Βέροια Ρεπορτάζ

Ευθείες βολές κατά των θεωρούμενων από το Δήμαρχο υποκινητών των εκτρόπων, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Επόμενο ήταν να κυριαρχήσει και πάλι το Προσφυγικό στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, από τη στιγμή που είναι νωπά τα γεγονότα της «υποδοχής» των προσφύγων στην πόλη μας, που την διέσυραν όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και, δυστυχώς, έξω από τα σύνορά μας.

Και ενώ θα περίμενε κανείς να μπορεί το ΔΣ να ασχοληθεί με τα προβλήματα και τις ανάγκες των προσφύγων, προέκυψε και πάλι αίτημα που κατατέθηκε γραπτά από μερίδα κατοίκων του χωριού, οι οποίοι και το θεωρούν απόφαση λαϊκής συνέλευσης,  για μετεγκατάσταση των προσφύγων αλλού, χωρίς βέβαια αυτό το αλλού να καθορίζεται.

Στα προ ημερησίας διάταξης ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε στα έκτροπα της Παρασκευής, φωτογραφίζοντας πίσω τους δυνάμεις που τα προκάλεσαν.

«Δυστυχώς η πόλη μας έγινε το αρνητικό επίκεντρο σχολίων, γιατί μια μειοψηφία επέλεξε να κάνει αθλιότητες.

Την Τρίτη έγινε ανοιχτή συζήτηση στην Αγία Βαρβάρα, για την οποία ο κ. Παπαγιάννης λέει ότι ήταν αυθόρμητη.

Είπατε σ’αυτήν τη συγκέντρωση, κ. Παπαγιάννη, για τις Βρυξέλλες και για τους κινδύνους που εγκυμονούνται. Σπείρατε έτσι το κακό σε ανθρώπους που ανησυχούσαν.

Το βράδυ της Παρασκευής υπήρχαν επικεφαλής άτομα, που δεν ήταν από το χωριό. Αυτά προκάλεσαν τα επεισόδια. Ο τοπικός τύπος μιλά για ανάμιξη υποψηφίου του κ. Παπαγιάννη. Δυστυχώς υπάρχουν άτομα που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία των άλλων!

Το πρωί του Σαββάτου, την επόμενη μέρα των επεισοδίων, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά στο χωριό. Άκουσα και από τον Πρόεδρο της Αγίας Βαρβάρας και από τον πατέρα Ευλόγιο, αφού επισκέφτηκαν τους πρόσφυγες, να λένε: ‘Είδαμε ποιοι ήρθαν. Είχαμε παραπληροφόρηση’.

Σήμερα έρχεται στο ΔΣ θέμα για μετεγκατάσταση των προσφύγων, το οποίο ζητούν  κάτοικοι να συζητηθεί.»

IMG_3888

Για λάθος αντιμετώπιση του προβλήματος από τη Δημοτική Αρχή μίλησε ο Γιάννης Παπαγιάννης λέγοντας:

«Ο επικεφαλής του Δήμου έπρεπε να συγκαλέσει τοπική συνέλευση, ν’ ακούσει τη γνώμη του λαού και να τη μεταφέρει στο ΔΣ. Δεν το έκανε και γι αυτό έχουμε προβλήματα. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, θα υπήρχε δημοκρατική νομιμοποίηση.

Αντίθετα, η συνεδρίαση που έγινε από το ΔΣ ήταν κατά τη γνώμη μου ένα φιάσκο, γιατί δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα. Ο πολίτες του χωριού έφυγαν άπρακτοι.

Είμαι ευτυχής, γιατί οι πολίτες έκαναν τη συνέλευση και όχι εγώ. Αναζήτησα ανάμεσά τους το Δήμαρχο αλλά δεν ήταν εκεί. Αλλά ούτε και ο κ. Μπέκης ήταν.»

Όσο για τα έκτροπα έξω από το στρατόπεδο, πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα πληροφορήθηκε από την τηλεόραση. Τέλος, για τους συμμετέχοντες στο συνδυασμό του, ο Γιάννης Παπαγιάννης σχολίασε ότι «πολλοί συνδυασμοί, σίγουρα οι τρεις πρώτοι, είχαν υποψηφίους και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά».

Οι δηλώσεις Παπαγιάννη προκάλεσαν την έκρηξη του Δημάρχου ο οποίος και απάντησε: «Δεν ειδοποιήθηκα. Ο κ. Παπαγιάννης προκάλεσε τη συνάντηση. Τα παραμύθια να τελειώνουν!»

Ο Νίκος Μπέκης ξεκινώντας από το ίδιο σημείο δήλωσε οργισμένος: «Δεν κλήθηκα, γιατί οι θέσεις μου ήταν γνωστές για το προσφυγικό. Οι θέσεις σας ήταν αυγά μαύρου φιδιού για να εκκολαφθούν! Δε θα το αφήσουμε έτσι. Είναι, βέβαια, πολύ πιο εύκολο να μισείς παρά να αγαπάς.»

Για την επίσκεψή του την επόμενη μέρα στο Στρατόπεδο μίλησε ο Νίκος Μπέκης, όπου διαπίστωσε να κυριαρχεί η ηρεμία, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το Σώμα για τις ανάγκες των προσφύγων.

“Ζητήθηκε καλύτερη αποκομιδή και περισσότεροι κάδοι. Να γίνει διαχωρισμός των χώρων με νοβοπάν, ώστε να πολλαπλασιαστούν. Ζητήθηκε ράμπα και άμεσα γυναίκα γιατρός και γυναίκα γυναικολόγος. Ανάγκη συγκοινωνίας για τις μετακινήσεις των προσφύγων στο χωριό. Πινακίδες, μεταφραστής και  δυνατότητα επικοινωνίας μέσω internet” είπε ο κ. Μπέκης.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα» είπε ο Αντώνης Μαρκούλης. «Η καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας αδικεί τους κατοίκους μας, οι οποίοι συνεισέφεραν στο προσφυγικό μέχρι τώρα.

Με ανησυχεί η ανευθυνότητα της Δημοτικής αρχής, γιατί δεν πρόλαβε να αποσοβήσει τα γεγονότα που συνέβησαν. Δεν με κάλεσαν στη συνέλευση οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και, αν ήξερα το περιεχόμενό της, φυσικά δεν θα πήγαινα.

Πρέπει όχι μόνο να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε τέτοιες συμπεριφορές αλλά και να πάρουμε θέση ως ΔΣ, ώστε να σταματήσει το εμπάργκο με τη Συρία, να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις και επιτέλους να πάψει η προμήθεια όπλων.

Οι καμπάνες της Βέροιας πρέπει ν’ ακουστούν παντού» ολοκλήρωσε ο κ. Μαρκούλης.

IMG_3884

« Και βέβαια δεν θα μας καλούσαν στη συνέλευση» είπε ο Γιώργος Μελιόπουλος, «αφού οργανώθηκε από ξενόφοβους και ρατσιστές. Καλούμε όλους να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές.

Επισκεφθήκαμε το Στρατόπεδο “Αρματολού Κόκκινου” με το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ, για να ενημερωθούμε και να καταγράψουμε τις ελλείψεις. Μόνο ανθρώπινες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι συνθήκες. Ευθύνες έχει και η Κυβέρνηση και ο Δήμος.

Δεν ενημερωθήκαμε, για να μπορέσουμε ίσως να σταματήσουμε τα έκτροπα και να απομονώσουμε τους αιτίους. Πρέπει ν ’ανοίξουμε μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή. Δυστυχώς υπάρχουν σύμβουλοι που υπερασπίζονται τις απόψεις της» είπε ο κ. Μελιόπουλος.

Τα τελευταία λόγια του Γ. Μελιόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Παπαγιάννη, ο οποίος ζήτησε θιγόμενος  το λόγο επί προσωπικού. «Ποιοι έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή;» ρώτησε οργισμένα, για να μην του δοθεί τελικά ο λόγος από τον Πρόεδρο του ΔΣ, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, που θεώρησε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Για τα έκτροπα της Παρασκευής μίλησε και ο Πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας Σπύρος Κουτσιαντής λέγοντας:

«Καταδικάζουμε τα γεγονότα. Δεν τα θέλαμε. Το άγνωστο μάς φόβιζε και μας φοβίζει, αλλά μας αναστάτωσε ο κ. Παπαγιάννης. Ήρθε την Τρίτη το απόγευμα στην Πλατεία του χωριού. Ποιος τον προσκάλεσε, αφού την Τετάρτη θα συζητούσαμε το θέμα; Υπάρχει επιτέλους και μια ιεραρχία. Δεν αναλαμβάνω καμιά ευθύνη για όσα έγιναν.

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και δεν ξέρω πώς θα τα… μπαλώσουμε. Μίλησα μέχρι και με Αμερική. Το θέμα θα παίξει σε Καναδά και Νέα Υόρκη…» ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος.

IMG_3900

Στην καταδίκη των γεγονότων συμφώνησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ακολούθησαν, Κούτρας, Αποστολόπουλος και Διαμάντης προσθέτοντας:

«Δεν αρμόζουν οι  ξενοφοβικές απόψεις στα ιδανικά της φυλής μας. Αυτονόητο ιδανικό μας η φιλοξενία. Δυστυχώς σπέρνουμε ανέμους , για να θερίσουμε θύελλες» είπε ο Γραμματέας του ΔΣ Αθανάσιος Αποστολόπουλος.

«Σαν πρώην πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας και δημοτικός σύμβουλος, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από το βουλευτή Γιώργο Ουρσουζίδη για τα έκτροπα που άγγιξαν και τον ίδιο, γιατί όλοι ξέρουμε τι έχει προσφέρει στο χωριό μας παλιότερα, αγωνιζόμενος για τη θέση natura» είπε ο κ. Διαμάντης.

Την προσφορά του Δήμου μέχρι τώρα στο Προσφυγικό επισήμαναν οι Κορωνάς, Σοφιανίδης και Μωυσιάδης λέγοντας:

«Ο Δήμος έχει συστήσει  έναν άτυπο φορέα 12 -20 κοινωνικών σωματείων και προσπαθούμε να ενημερώσουμε ότι στην παρούσα κατάσταση το κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η αλληλεγγύη.» (Κορωνάς)

«Επειδή η σεμνότητα είναι κάποιες φορές μειονέκτημα, πρέπει να πούμε ότι οι συμπολίτες μας προσφέρουν εδώ και μήνες για τους πρόσφυγες και γεμίσαμε έτσι τις αποθήκες μας. Το τελευταίο 20ήμερο κρατήσαμε τα πράγματα που μαζεύτηκαν για τους πρόσφυγες που θα ερχόταν. Γιατί έπρεπε να έρθουν. Είμαστε σε διαρκή επαφή με το Στρατόπεδο.» (Σοφιανίδης)

«Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει αδράνεια. Και η ΔΕΥΑΒ συμμετέχει, προκειμένου να βοηθήσουμε στην υδροδότηση του Στρατοπέδου.» (Μωυσιάδης)

«Το Προεδρείο εκφράζει την αντιρατσιστική του θέση» είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου. «Έπρεπε να προλάβουμε τα γεγονότα, ενημερώνοντας έγκαιρα. Τώρα κύριο μέλημά μας είναι όλος ο κοινωνικός περίγυρος να πιέσει την Κεντρική Εξουσία, ώστε να βοηθήσει. Τις πρώτες μέρες ο Δήμος και οι πολίτες θα βοηθήσουν. Μετά; 168 παιδιά μαζεύτηκαν εκεί. Τι θα γίνει μετά; Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη.»

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων