Αγροτικά

ΛΑΕ: Πίσω από την αυστηριοποίηση του όρου “κατ’ επάγγελμα αγρότη” κρύβεται ο αφανισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς

Οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται σκληρά εδώ και εβδομάδες τώρα για την επιβίωση τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή επιχειρεί να διασπάσει το αγροτικό κίνημα. Προσπαθεί να ξεγελάσει και να αποπροσανατολίσει τους αγωνιζομένους μικρομεσαίους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους με το επιχείρημα πως για τους «κατ’ επάγγελμα» αγρότες θα υπάρξουν εξαιρέσεις και ευνοϊκότερη μεταχείριση αν δεχτούν να αυστηροποιηθεί ο ορισμός του επαγγελματία αγρότη. Το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (νόμος 3874/2010) ορίζει ως Επαγγελματία Αγρότη τον κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης που ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του, λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (Ο.Γ.Α.) εκτός εάν εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την ασφάλιση σε αυτόν. Οι δασεργάτες χωρίς ασφάλιση ΟΓΑ μπορούν να χαρακτηριστούν επαγγελματίες αγρότες, εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται και ο απασχολούμενος στην αλιεία είτε είναι ασφαλισμένος στον Ο.Γ.Α., είτε στο Ν.Α.Τ., υπό την προϋπόθεση της απασχόλησής του σε αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη τουλάχιστον επί μία πενταετία, είτε στο Ι.Κ.Α., υπό την προϋπόθεση της απασχόλησής του σε αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη τουλάχιστον από το 2003.

Η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του κ. Αποστόλου πως οι προϋποθέσεις, για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα αυστηροποιηθούν και ήδη κατέθεσε τροπολογία στη Γ.Γ. της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα, να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Αυτό είναι το “τυράκι” διότι αν γίνει αυτό τα 2/3 του αγροτικού κόσμου θα μείνουν εκτός του χαρακτηρισμού «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιφέρεια για τους ίδιους τους αγρότες με τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αλλά και για την ίδια τη χώρα, που η ανεργία της δεν έχει προηγούμενο και η ύφεση σε συνδυασμό με τη λιτότητα και το ξεπούλημα των κρίσιμων οργανισμών είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.BLOKA

Ο στόχος είναι σαφής να ενισχυθούν οι μεγαλοαγρότες και να διαλυθεί η ενότητα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και δασεργατών.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους αγωνιζομένους αγρότες και αγρότισσες να μην πέσουν στην νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης παγίδα που τους στήνουν η κυβέρνηση οι μεγαλοαγρότες και οι τραπεζίτες. Οι μικρομεσαίοι αγωνιζόμενοι αγρότες μπορούν να νικήσουν ώστε να ακυρωθούν όλα τα αντιλαϊκά και αντιπαραγωγικά μέτρα αν δυναμώσουν και πολιτικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους σε αντιμνημονιακή και αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αν ενισχύσουν τη συμμαχία τους με όλες και όλους, (τους ανέργους τους εργαζομένους τα μικρομεσαία στρώματα τη νεολαία και τους συνταξιούχους), που πλήττονται από τις σκληρές μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβέρνησης και δανειστών, οι οποίες στοχεύουν την εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών όλων των μικρομεσαίων στρωμάτων και στην περαιτέρω φτωχοποίηση όλου του λαού.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας