Παιδεία Τοπικά

Αντιδράσεις Μαθηματικών και Φυσικών στις δηλώσεις Φίλη για τη διδασκαλία των σχετικών μαθημάτων στα σχολεία

 

Ο Υπουργός  Παιδείας  Νίκος  Φίλης σε ημερίδα   για την τεχνική εκπαίδευση,  πρότεινε να ανατεθεί και σε άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών η διδασκαλία Φυσικής και Μαθηματικών στα σχολεία.   τμήματος στο σχολείο μου συνέχιζαν τις σπουδές τους στα πολυτεχνεία»  συγκεκριμένα ο   Υπουργός είπε:

«Από τη δική μου μαθητική και φοιτητική εμπειρία οι καλύτεροι και οι καλύτερες του θετικού

Policy Statements of the New Greek Government (Day 3), at the Parliament, in Athens, Feb.10, 2015 / Προγραμματικές Δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης (Μέρα 3η), στη Βουλή, Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου, 2015
 

τμήματος στο σχολείο μου συνέχιζαν τις σπουδές τους στα πολυτεχνεία» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, για να συμπληρώσει ότι «ήξεραν πολύ καλή Φυσική και πολύ καλά Μαθηματικά αλλά δεν μπορούσαν να διδάξουν Μαθηματικά και Φυσική στη Τεχνική Εκπαίδευση. Προκύπτει ένα ερώτημα, γιατί περιχαρακώνουμε τα αντικείμενα; Χρειάζεται κάποια διδακτική μόρφωση νωρίτερα; Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους, φυσικούς και μαθηματικούς. Τότε να το κάνουμε»...

 

Άμεσες και σφοδρές οι αντιδράσεις από τις Ενώσεις  Μαθηματικών και Φυσικών.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επισημαίνει:    

Σχετικά με την αναφορά στα μαθηματικά και τη διδασκαλία τους, σε δηλώσεις που αποδίδονται στον Υπουργό Παιδείας σε ομιλία για το ολιστικό τεχνικό λύκειο και ιδιαίτερα για τη σύνδεση του πτυχίου των εκπαιδευτικών με το γνωστικό αντικείμενο που καλούνται να διδάξουν, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία έχει να επισημάνει τα εξής:MAUHMATIKA

  • Θα πρέπει να αποφεύγεται από το δημόσιο λόγο η επανάληψη στερεότυπων αντιλήψεων, είτε ελιτιστικής κατεύθυνσης (οι “καλύτεροι” πηγαίνουν στα πολυτεχνεία), είτε ισοπεδωτικής κατεύθυνσης (“και ο μηχανικός ξέρει μαθηματικά, άρα θα μπορούσε και να διδάσκει στο σχολείο”). Ιδιαίτερα στις παραμονές των εξετάσεων, όπου τα μαθηματικά έχουν κεντρικό ρόλο και βαρύτητα στις επιλογές των υποψηφίων.
  • Η διδασκαλία και μάθηση των Μαθηματικών δεν μπορεί να είναι ούτε προϊόν τεχνικής μαθητείας, ούτε διεκπεραίωση μια ασκησιολογίας. Είναι ένα πολύπλοκο έργο σε όλες τις ηλικίες και συνθήκες εκπαίδευσης, με διακριτούς στόχους και μεθοδολογικές ιδιαιτερότητες ανάμεσα στην προσχολική, στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια και στην τεχνική εκπαίδευση.
  • Σε όλες όμως τις περιπτώσεις χρειάζεται ο/η εκπαιδευτικός να διαθέτει βαθιά μαθηματική καλλιέργεια και γνώση των διεργασιών της μάθησης και της παιδαγωγικής επιστήμης. Είναι ένα ζήτημα που ορθά τίθεται και απασχολεί τα πανεπιστημιακά τμήματα και τις επιστημονικές εταιρείες.
  • Η ΕΜΕ δραστηριοποιείται συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση με εκδόσεις, συνέδρια και σεμινάρια. Συντονίζει τις ελληνικές δράσεις με τις αντίστοιχες διεθνείς και είναι πρόθυμη να ενημερώσει με έγκυρο τρόπο την ηγεσία του Υπουργείου και του ΙΕΠ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος                                                                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Νικόλαος Αλεξανδρής                                                                            Ιωάννης Τυρλής
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς                            Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε και το Τοπικό  Παράρτημα της ΕΜΕ στην Ημαθία:

Το τελευταίο διάστημα η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη από τις νέες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας σχετικά με τη διδασκαλία των μαθηματικών από μη μαθηματικούς. Στις δηλώσεις μάλιστα ο υπουργός συμπεριέλαβε και άλλα μαθήματα θετικών επιστημών όπως π.χ της φυσικής.

Αποτέλεσμα των δηλώσεων είναι μια πρωτοφανής αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο, που για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια γίνετeme-imathias-clean-450x560αι μάρτυρας ενός κλίματος αβεβαιότητας και μιας πορείας προς το άγνωστο. Ο επιστημονικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι όλα αυτά όχι μόνο δεν προσφέρουν καμιά θετική υπηρεσία στην εκπαίδευση, αλλά αντίθετα στοιχειοθετούν διαρκή προσπάθεια υποβάθμισης της Μαθηματικής Παιδείας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο συθέμελο κλυδωνισμό ολόκληρης της εκπαίδευσης.

Η ΕΜΕ ήδη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση (http://www.hms.gr/node/1082), την οποία και σας κοινοποιούμε.

Αντίστοιχες κινήσεις έχουν καταγραφεί ως τώρα και από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, από το forum του mathematica.gr. η οποία σας κοινοποιείται (http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=6&t=53823) , αλλά και από μεμονωμένους διακεκριμένους μαθηματικούς.

Το παράρτημα Ημαθίας:

– παρακολουθεί την κατάσταση

– ενώνει τη φωνή του με όλους αυτούς που παλεύουν για τη μαθηματική εκπαίδευση στη χώρα μας, απαιτώντας την ανάκληση των σχετικών δηλώσεων και

– καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να σταματήσει με τις δηλώσεις του και γενικότερα με τη στάση του να δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον της εκπαίδευσης

Βέροια, 20 Απριλίου 2016

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γενικός Γραμματέας

Στυλιανός Μιόγλου                                                        Δημήτριος Χονδρολίδης

QuantumPhysics

Σε ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Όχι πια Φυσική…μόνο Parking!» απάντησε στον υπουργό Παιδείας  η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

“Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διαμαρτύρεται έντονα για τις δηλώσεις Φίλη και τονίζει ότι «με έκπληξη διαβάσαμε μέσω του Τύπου τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι οι πάντες μπορούν να διδάξουν τα πάντα».

«Η Ε.Ε.Φ. θεωρεί εξαιρετικά προσβλητικές τις απόψεις του κυρίου Φίλη για την ποιότητα και τις δυνατότητες όσων έχουν σπουδάσει στις Φυσικομαθηματικές σχολές και τις αντιπαρέρχεται ως ανάξιες σχολιασμού. Αρκεί να δει μόνο κάποιος ότι πέρυσι ο πρώτος των πρώτων εισήχθη στο Φυσικό της Αθήνας! Εκτιμούμε ότι τέτοιες ιδέες και προτάσεις για το “ποιος μπορεί να διδάξει Φυσική” είναι καθαρά προσωπικές, περιορίζονται στην ικανοποίηση του ακροατηρίου μιας ημερίδας και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της επιστημονικής Ένωσης.

«Η Ε.Ε.Φ. θα εναντιωθεί με κάθε δυνατό μέσο στις πρωτοφανείς προθέσεις του υπουργείου να υποβαθμίσει περαιτέρω την Παιδεία, αναθέτοντας τη διδασκαλία της Φυσικής σε όποιον…ήταν καλός μαθητής στο Λύκειο. Η εκτίμηση του “ό,τι δηλώσεις είσαι”, άρα διδάσκεις όποιο μάθημα δεν έχει εκπαιδευτικό στην αίθουσα, είναι απαράδεκτη από επιστημονική και παιδαγωγική άποψη. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την άποψη του κ. Υπουργού μετά τον διορισμό και του τελευταίου αδιόριστου Φυσικού. Την ώρα που συνάδελφοι μας παραμένουν αδιόριστοι ή γυρίζουν κάθε χρόνο την Ελλάδα για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία μας, τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ασέβεια προς αυτούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

«Στις κοινωνίες που βρίσκονται εν μέσω κρίσης, η Παιδεία είναι η μέγιστη επένδυση και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με κοντόφθαλμα και λογιστικά κριτήρια, που θα στερήσουν από τα παιδιά της τις προοπτικές τους. Ας σεβαστούμε όλοι μας τον πολύπαθο χώρο της Εκπαίδευσης. Ας σταματήσει το υπουργείο την απορρύθμιση της Εκπαίδευσης, ας σεβαστεί τους ανθρώπους που σπούδασαν και υπηρετούν την Εκπαίδευση. Είναι κρίμα να μεταφέρεται το κλίμα ανασφάλειας, που η κοινωνία βιώνει, μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Το μάθημα της Φυσικής έχει υποβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα, καλό είναι να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και προσεκτικοί. Η πρακτική που εφαρμόζει το υπουργείο, με τις αναθέσεις μαθημάτων σε άσχετες ειδικότητες, έχει ήδη τα αρνητικότατα αποτελέσματά της, με τους γονείς και τους μαθητές να διαμαρτύρονται για την κατάσταση στα σχολεία” καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων