Βέροια Πολιτισμός

Μουσικό Σχολείο Βέροιας: Μαθητές και συγγραφείς ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στη σχολική βία

“Με σύμμαχό σου τα βιβλία, διώξε τη βία απ΄ τα σχολεία”

Η faretra ήδη δημοσίευσε δικό της αναλυτικό ρεπορτάζ από την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου. Δημοσιεύει επίσης και το σχετικό δελτίο τύπου του Σχολείου.

Συγκίνησαν το κοινό οι μικροί μαθητές της α και β γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου με την πρωτοβουλία τους να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη σχολική βία το πρωί της Παρασκευής 4 Μαρτίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια σε εκδήλωση που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ημαθίας-Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας με αφορμή την 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του σχολείου « Διαβάζω Εμπνέεσαι, Δημιουργούμε» με υπεύθυνες καθηγήτριες την Ιντζεβίδου Κική και Σκουμποπούλου Χαρά διαβάζοντας βιβλία που αφορούσαν τον σχολικό εκφοβισμό και τα μηνύματα συγγραφέων- μελών της IBBY ενάντια στη σχολική βία ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα, εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και παρουσίασαν τις δράσεις τους ενώνοντας τις φωνές τους μαζί με τους συγγραφείς και με μαθητές άλλων σχολείων ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό.

Αρχικά η κ. Πάττυ Παπαδήμου, μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ –υπεύθυνη Β. Ελλάδος αφού προσέγγισε το φαινόμενο της σχολικής βίας παρουσίασε τις συγγραφείς – μέλη της IBBY οι οποίες σε μια σκυταλοδρομία αφήγησης έδωσαν τα δικά τους μηνύματα δημιουργώντας ιστορίες γύρω από αυτά.

Η κ Ελένη Πιτσιδοπούλου από την Έδεσσα εξήγησε με απλά λόγια το μήνυμά της «Η ανοχή σα φωτιά, τη βία δυναμώνει. Την αναζωπυρώνει» ενώ η κ. Ρία Φελεκίδου από τη Θεσσαλονίκη μέσα από μια ιστορία ιδιαίτερα συγκινητική έδωσε άλλη διάσταση στο μήνυμά της «Όνειρα με άλλο χρώμα. Πολιτισμός με ένα πρόσωπο».Η κ. Σοφία Γραμμόζη- Σωπίκη στη συνέχεια από τα Γιάννενα με το μήνυμά της «Ιδέες διαφορετικές, μ’ ακούς; Είναι δέσμη φωτός που φωτίζει τον κόσμο» τόνισε τη σημασία της διαφορετικότητας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και τέλος η κ. Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου από την Καστοριά στο μήνυμα της «Μισώντας τη βία, αγαπάς τη ζωή. Κι αγκαλιάζεις τη χαρά» μίλησε για την αξία της ενσυναίσθησης ως αντίδοτο στη σχολική βία.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Μουσικού σχολείου παρουσίασαν τις δράσεις τους, δρώμενα, ηχογραφημένα μηνύματα, αποσπάσματα από βιβλία, εικαστικά έργα -με την καθοδήγηση της εικαστικού, Χαμιδιελή Φωτεινής- σε μια αρμονική σύνθεση. Έπειτα οι μαθητές της α γυμνασίου εξέφρασαν τα συναισθήματά τους τραγουδώντας για την αγάπη και παρουσίασαν τραγούδια που δημιούργησαν οι ίδιοι με αφορμή την ημέρα, με τη βοήθεια του καθηγητή τους , Βασίλη Βαλαβάνη.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Βεργίνας ένωσαν κι αυτοί τη φωνή τους μ’ αυτήν του Μουσικού Σχολείου ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό ενώ οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας είπαν ένα ηχηρό ΟΧΙ στη σχολική βία προβάλλοντας ένα βίντεο, που ετοίμασαν με την καθηγήτριά τους Συρμούλα Τζήμα.

Στο φουαγιέ της Στέγης οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βέροιας πρόβαλλαν το μήνυμα τους για φιλία και αγάπη με τα εικαστικά έργα τους με υπεύθυνη την καθηγήτρια Φωτεινή Χαμιδιελή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το σύνολο Ευρωπαϊκής Ορχήστρας και Χορωδίας με υπεύθυνη ενορχήστρωσης –διδασκαλίας τη Βιργινία Καραφούσια.

Ευχαριστούμε τις συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, τον κύκλο της ΙΒΒΥ και ιδιαίτερα την κ. Πάττυ Παπαδήμου για την άψογη συνεργασία, την κ. Σκεντερίδου για τη στήριξη της όλης εκδήλωσης, την ΚΕΠΑ για την παραχώρηση του χώρου και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και όλα τα σχολεία που ένωσαν τη φωνή τους μαζί μας. Ευχόμαστε οι φωνές όλων να ακουστούν και να μπορούμε να μιλάμε για σχολεία όπου θα επικρατεί η φιλία, ο σεβασμός, η συνεργασία.

Στο Xώρο Τεχνών φιλοξενείται η κινητή έκθεση με τις αφίσες της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την οποία μπορείτε να επισκέπτεστε όλη την εβδομάδα.

ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας