόνια δίχως αντίλογο, σημαίνει ή ανικανότητα ή συμφωνία! Και τώρα βάζει μπροστά ο δήμαρχος όλους τους φορείς της πόλης, να παλέψουμε να σώσουμε την πόλη από μια κατάσταση που δημιουργήθηκε με δική του ευθύνη.

Αναλυτικά το σχόλιο της Κοτταρίδη στο fb του Δημήτρη Κουκούδη:

«Πολύ ωραία τα λες Dimitris Koukoudis…σε ευχαριστώ και για τον έπαινο και για την κριτική, αλλά πρέπει να ξέρεις, τις κηρύξεις των χώρων και μάλιστα ως εφορεία αρχαιοτήτων δεν δικαιούμαστε να τις συζητούμε στα δημοτικά συμβούλια….

Ο νόμος ορίζει τη διαδικασία και εμείς οφείλουμε να τον εφαρμόζουμε…. και η διαδικασία ορίζει ότι όταν σχεδιάζουμε την κήρυξη (εν προκειμένω αναοριοθέτηση) το πρώτο που κάνουμε είναι να στείλουμε το σχεδιάγραμμα με τον προτεινόμενο χώρο στις υπηρεσίες των δήμων (πολεοδομία κ.λ.π.) για να εκφράσουν τις απόψεις τους… Η λίστα των αποδεκτών είναι ορισμένη από τον Νόμο (3028/2002, περί αρχαιοτήτων, που καθόριζε και ως υποχρέωση των εφορειών να προχωρήσουν σε αναοριοθτήσεις -κηρύξεις όλων των υφιστάμενων το 2002 αρχαιολογικών χώρων και έχουμε κάνει αρκετές από αυτές στην Ημαθία και στην Πέλλα ήδη, αφού αυτό είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας…. κάτι όπως της ΔΟΥ να εισπράττει τους φόρους!!…) και φυσικά η αποστολή του εγγράφου που αποτελει βασικό στοιχείο της διαδικασίας κοινοποιείται στην Κεντρική Υπηρεσία (Γενική Διευθυνση κλπ. του ΥΠΠΟ)…. Και τώρα αγαπητέ μου Δημήτρη η μεγάλη έκπληξη! Η διαδικασία αναοριοθέτησης της Βέροιας ξεκίνησε το 2012 γιατί είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η συστηματική διαχείριση-ανάδειξη του συνολικού μνημειακού αποθέματος της πόλης που είναι κυριολεκτικά τεράστιο! και το έγγραφο που ρωτούσε τις απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου “σχετικά με τις χρήσεις γης και τις υφιστάμενες δραστηριότητες στην υπό επανακήρυξη περιοχή.” στάλθηκε στις 13/9/2012 (ναι 2012) με συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας, στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Τμήμα Τοπογραφίας – Εποικισμού και Αναδασμού

κλπ κλπ…. (εγγραφο της 11ης ΕΒΑ, αρ. πρωτ.3831/13-9-2012) Η συγκρότηση του φακέλου που με δεδομένο ότι στη Βέροια υπάρχουν 103 κηρύξεις του ΥΠΠΟ και 132 κηρύξεις του ΗΜΑΘ ήταν μια τεράστια δουλεία που έτρεχε μαζί με την τεκμηρίωση των δεκάδων μνημείων και την υλοποίηση των έργων που όλοι ξέρετε και τελείωσε στην αρχή του 2016… Ως τότε καμία δραματική αντίδραση από κανέναν δεν είχε υπάρξει, μολονότι στο μεταξύ είχε γίνει η μεγάλη επέκταση του χώρου των Αιγών, η τεράστια κήρυξη της Μιέζας κοκ… και σωστά , μου επιτρέπετε να πω δεν υπήρξε αντίδραση, γιατί μπορεί οι κηρύξεις να είναι αντιπαθητικές σε ορισμένους, είναι όμως το στοιχειώδες βήμα προστασίας όλων αυτών που δεν ανήκουν σε μας αλλά στους επερχόμενους…. την τελική μας πρόταση στείλαμε στην κεντρική Υπηρεσία τον Μάρτιο του 2016 και όπως προβλέπεται, επειδή από το 2012 είχε περάσει αρκετός καιρός ξαναρωτήθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου κλπ. για τις απόψεις τους στο τέλος Μαϊου (δεν έχω εύκαιρο τον αριθμό πρωτοκόλλου του εγγράφου αυτή τη στιγμή) . Φυσικά Δήμος και λοιποί μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους και τώρα και στο ΚΑΣ, όταν συζητηθεί το θέμα, συντεταγμένα και δεν καταλαβαίνω προς τι ο Μέγας Σάλος και Πανικός!!! εν τω μεταξύ έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε και όταν γυρίσω από το ταξίδι μου (συμμετοχή αύριο στο Τοπικό συμβούλιο Μνημείων , την Τρίτη 26 Ιουλίου και την Τρίτη 2 Αυγούστου στο ΚΑΣ και ενδιαμέσως επιτροπές για έργα ΕΣΠΑ κλπ.)… Αλλά, όπως προφανώς καταλαβαίνεις στο μικροπολιτικό χάος που σε κανέναν δεν περιποιεί τιμή δεν πρόκειται να συμμετάσχω!»

 

banner-article

Ροη ειδήσεων