Βέροια Εργασία

ATTACKΒέροιας στην ανεργία και την επισφάλεια: “Η γενιά της κρίσης να γίνει η γενιά της ανατροπής!”

Είναι σε όλους μας γνωστό πως τα τελευταία χρόνια το σκηνικό για τον κόσμο της εργασίας συνθέτουν η κάθετη πτώση των μισθών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η απελευθέρωση των απολύσεων σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα, η σταδιακή κατάργηση του κατώτατου μισθού.

Αποκορύφωμα και μελανή πρωτοπορία των τελευταίων μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων είναι η υπερεκμετάλλευση των νέων κάτω των 25 ετών που με το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης καθίστανται εργαζόμενοι β’ κατηγορίας.

Ανασφάλιστη- «μαύρη» εργασία, δουλειές part-time, δουλειά κατά παραγγελία του εργοδότη, δουλειά από το σπίτι, εποχιακά επαγγέλματα, προγράμματα πεντάμηνης απασχόλησης (σημερινά voucher, παλιά stage), απασχόληση με μπλοκάκι, κατάργηση του επιδόματος ανεργίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, είναι η σημερινή πραγματικότητα για τη νεολαία που της αρνούνται το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή με διάρκεια και την καλούν να ανακυκλώνει την ανεργία της.

Όλοι μας νέοι και απογοητευμένοι, μη μπορώντας να βρούμε αξιοπρεπή εργασία, υποχρεωθήκαμε να συμμετέχουμε στα προγράμματα voucher (βάουτσερ), ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ. Τι είναι όλα αυτά τα προγράμματα; Είναι προγράμματα του μισού μισθού, της δουλειάς για λίγο, των εργατικών ατυχημάτων και του εργασιακού μεσαίωνα.

Είναι γεγονός πως εδώ και 4 χρόνια που εφαρμόζονται εκτεταμένα τα προγράμματα αυτά ο εργασιακός μεσαίωνας και η εξαθλίωση χιλιάδων ανθρώπων έχουν γιγαντωθεί. Την ίδια ώρα, και παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις πολιτικές των προκατόχων της, προσκυνώντας τα πλαίσια που ορίζουν αυτά τα προγράμματα, προωθώντας παράλληλα μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις.

Πάνω σ αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που στήνει η κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο οδηγώντας τη νεολαία γενικά αλλά και τη νεολαία της πόλης μας ειδικότερα στην ανεργία, την επισφάλεια και τη μετανάστευση, πήραμε την πρωτοβουλία να στήσουμε μία πρωτοβουλία που θα παλεύει για ίση αμοιβή για ίση εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα μαζί με όλους τους εργαζόμενους απέναντι στη συνδιαλλαγή, τον ατομικό δρόμο και τον κοινωνικό κανιβαλισμό!

Πώς θα οργανωθούμε όλοι εμείς, με αξιοπρέπεια και αλληλοβοήθεια, απέναντι σε μια χώρα που συνεχίζει να μη μας χωράει, που μας εξωθεί στη μετανάστευση; Για να διεκδικήσουμε, πέρα από τα «δεδουλευμένα» μας και μια νέα δυνατότητα για μια ζωή διαφορετική, πέρα από αυτή που μας παραχωρούν «προσωρινά».

Απέναντι στη μοιρολατρία, την απογοήτευση, την απουσία εναλλακτικής, εμείς θα αντιτείνουμε την ομορφιά και τη δύναμη του αγώνα των εργαζομένων και της κοινωνίας ολόκληρης που διεκδικεί να ζήσει!

Η ασφάλιση είναι κοινωνικό αγαθό, οι συντάξεις δεν είναι επιδόματα πείνας!

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνδέει την ελληνική κοινωνία με το Μνημόνιο, τη διαρκή λιτότητα, τη φτώχεια. Ευθυγραμμίζεται απολύτως με την ευρωπαϊκή απαίτηση για μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα, μεταρρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους.

Κι αν για τους παλιούς εργαζόμενους προβλέπει δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, κατάργηση της ήδη πενιχρής κατώτατης σύνταξης, αυξήσεις των ορίων ηλικίας, κατάργηση κι ενοποίηση των ταμείων, για τους νεότερους εργαζόμενους και τη νεολαία καθιερώνει ένα καθεστώς εξαθλίωσης.

Μια νέα πραγματικότητα στην οποία οι εργαζόμενοι θα εξωθούνται στην αδήλωτη και μαύρη εργασία, δε θα προσδοκούν σύνταξη αφού στις σημερινές συνθήκες μακροχρόνιας ανεργίας κι ελαστικής εργασίας είναι αδύνατη η συγκέντρωση 40 χρόνων ασφάλισης, δε θα έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας ή θα εξαναγκάζονται να αναζητούν εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης, οι νέοι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες-νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι με ΔΠΥ (μπλοκάκι) θα αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές και θα οδηγούνται σε καταστροφή.

Απέναντι στην αφήγηση εργοδοτών και κυβέρνησης, κόντρα στη λογική της ΓΣΕΕ που προωθεί, χέρι, χέρι με το ΣΕΒ την επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα δουλείας του ΟΑΕΔ και της ΕΕ, η απάντησή μας θα είναι ηχηρή.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ
ATTACKΒέροιας στην ανεργία και την επισφάλεια

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας