Επιστήμη

Έρευνα στο αρχιπέλαγος της Ικαρίας “έφερε στην επιφάνεια” αρχαιολογικούς θησαυρούς

 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους Φούρνους της Ικαρίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το ίδρυμα R.P.M. Nautical Foundation, έφερε στην επιφάνεια τους «θησαυρούς» που κρύβονται στην Ελληνική θάλασσα.

Στόχος της έρευνας ήταν να βρεθούν και να μελετηθούν τα ναυάγια που έχουν πραγματοποιηθεί στο σημείο των Φούρνων, ενώ φάνηκε εν τέλει ότι μεταξύ της αρχαϊκής εποχής και του 19ου αιώνα έχουν συμβεί 23 ναυάγια. Αυτά, σε συνδυασμό με τα 22 που καταγράφηκαν σε μία αντίστοιχη έρευνα του 2015 ανεβάζουν τον αριθμό στα 45 στην περιοχή της Ικαρίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καθιστούν τη θάλασσα αυτή την πιο γεμάτη σε ναυάγια στην Ελλάδα και από τις πιο γεμάτες στην Ευρώπη.

 Η επιφανειακή διερεύνηση πραγματοποιήθηκε με χρήση αναπνευστικών συσκευών και επικεντρώθηκε κυρίως στην παράκτια ζώνη και σε βάθη έως και 65 μέτρα.

Τη γενική διεύθυνση της έρευνας είχε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης, ενώ επικεφαλής του Ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation ήταν ο αρχαιολόγος Peter Campbell.

Εκτιμάται ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κάλυψε μόνο το 15% των υδάτων που περιβάλλουν τους Φούρνους, και για αυτό το λόγο η εξέταση θα συνεχιστεί.

H εκτενής ποικιλομορφία των φορτίων και η εύρεση πολλών ναυαγίων φαίνεται να επιβεβαιώνει τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας του 2015: οι Φούρνοι, ένα άσημο νησί, αποτέλεσε έναν θαλάσσιο κόμβο υπερ-τοπικής σημασίας, που συνδέεται με ένα ευρύτερο δίκτυο θαλασσίων διαδρομών κατά την αρχαιότητα.

Αυτή τη στιγμή, η έρευνα έχει καθοριστεί να διαρκέσει μέχρι το 2018.

 cnn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων