Βέροια Ρεπορτάζ

Ψηφίστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου για το 2016 –’19, με διατύπωση πολλών επιφυλάξεων

Δήμητρα Σμυρνή

Με πολλές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα εφαρμογής των όσων περιλαμβάνει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Βέροιας, ψηφίστηκε χθες, 27/6/’16, κατά πλειοψηφία, ο Σχεδιασμός που παρουσιάστηκε από τις κυρίες Γεωργιάδου και Κατσαβουνίδου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, μετά από μισάωρη  προβολή, που σκοπό είχε να κατατοπίσει επαρκώς τους συμβούλους, πριν προχωρήσουν στην ψηφοφορία.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι, ενώ ακούστηκαν τα καλύτερα για τη μελέτη που έγινε πάνω στο σχεδιασμό και την παρουσίασή του από όλες τις παρατάξεις, διατυπώθηκαν έντονες επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής του, ακόμη και από συμβούλους της Συμπολίτευσης.

Συγκεκριμένα:

Ο Νίκος Μπέκης είπε: Εξαιρετική η αποτύπωση του σχεδίου αλλά υπάρχει πίσω απ’ αυτήν το… «δει χρημάτων». Πώς θα εφαρμοστεί ένας τέτοιος σχεδιασμός, όταν η Πολιτεία αφαιρεί συνεχώς  κονδύλια, όταν οι πόροι των δήμων πάνε στο κεντρικό ταμείο κι από εκεί στους δανειστές; Σχεδιάζουμε χωρίς να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε!

Ο Αντώνης Μαρκούλης: Τα εύσημα στους υπαλλήλους που συνέταξαν το επιχειρησιακό σχέδιο των 277 σελίδων, από τις οποίες όμως οι περισσότερες αναφέρονται σε διαπιστώσεις και ελάχιστες στον προγραμματισμό. Δυστυχώς, «λείπει το λάδι από τη σαλάτα»! Πρώτα θα πρέπει να διεκδικήσουμε κονδύλια κι ύστερα να εφαρμόσουμε επιχειρησιακά προγράμματα.

Ο Αθανάσιος Κούτρας: Αυτά ακούγονται ωραία αλλά σε μια χώρα που θα είχε τις προϋποθέσεις. Είμαι πρακτικός άνθρωπος πρέπει να επικεντρωθούμε σε θέσεις εργασίας και όχι σε οράματα.

Έχουμε ένα κράτος που δε δίνει βάρος στην καταπολέμηση της ανεργίας. Ωραία όλα αυτά ως έκθεση ιδεών αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία. Πρέπει να γνωρίζουμε τα προγράμματα που θ’ ανοίξουν.

IMG_2349

Ο Ζήσης Πατσίκας:  Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν πάνω στο σχεδιασμό, αλλά μας ενδιαφέρει η πράξη.

Ωραία όλα αυτά ως έκθεση ιδεών, αλλά πώς θα υλοποιηθούν από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα; Επιπλέον η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι η συνέχεια της προηγούμενης. Εκείνο που κυριαρχεί είναι η αδράνεια.

Ο Δήμαρχος Βέροιας: Έχετε δίκιο, δεν υπάρχουν χρήματα. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι σε προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε ποιες προτάσεις θα υλοποιηθούν. Πρέπει να σχεδιάζουμε κι ας μην ξέρουμε τι θα γίνει αύριο.

Ο Θεόφιλος Κορωνάς: Μας κατηγόρησαν ότι δεν σχεδιάζουμε. Δεν είναι έτσι. Στο κοινωνικό κομμάτι σχεδιάζουμε κάλυψη αναγκών των αναξιοπαθούντων, οικιστική αποκατάσταση των ρομά, αναβάθμιση του ΕΑΚ Μακροχωρίου, λειτουργία μαθητικών – αθλητικών κατασκηνώσεων.

Είναι ένα όραμα που πιστεύω ότι εν μέρει θα υλοποιηθεί.

Ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου,  κατέθεσε τη δική του άποψη λέγοντας: Πρέπει να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε βάθος χρόνου. Οι σχεδιασμοί είναι όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον.

Βέβαια, συμφωνώ στον αγώνα για τη διεκδίκηση των πόρων ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Είναι ένας σχεδιασμός ίσως και για δέκα χρόνια. Οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να ονειρευόμαστε.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Βέροιας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με ένα κατά, και τέσσερα λευκά.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας