Συνάντηση Τζιτζικώστα - Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό

κατάλογοςΌπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΚΜ, συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις Βρυξέλλες, είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τον οποίο ενημέρωσε για την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τη διοργάνωση συνεδρίασης του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Αβραμόπουλο να δώσει το παρόν στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη και επισήμανε πως θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον ίδιο να παρουσιάσει και την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που ήδη επεξεργάζεται ως Επίτροπος. Πρόταση, την οποία ο κ. Αβραμόπουλος αποδέχτηκε.

«Ενημέρωσα τον κ. Αβραμόπουλο για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία με το προσφυγικό, αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε, καθένας από την πλευρά του, να πιέσουμε ώστε η ΕΕ να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για να γίνει το πρόβλημα διαχειρίσιμο. Η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος από την αρχή και πλέον τρέχει πίσω από αυτό.

Τώρα δημιουργούν κέντρα μετεγκατάστασης, αφού όμως ο πληθυσμός των προσφύγων πολλαπλασιάστηκε και εγκλωβίστηκαν στη χώρα δεκάδες χιλιάδες, με το 60% - 65% να βρίσκονται στη Μακεδονία. Η πρωτοβουλία που ανέλαβα για τη συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι δεν μπορούν να αφήνουν την Ελλάδα μόνη της στο προσφυγικό. Οφείλουν να υιοθετήσουν -στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε και η ΕΕ- την αρχή του αναλογικού επιμερισμού του προβλήματος με βάση τα πληθυσμιακά μεγέθη κάθε χώρας. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η ελληνική Κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας με τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και έχει δεσμευτεί να το κάνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, συζήτησα με τον Επίτροπο την πορεία της συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό και την ανάγκη για τήρησή της, ώστε να βαίνουν διαρκώς μειούμενες οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας, ενώ επισήμανα στον κ. Αβραμόπουλο ότι είναι ανάγκη επιτέλους και η χώρα να αποκτήσει συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού που εγκλωβίστηκε με το κλείσιμο των συνόρων.

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 29648 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια