Λογοτεχνία

“Ο φόβος των δέντρων” του Γιώργου Δελιόπουλου

 Περί φόβου και φοβιών

Τελικά, ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα; Ποιος ο κατήγορος και ποιος ο κατηγορούμενος; Άραγε, υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές ανάμεσα στις δυο πλευρές; Εμείς έχουμε εισβάλλει στους άλλους ή οι άλλοι σε μας; Τα όρια μοιάζουν ρευστά, όπως άλλωστε είναι και η εποχή μας. Και σε μια τέτοια εποχή αξίζει περισσότερο να ρωτάς και ν’ αναρωτιέσαι, παρά να βιάζεσαι για απαντήσεις.

 

Ο φόβος των δέντρων

 

Φοβάμαι τα μεγάλα δέντρα και τρομάζω

που από διπλανά οικόπεδα

απρόσκλητα κλωνάρια εφορμούν

τρυπώντας το γαλάζιο τ’ ουρανού μου

που επιδράμουν ίσκιοι εισβολείς

στην ασφαλή περίφρακτη ζωή μου

και διψασμένες ρίζες

εξαντλούν απαρατήρητα

τον υδροφόρο μου ορίζοντα.

Τρομάζω κάθε μέρα που μαζεύω

πεσμένα φύλλα και κατάσκοπους καρπούς

δούρειους κλώνους στο γρασίδι

να φωνάζουν, επιτέλους έφθασε η ώρα

για την τελική επιδρομή μας.

 

Νομίζω τελικά πως έφθασε η ώρα

να καούν οι ρίζες που ληστεύουν το νερό μου

να κοπούν τα δέντρα τρομοκράτες

σε μικρά ακίνδυνα κομμάτια

για τους μέλλοντες χειμώνες μου.

Στη φτωχή μας γειτονιά

δεν υπάρχει επιπλέον ουρανός

να χωράει ποικιλίες ίσκιων

και σε λίγα χρόνια τα εφηβικά μου δέντρα

θα γυρεύουν όλο τον αέρα,

όλο το νερό και ολόκληρη τη γη

για να μεγαλώνουν όσο πρέπει.

Από την ποιητική συλλογή Επισκέπτης Άγγελος (εκδόσεις ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, 2015) – Απαγγέλθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου 2016, σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες» στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

 ————————————————————

Ο Γιώργος Δελιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σήμερα ζει μόνιμα με την οικογένεια του στην Κοζάνη, όπου εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, συμμετέχει σε πανεπιστημιακές ανασκαφές ως διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αρι026 - Αντίγραφοστοτελείου Πανεπιστημίου.

Το 2009 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή, ο «ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από τις εκδόσεις Ιωλκός και το 2015 η δεύτερη ποιητική του συλλογή, ο «ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ» από τις εκδόσεις της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και ανθολόγια. Το 2013 ανέβηκε από το Θεατροδρόμιο Κοζάνης το θεατρικό του έργο «ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ…» με θέμα την ποίηση του Καβάφη, ενώ το 2015 η θεατρική ομάδα «Οχληροί» Κοζάνης ανέβασαν το θεατρικό του έργο «ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας