Βέροια Ρεπορτάζ

“Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού” υπέγραψαν στη Βέροια το Πρωτόκολλο Συνεργασίας τους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Βέροια, στο Δημαρχείο της πόλης, υπογράφτηκε σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2016, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Καβάλας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Ιωαννίνων και Σερρών με τον διακριτό τίτλο «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού».

Ο κοινός προβληματισμός των Προέδρων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ για την παρά πέρα πορεία τους, μέσα από τις Συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης , στάθηκε η αφορμή να θελήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, το στελεχικό και καλλιτεχνικό τους δυναμικό για κοινές παραγωγές και δράσεις, με στόχο να βελτιώσουν το επίπεδό τους, να μειώσουν τα κόστη και, πολλαπλασιάζοντας τα παρεχόμενα οφέλη προς τους πολίτες των περιφερειών, να πετύχουν ένα καλύτερο και πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Άμεσοι στόχοι η ανάπτυξη κοινών δράσεων με εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό, ψυχαγωγικό και γενικά πολιτιστικό περιεχόμενο. Η συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και φορείς. Η πάσης φύσεως ανάπτυξη της περιοχής του άξονα της Εγνατίας Οδού, από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη. Η προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης του δικτύου από κρατικούς φορείς ή χορηγούς. Η διερεύνηση ύπαρξης ευρωπαϊκών, διασυνοριακών ή άλλων προγραμμάτων οικονομικής στήριξης και η δημιουργία κοινής ιστοσελίδας.

002

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας Κων/νος Βοργιαζίδης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης.
Μέσα σ’ ένα κλίμα που απέπνεε πραγματική διάθεση συνεργασίας μεταξύ τους, ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των Προέδρων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, μετά από χαιρετισμό του Δημάρχου Βέροιας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε, καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενους του Δήμου, τη χαρά του για την παρουσία τους, αλλά και τη χαρά του για το σκοπό αυτής της παρουσίας.

«Ο θεσμός των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ απειλείται. Όμως εμείς, σε πείσμα των καιρών, είμαστε εδώ. Η συνεργασία είναι αναγκαία προϋπόθεση του πολιτισμού. Όλοι μαζί, χωρίς εγωισμούς, θα μπορέσουμε» είπε.

Η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, Μελίνα Ηλικίδου, παίρνοντας πρώτη το λόγο, μίλησε για την αναγκαιότητα των συνεργασιών και τη σημασία τους, επισημαίνοντας πως για το 18χρονο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, το οποίο χαρακτήρισε εύρωστο, αυτές οι συνεργασίες θ’ ανοίξουν κι άλλους ορίζοντες. “Είναι ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες» κατέληξε.

Η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου, μίλησε για τη 40χρονη ανοδική πορεία του, η οποία όμως δεν ήταν χωρίς δυσκολίες, καταλήγοντας: «Ήδη διαφαίνεται η σημασία αυτής της συνεργασίας και το αποτέλεσμά της θα είναι να ευοδωθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη”.

Η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής, Σοφία Μενεσελίδου, χαρακτήρισε άκρως σημαντική την πρωτοβουλία της συνεργασίας σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται κατά κόρον. «Το έναυσμα αυτής της συνεργασίας δόθηκε στην Καβάλα και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα της δείγματα» τόνισε.

004

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Αναστασάκης, ευχαρίστησε για την πρόσκληση να συμμετέχει στη συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του είναι ουσιαστική και όχι συμβολική. «Ξέρουμε τον αγώνα που κάνουν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, γι αυτό και θα βοηθήσουμε. Θεωρώ διπλή την υποχρέωση να βοηθήσω, όχι γιατί απλά το Κρατικό είναι… μια « στάση» στο δρόμο των «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού», αλλά και γιατί εργάστηκα σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, έχοντας γνώση του αγώνα και της αγωνίας τους. Άλλωστε το Κρατικό είναι θέατρο της Βορείου Ελλάδος.»

Η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, Σοφία Μπιτζίδου, εκδήλωσε τη χαρά της για τη ζεστή επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν τη διάθεση της προσφοράς ,μιλώντας για την μακρόχρονη ιστορία του και τη δυνατότητά του να φιλοξενήσει δράσεις των «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού» στη θεατρική πανεπιστημιάδα του. «Θα οργανώσουμε το Πρωτόκολλο έτσι, ώστε να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος, ξεκίνησε με τη φράση «Οι έξυπνοι συνεργάζονται». Με αφετηρία την πρώτη συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην Καβάλα, που έθεσε τις βάσεις της συνεργασίας, η οποία συνεργασία και ονοματοδοτήθηκε από το Νίκο Μαυροκεφαλίδη, μίλησε για τη σημασία της, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να είναι ο Δήμαρχος αρωγός αλλά και τα ΜΜΕ στηρίγματα τέτοιων προσπαθειών.

007

Παρών στη συνάντηση και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κοζάνης, Βασίλης Μπουγιοτόπουλος, ο οποίος και μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Κοζάνης προσθέτοντας: «Τα λεφτά τέλειωσαν. Πρέπει ν ’αρχίσουμε να σκεφτόμαστε. Ήρθε καιρός για συνεργασία και συνένωση των δυνάμεων για τον πολιτισμό.»

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, έκανε μια σύντομη αναδρομή στις συνθήκες που γέννησαν την ιδέα, για να φτάσει σήμερα στην ολοκλήρωσή της με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, λέγοντας:

«Αρχές Οκτώβρη του ’14 βρεθήκαμε με την κ. Καραβία, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, για να προβάλουμε το «Σχολείο για κλόουν», που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μας.

Τότε βάλαμε ζητήματα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα ενώνοντας τις δυνάμεις μας; Κάναμε κείμενο την αγωνία μας και το μοιράσαμε στα άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σεπτέμβρη του ’15 φτάσαμε στην Καβάλα με προβληματισμούς. Το κλίμα ήταν καλό.

Έτσι ξεκινήσαμε, για να φτάσουμε μέχρι εδώ, στο Πρωτόκολλο, στο οποίο η τελική μορφή δόθηκε χθες. Σ’ αυτό δεν υπάρχει παρά μόνο η καλή πρόθεση συνεργασίας, ξεπερνώντας τις δυσκολίες.

Το κείμενο έχει τη φιλοσοφία να μην αλλάξει με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου η αυτοτέλεια των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δεν είναι ένα αυστηρό νομικό κείμενο. Είναι μια ομολογία φιλίας και συνεργασίας. Είναι ένα κείμενο ελευθερίας, το οποίο δεν υποχρεώνει αλλά οδηγεί στη συνεργασία.»

014

Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με συζήτηση γύρω από θέματα, όπως οι επιχορηγήσεις από την Περιφέρεια, όπως η δυνατότητα συνεργασίας και με άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ή όπως η δυνατότητα λήψης διασυνοριακών προγραμμάτων.

Ο κ. Πετρόπουλος, πέρα από τη μαχητική θέση που διατύπωσε ως προς την επιμονή που πρέπει να δείξει το δίκτυο στη διεκδίκηση οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία, εκφράζοντας τη διάθεση όλων να ευχαριστήσουν, για το πνεύμα συνεργασίας αλλά και για τη φιλοξενία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και το Δήμο της Βέροιας, είπε: «Ο Δήμαρχος της Βέροιας είναι πολύ τυχερός, γιατί έχει στη θέση του Προέδρου έναν τέτοιο συνεργάτη, όπως ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης, αλλά και ένα στέλεχος, όπως η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ, η Κατερίνα Γρηγοριάδου.»

Τη συνάντηση έκλεισε ο Δήμαρχος Βέροιας λέγοντας: «Το βήμα γίνεται από τον πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο το ότι ξεκινά από τον πολιτισμό. Είμαι σίγουρος ότι έχετε πολλά να προσφέρετε. Περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.»

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας