Βέροια Ρεπορτάζ

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας αφιερωμένη η βραδιά ερωτικής ποίησης από τον Ποιητικό Πυρήνα και τη Γκαλερί Παπατζίκου

faretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthiki

Δήμητρα Σμυρνή

Το σύνθημα της εκστρατείας της Βιβλιοθήκης «Μαζί θ’ ανάψουμε τα φώτα» το έκαναν χθες, 14/2/’16, πράξη ο Ποιητικός Πυρήνας της Βέροιας και η Γκαλερί Παπατζίκου, με τη βραδιά την αφιερωμένη στην ερωτική ποίηση που συνδιοργάνωσαν, επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο της Βέροιας, γύρω από το θέμα της Βιβλιοθήκης.

Μια βραδιά Ποίησης και Μουσικής, με στόχο όχι μόνο μια νότα πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, αλλά κυρίως μια έμπρακτη οικονομική στήριξη στην εκστρατεία της Βιβλιοθήκης.

Ο κουμπαράς για τη Βιβλιοθήκη ήταν ανοιχτός για όλους εκείνους που πίστεψαν πως η συλλογικότητα, το «μαζί», είναι εκείνο που πολλές φορές λείπει σ’ οποιαδήποτε έκφανση της ζωής, εκείνο που εμποδίζει και την τελική επίτευξη στόχων, είτε πολιτικοί, είτε κοινωνικοί, είτε πνευματικοί είναι αυτοί.

Χθες, όλος ο κόσμος που γέμισε το χώρο της Γκαλερί, είχε στόχο να απολαύσει μια ποιητική βραδιά και ταυτόχρονα να στηρίξει ένα όνειρο. Να κάνει την παγκόσμια βραβευμένη Βιβλιοθήκη της πόλης ν’ αποκτήσει έναν επιπλέον χώρο, μοναδικής πνευματικής και καλλιτεχνικής εμβέλειας.

Ο κόσμος, σκύβοντας με ενδιαφέρον πάνω από τα βιβλία – τα περισσότερα υπογεγραμμένα από τους Βεροιώτες συγγραφείς τους και άλλα από ξένους συγγραφείς, που οι εκδοτικοί τους οίκοι όμως φρόντισαν να υπογραφούν – ή σκύβοντας πάνω από προσιτά από άποψη τιμής έργα Τέχνης, έδειξε το ενδιαφέρον του κάνοντας πράξη το «και το ένα ευρώ μετράει».

faretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthiki

Στην αρχή της βραδιάς, η γκαλερίστα Βίκυ Παπατζίκου εκδήλωσε τη χαρά της, που η συμμετοχή του κοινού δε διέψευσε τις προσδοκίες της. «Ο σκοπός είναι ιερός και όλοι μαζί μπορούμε να τον πραγματοποιήσουμε. Η βραδιά έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένας ύμνος στον έρωτα, μέσα από την ποίηση. Αν και η ποίηση βρίσκεται παντού. Δεν τη βλέπει μόνο όποιος δε θέλει να τη δει» είπε ολοκληρώνοντας.

Οι ποιητές του Ποιητικού Πυρήνα Βασίλης Δασκαλάκης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Παύλος Παρασκευαΐδης, πλαισιωμένοι από τους ποιητές φίλους του Πυρήνα, Δημήτρη Καρασσάβα, Σούλη Λιάκο και τον πεζογράφο Γιώργο Σιώμο, διάβασαν δικά τους ποιήματα αλλά και ποιήματα αγαπημένων τους ποιητών, αφιερωμένα στον έρωτα.

Κάνοντας μουσικές γέφυρες με τη φυσαρμόνικά του, ο Στέργιος Μποζίνης έδεσε την Ποίηση με τη Μουσική, έδεσε τρυφερά τους δικούς μας ποιητές της πόλης αλλά και άλλους μεγάλους και μικρότερους Έλληνες ποιητές με γνωστές μελωδίες του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Λεοντή. «Λούζεται η αγάπη μου στον Γουαλδακιβίρ»…

Συντονίστρια της βραδιάς η Κατερίνα Ζιαμπούλη, η οποία έδωσε το λόγο στο κοινό, για να εκφραστεί με δικά του ποιήματα. Ακούστηκαν ποιήματα του Παναγιώτη Χαϊτίδη, του Δημήτρη Καπετανάκη και του Γιάννη Σαββαΐδη.

faretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthiki

Η έκπληξη όμως ήρθε από τη μεριά του 83χρονου γιατρού Κώστα Ζαρκάδα, όταν διάβασε δικά του ποιήματα, που, δοσμένα με μέτρο και παραδοσιακή οπτική, τράβηξαν το ενδιαφέρον, πότε με τη σκωπτική και πότε με τη στοχαστική τους διάθεση.

Η βραδιά έκλεισε με κιθάρα και τραγούδι από το Φώτη Σιμόπουλο και το Σούλη Λιάκο, που συνόδεψε η φυσαρμόνικα του Στέργιου Μποζίνη.

Ένα ποτήρι κρασί και κουβέντα δημιούργησαν το κλίμα ,που όχι μόνο δεν απομάκρυνε τον κόσμο από το στόχο, τη στήριξη της Βιβλιοθήκης, αλλά τον έκανε να νιώσει ακόμα εντονότερα το «μαζί». «Μαζί μπορούμε. Μαζί θ’ ανάψουμε τα φώτα».

Φωτογραφίες: faretra.info

 

faretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthikifaretra.info-pirinas-veria-papatzikou-vivliouthiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας