Βέροια Ρεπορτάζ

Αναζωπύρωσε το αρνητικό κλίμα έγγραφο αίτημα κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας, για μετεγκατάσταση των προσφύγων της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Κι ενώ, μετά τα απαράδεκτα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, φαινόταν ότι επικράτησε  ηρεμία και το μόνο που απασχολούσε όλους ήταν ο τρόπος της έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες της Βέροιας, η κατάθεση εγγράφου αιτήματος  κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας, όπου ανήκει και το Στρατόπεδο Φιλοξενίας «Αρματολός Κόκκινος», αναζωπύρωσε το προϋπάρχον αρνητικό κλίμα, αναστατώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Το έγγραφο, το οποίο θεωρήθηκε ως έκτακτο θέμα από το Συμβούλιο,  κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίας Βαρβάρας, Ηλία Γαλάνη, για συζήτηση και ψηφοφορία   στο ΔΣ και το οποίο, όπως λέχθηκε, συνοδευόταν από 350 υπογραφές κατοίκων.

Παρά τις προϋπάρχουσες διαφωνίες ως προς τη συζήτηση και ψηφοφορία, το έγγραφο αίτημα συζητήθηκε.

Ο Ηλίας Γαλάνης παρουσίασε το κείμενο ως προϊόν λαϊκής συνέλευσης λέγοντας:

«Τα επιχειρήματα δεν είναι δικά μου, είναι όλων. Έγινε λαϊκή συνέλευση με πρωτοβουλία υπογραφών από γυναίκες, γιατί οι γυναίκες και τα παιδιά φοβούνται περισσότερο.

Οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας ζητούν προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας και της περιουσίας τους. Ποιος θα είναι υπεύθυνος, αν δημιουργηθεί μια προβοκάτσια, από μια ξένη παρέμβαση; Υπάρχουν κίνδυνοι, ποιος θα μας προφυλάξει; Η αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί, ποιος θα μας προστατέψει;»

IMG_3889

Το συγκεκριμένο κείμενο που κατατέθηκε κατέληγε:

«Ζητάμε μετεγκατάσταση των προσφύγων σε σημείο, όπου να μη διαταράσσεται η ομαλή διαβίωση πολιτών, να μην κινδυνεύουν άμεσα ζωές και περιουσίες και η διαβίωσή τους να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Ζητάμε την επίσημη τοποθέτηση όλων των μελών του ΔΣ ως προς το παραπάνω αίτημα.

Σας θέτουμε ενώπιον των συνεπειών του νόμου για οποιαδήποτε σωματική βλάβη, υλική ζημιά ή φθορά επί περιουσίας, που πιθανόν προκύψει σε κατοίκους ή περιουσία τους από Ενέργειες, Λάθη, Παραλείψεις σας, που απορρέουν από αποφάσεις συνέχισης λειτουργίας του εν λόγω Κέντρου.»

Ο κ. Γαλάνης παραδέχτηκε ότι το κείμενο προέκυψε μετά από νομική επεξεργασία, αλλά δεν μπόρεσε να αντικρούσει την τοποθέτηση του Προέδρου της Αγίας Βαρβάρας ότι το κείμενο αυτό δεν διαβάστηκε στη συνέλευση του χωριού και δεν έχουν κρατηθεί πρακτικά.

Μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον εκπρόσωπο των υπογραφόντων ατόμων από Δημοτικές παρατάξεις και συμβούλους, αποφασίστηκε να μην μπει το αίτημα σε ψηφοφορία, γιατί δεν έπεισε το Σώμα ούτε ως προς τη διαδικασία  που ακολουθήθηκε κατά τη σύνταξή του, ούτε ως προς τους στόχους του.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας