Αγροτικά Τοπικά

Παρέμβαση Α. Βεσυρόπουλου για παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛ.Γ.Α.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου

Παρέμβαση προς τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., Θεοφάνη Κουρεμπέ, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, προκειμένου να δοθεί  παράταση  για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών προς  τον ΕΛ.Γ.Α.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, στην παρέμβαση του επισημαίνει, ότι δεν μπορεί από τη στιγμή που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛ.Γ.Α. δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αγρότες, να έχουν την απαίτηση από τους αγρότες να καταβάλουν τις εισφορές τους έως τις 31 Μαρτίου.

Ο Βουλευτής Ημαθίας επισημαίνει, ότι δεν έχει εξοφληθεί η βασική ενίσχυση (έχει καταβληθεί περίπου το 50%), δεν έχουν καταβληθεί οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και εκκρεμούν πληρωμές περυσινών αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ημαθίας αναφέρει:

«Ζήτησα να δοθεί  παράταση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛ.Γ.Α. Οι παραγωγοί στην Ημαθία και σε όλοι την Ελλάδα, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της στάσης πληρωμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Ενώ θα έπρεπε να έχει εξοφλήθη η βασική ενίσχυση μέχρι 31/12/2015, όπως συνέβαινε πάντα, μέχρι σήμερα, έχει καταβληθεί περίπου το 50%, τη στιγμή που οι πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% έως 95% στις 31.12.2015. Γιατί σε αυτές τις χώρες λειτουργούν με σοβαρότητα και δεν αυτοσχεδιάζουν. Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των περσινών αποζημιώσεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:Politiki-vesyr-adilota-eisod

Στις 31 Μαρτίου 2016 ,εκπνέει η προθεσμία καταβολής των ασφαλίστρων στον ΕΛ.Γ.Α. από τους παραγωγούς. Η κυβέρνηση οφείλει να δρομολογήσει τις διαδικασίες παράτασης της προθεσμίας, κάτι που επιβάλλεται από τις ίδιες της συνθήκες.

Επισημαίνω, ότι δεν έχει ακόμα καταβληθεί το σύνολο της βασικής ενίσχυσης αφού έχει καταβληθεί περίπου το 50%. Δεν έχουν καταβληθεί οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις της προηγούμενης χρονιάς από τον ΕΛ.Γ.Α.

Είναι συνεπώς παράλογο, να απαιτεί ο ΕΛΓΑ από τους αγρότες να καταβάλουν τις εισφορές τους μέχρι τις 31 Μαρτίου, τη στιγμή που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛ.Γ.Α., δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αγρότες.

Οφείλω επίσης, να επισημάνω, ότι είναι απόλυτα ανακριβείς οι ισχυρισμοί του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται η ΚΑΠ και ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πληρωμών.

Οι πληρωμές της βασικής ενίσχυσης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% έως 95% στις 31.12.2015. Γιατί εκεί λειτουργούν με συγκρότηση και σοβαρότητα και δεν αυτοσχεδιάζουν. Παραθέτω τα στοιχεία και τον σχετικό πίνακα με τα ποσοστά καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης ανά χώρα.

– Γερμανία το 95%

– Ιρλανδία το 95%.

– Λουξεμβούργο το 95%.

– Γαλλία το 95%.

– Φινλανδία το 95%.

– Σλοβακία το 95%.

– Σουηδία το 93%.

– Δανία το 92%.

– Βέλγιο το 90%.

– Ολλανδία το 89%.

– Αυστρία το 88%.

– Ισπανία το 87%.

– Βρετανία το 84%.

– Λιθουανία το 81%.

– Τσεχία το 72%.

– Ιταλία το 70%.

Βέροια, 31 Μαρτίου 2016

 

banner-article

Ροη ειδήσεων