Βέροια Συνεντευξεις

Κώστας Βοργιαζίδης. Ένας χρόνος στο αξίωμα του Δημάρχου της Βέροιας – Προβλήματα και οραματισμοί

Συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

Εξαιρετικά σοβαρός, αυτοσυγκεντρωμένος, λιγόλογος ,νομίζεις πως κρατά αποστάσεις από το συνομιλητή του, όχι λόγω αξιώματος, αλλά λόγω χαρακτήρα, πράγμα που διαπιστώνεις ότι δε συμβαίνει, όταν βρεθείς απέναντί του και ξεκινήσεις να μιλάς μαζί του.

Απλά, κάθε κουβέντα του είναι ζυγισμένη και το ορθολογιστικό του πνεύμα μάχεται κάθε περιττό συναισθηματισμό.

Λαϊκός -αυτό φαίνεται από τη σχέση του με τους πολίτες- αλλά όχι λαϊκιστής. Υπερασπίζει τις απόψεις του με θάρρος, ακόμη κι όταν έχουν γι αυτόν πολιτικό κόστος.

Μετά από ένα χρόνο στο αξίωμα του Δημάρχου, ο Κώστας Βοργιαζίδης μιλά στη faretra για τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αλλά και για τους οραματισμούς του για τη Βέροια.

Πριν μιλήσουμε για το αξίωμα και το ρόλο σας ως Δημάρχου της Βέροιας, ας ξεκινήσουμε από παλιά, από τα παιδικά σας χρόνια. Είχατε έναν πατέρα που δεν ήταν απλά γιατρός. Ο χειρουργός Χαράλαμπος Βοργιαζίδης ήταν ανθρωπιστής. Πολλοί θυμούνται ακόμα την προσφορά του σε αδύναμους πολίτες της πόλης. Πόσο σας επηρέασε η προσωπικότητα και η κοσμοθεωρία του στη δική σας πορεία;img464

Με επηρέασε πολύ. Γιατί αυτός ο τρόπος ζωής του πατέρα μου λίγο – πολύ μεταφέρθηκε και σε μένα. Έχεις κάποια πρότυπα. Αυτά τα πρότυπα, λοιπόν, ειδικά όταν δεν έχεις κάποιο λόγο να τα απορρίψεις, αλλά το αντίθετο, δημιουργούν βιώματα, όπως συνέβη σε μένα.

Η βοήθεια που παρείχε ο πατέρας μου σε τόσο πολύ κόσμο ανιδιοτελώς, βάζοντας πολλές φορές κι από την τσέπη του, είναι πράγματα τα οποία σου μένουν, τα θυμάσαι για πάντα, και διαπλάθουν το χαρακτήρα σου.

Γεννηθήκατε, ζήσατε, δουλέψατε στη Βέροια και μάλιστα είστε από τους πιο πετυχημένους επιστήμονες και επαγγελματίες στο χώρο των Μηχανικών. Τι σας έκανε ν’ ασχοληθείτε με τα κοινά;

Η ενασχόληση με τα κοινά ξεκινά από τη μαθητική ηλικία, από το Λύκειο. Πρόεδρος του 15μελούς στην Γ’ Λυκείου. Κατόπιν οι ανησυχίες μεταφέρονται στον επιστημονικό τομέα. Επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Νομού Ημαθίας, και τα τελευταία χρόνια, πριν ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλεγμένος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Άρα ,λοιπόν, η ανηΒσυχία υπήρχε. Αυτό που δεν υπήρχε ήταν η ζέση για την πολιτική. Είχα και συνεχίζω να έχω κακή εντύπωση για την πολιτική, κι αυτό με κρατούσε μακριά.

Βέβαια, ήρθε κάποια στιγμή, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, λες ένα «ναι», μουδιασμένο στην αρχή, για τη συμμετοχή σου σ’ ένα ψηφοδέλτιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια βλέπεις ότι τα πράγματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι διαφορετικά, ότι υπάρχει πολλή δουλειά, ότι υπάρχουν πράγματα που αξίζει να τα βελτιώσεις ,άρα αξίζει ν’ ασχοληθείς μ’ αυτά.

Δουλειά, η λέξη κλειδί. Λένε ότι είστε όχι απλά εργατικός αλλά εργασιομανής. Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν έναν δημόσιο άνδρα;

Τα χαρακτηριστικά… Θεωρώ καταρχήν ότι σε μια τόσο υπεύθυνη θέση, όσο είναι αυτή του Δημάρχου, δεν πρέπει να αφήνεις τίποτα στην τύχη. Όλα πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό και με κάποιο τελικό σκεπτικό.

Αυτό , βέβαια, για μένα είχε να κάνει και με την ενασχόλησή μου ως επαγγελματία μηχανικού, όπου λειτουργούσα μ’ έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Εργασιομανής ναι, και τελειομανής… Έτσι ήμουν πάντα και έτσι είμαι και στο Δήμο. Η τεράστια βέβαια διαφορά είναι ότι στην προσωπική σου δουλειά είσαι μόνος και δουλεύεις για τον εαυτό σου.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εργάζεσαι με πολλούς συνεργάτες, που τους επιλέγεις εσύ, και εργάζεσαι για όλο το Δήμο. Υπάρχει τεράστια διαφορά, υπάρχουν όμως και κοινά σημεία.

Απαραίτητο χαρακτηριστικό η τιμιότητα… οπωσδήποτε η τιμιότητα! Και φυσικά το όραμα, το οποίο είναι γκρίζο στις εποχές που διανύουμε.vorgiazidis eklogiko (2)_inveria

Ας περάσουμε στα προβλήματα. Υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών, την έχετε αντιληφθεί σίγουρα, σχετικά με τις αναπλάσεις, σχετικά με την προχειρότητα του σχεδιασμού αλλά και της κατασκευής τους. Θυμάστε την επιστολή της πολεοδόμου κ. Πάπαρη, η οποία ήταν αντίθετη στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονταν οι αναπλάσεις και η οποία δυστυχώς δικαιώθηκε. Υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων;

Έχω πει δημόσια και στο παρελθόν ότι για μένα η ανάπλαση στη Βέροια έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Έχω πει ότι το κομμάτι της Λεωφόρου Ανοίξεως, κατά την άποψή μου, είναι ένα πολύ ωραίο κομμάτι. Αντίθετα το Πάρκο της Ελιάς απέτυχε. Επίσης θεωρώ κακή επιλογή το ότι στην οδό Βενιζέλου έγινε σμίκρυνση των πεζοδρομίων, τοποθετώντας φυτά. Τα φυτά μπορεί να είναι ωραία αλλά σ’ έναν εμπορικό δρόμο δεν μικραίνεις το πεζοδρόμιο, ειδικά όταν κάνεις ανάπλαση. Η οδός Ελιάς όμως θεωρώ ότι έγινε πολύ ωραία. Γι αυτό λέω ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία.

Βέβαια, δημιουργήθηκε πρόβλημα με το parking, είναι μια πραγματικότητα αυτή. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα του παρκαρίσματος με την ολοκλήρωση του parking της Ελιάς. Επιτέλους, μετά από πολύ καιρό, και μετά την εμπλοκή που είχε το έργο με την Αρχαιολογία, κατασκευάζεται πλέον, και πιστεύω ότι θα δώσει μια ανάσα στο πρόβλημα του παρκαρίσματος. Ανάσα επίσης θα δώσει και η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων , που γίνεται με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά τη σύμβαση που συνήψε ο Δήμος με εγκεκριμένο σύστημα συλλογής ΟΤΚΖ.

P8271002

Το συγκεκριμένο parking θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, που γνωρίζετε ότι δεν διαθέτουν χρήματα ή θα δοθεί σε κάποια εταιρεία που θα το εκμεταλλεύεται;

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Πάντως δεν έγινε, για να αποφέρει έσοδα στο Δήμο. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε βάζει το αυτοκίνητό του εκεί θα το βάζει με δική του ευθύνη, διαφορετικά, θα φροντίσουμε να υπάρχει φύλακας, με ένα ελάχιστο αντίτιμο, από το οποίο θα τον πληρώνουμε. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε.

Και βέβαια αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η Βέροια, με όλα αυτά τα αυτοκίνητα που έχουν παραδώσει πινακίδες, έχει όχι έλλειψη parking, αλλά έλλειψη δωρεάν parking. Γιατί, αν έρθει κανείς σ’ αυτό του Δημαρχείου, θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ σπάνια γεμάτο. Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει. Άρα το πρόβλημά μας είναι το δωρεάν parking.

Υπάρχει σκέψη , αλλά και δυνατότητα, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις πάνω στο κυκλοφοριακό;

Αυτήν τη στιγμή πρέπει να πούμε ότι το έργο της ανάπλασης ολοκληρώθηκε. Επομένως οι αλλαγές, όσες ήταν να γίνουν, έγιναν. Δεν προβλέπεται κάτι άλλο.

Proksenos1

Αφού το γνωρίζουμε ότι οι πολίτες δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για παρκάρισμα, δε μπορεί η Δημοτική Αστυνομία να είναι ελαστικότερη στο θέμα των κλήσεων;

Αν πούμε ότι η Αστυνομία θα είναι ελαστική, θα είναι σα να ακυρώνουμε τη λειτουργία της, θα πρέπει να τη σταματήσουμε. Το πρόβλημα της στάθμευσης το μεγαλώνει και η νοοτροπία του Έλληνα να μην αποχωρίζεται το αυτοκίνητό του. «Καβάλα πάει στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάει…» Ο Έλληνας θέλει να πίνει τον καφέ του και να ‘χει το αυτοκίνητό του παρκαρισμένο έξω από την καφετέρια!

Είπατε για την Πλατεία της Ελιάς ότι απέτυχε. Και η Πλατεία Ωρολογίου, όμως, έχασε το χρώμα της, καθώς υπάρχει ένα συνονθύλευμα υλικών. Τσιμέντο, ξύλο, μάρμαρο, πλέξι – γκλας, και δίπλα να δεσπόζει το νεοκλασικό Παλιό Δικαστήριο… Η Πλατεία Ωρολογίου θα δεχτεί κάποια συμπληρωματική ανάπλαση; Πάντως γεγονός είναι πως ο κόσμος δε χαίρεται ,όπως παλιά, τις πλατείες του…

Για την Πλατεία Ωρολογίου θα γίνει εντός του ’16 αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αισθητική αναβάθμισή της. Πράγματι, και μένα μου μεταφέρονται αυτά τα πράγματα που είπατε. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι σε κάθε περίπτωση και η Πλατεία Ωρολογίου και η Πλατεία Ελιάς ήταν αποτέλεσμα πολιτικών και τεχνικών επιλογών…

IMG_8279

Κάποια χρήματα δίνονται σε έργα τα οποία δεν είναι απολύτως απαραίτητα, όπως κάποιες αναπλάσεις στο Σέλι- και μάλιστα με υπερβολή στη χρήση μαρμάρου ,το οποίο δε δένει και με το τοπίο – ενώ υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα, όπως το θέμα των μισθών των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου, οι οποίοι είναι, όπως λένε, ταπεινωτικοί. Δεν είναι άδικο;

Όταν δίνονται χρήματα από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, επιλέγεις ή να τα πάρεις ή ν’ αδιαφορήσεις. Προτιμήσαμε να πάρουμε τα χρήματα για το Σέλι , για να ομορφύνουμε την πλατεία του, γιατί , για να πούμε την αλήθεια, δεν υπήρχε καν πλατεία.

Όσο για το θέμα των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου, το πράσινο φως πρέπει να δοθεί από τα όργανα της Πολιτείας, για να διορθωθούν οι – πραγματικά – ταπεινωτικοί μισθοί.

Είναι διατεθειμένη η Δημοτική Αρχή να στηρίξει τους χειμαζόμενους οικονομικά πολίτες της σε θέματα ζωτικά, όπως για παράδειγμα η επανασύνδεση ρεύματος, η πρόσληψη συμβασιούχων ή οτιδήποτε άλλο θα τη φέρει σε σύγκρουση με την Κεντρική Εξουσία;

Όσον αφορά στις επανασυνδέσεις ρεύματος κάποια στιγμή που έγινε αυτό επιτρεπτό από την Κυβέρνηση, πριν από δύο χρόνια, εμείς ως Δήμος, και με προσωπικές πρωτοβουλίες, κάναμε επανασυνδέσεις. Αλλά ξαναλέω ότι τις κάναμε, όταν δόθηκε το ok από την Κυβέρνηση. Δε θα στείλουμε εργαζόμενους του Δήμου να κάνουν κάτι παράνομο.

ora_059

Αν και πάντα πιέζουμε, όσο μπορούμε, και με το κεντρικό μας όργανο την ΚΕΔΚΕ, κάποια πράγματα τα πετυχαίνουμε, κάποια όχι. Αλλά σίγουρα είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση και διεκδίκηση.

Περιμέναμε ως Δήμος χρήματα από την Κυβέρνηση μέσα στο Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, όπως είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποδόθηκαν;

Τα χρήματα που περιμέναμε ανήκουν στους δήμους. Επί της ουσίας είναι λεφτά που χρωστάει η Κυβέρνηση στους δήμους, τα οποία δεν απέδωσε, ως όφειλε, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά λέγονται παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών, τα οποία για το ’15 αποδόθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Αφήσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα παράθυρο ελπίδας για στέγαση του Μουσείου Τσολάκη στο Παλιό Δικαστήριο. Να ελπίζουμε;

Όπως ξέρετε, λήφθηκε συγκεκριμένη απόφαση για το τι θέλουμε εμείς να γίνει στο Παλιό Δικαστήριο. Μεταξύ αυτών που θέλουμε είναι και η στέγαση του Μουσείου Τσολάκη. Αυτή η απόφαση ,λοιπόν, του Δημοτικού Συμβουλίου έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσουμε στη διαδικασία.

Τα παλιά Δικαστήρια δεν πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ;

Όχι, ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Ίσως, (γελώντας), δεν τα… μυρίστηκαν ακόμα!

Έχει καταγραφεί δημοτική περιουσία την οποία να διεκδικεί το ΤΑΙΠΕΔ;

Όχι, το μόνο που ακούστηκε είναι ότι διεκδικεί τα καινούργια δικαστήρια, αλλά είναι κάτι που δεν ψάξαμε, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε καμιά βλέψη σ’ αυτά ως Δήμος.

0041

Και βέβαια, μέσα σ’ αυτόν τον πρώτο χρόνο της θητείας σας, πέρα από τα προβλήματα, υπάρχουν και κείνα που σας κάνουν περήφανο ή έστω ικανοποιημένο. Ποια είναι;

Είμαστε σ’ έναν διαρκή αγώνα. Τέλος του χρόνου κλείνει το παλιό ΕΣΠΑ. Επειδή υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις από την Κεντρική Διοίκηση, μείναν πολλά πράγματα για το τέλος, με αποτέλεσμα όλοι οι Δήμοι ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Άρα, έπρεπε να κυνηγήσουμε όλο αυτό το διάστημα το κλείσιμο του ΕΣΠΑ. Έπρεπε όλα αυτά τα έργα, τα οποία έχουμε ενταγμένα, να προσπαθήσουμε να τα τελειώσουμε στην ώρα τους ή γι αυτά που θα συνεχιστούν μέσα στο ’16 να δούμε με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν.

Θεωρώ ότι εδώ έγινε πολλή δουλειά, όπως πολλή δουλειά έγινε στα δύο μεγάλα έργα που τελείωσαν, τόσο στο Σχολείο στα Γιοτζαλίκια, όσο και στην ανάπλαση, άσχετα αν σε κάποια σημεία διαφωνώ. Αυτά τα δύο έργα τελείωσαν μέσα στο ’15, όπως και το δημοτικό σχολείο στο Γήπεδο, στο οποίο έγινε ενεργειακή αναβάθμιση.

Από κει και πέρα προγραμματίζουμε το επόμενο ΣΕΣ, (το επόμενο ΕΣΠΑ) , το τι θα κάνουμε στην επόμενη περίοδο. Προγραμματίζουμε διάφορα πράγματα, διάφορα έργα… Βέβαια, αυτό έχει να κάνει με τους τομείς στους οποίους θα δοθούν χρήματα, γιατί πάντα, είπαμε, δεν εξαρτάται από μας. Πάντα οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι εμείς προγραμματίζουμε τα έργα μας, ουσιαστικά, με βάση αυτά που γνωρίζουμε.

Ένας τομέας στον οποίο επιδιώκουμε ν’ αναπτυχθούμε είναι ο Τουρισμός .Είναι ένα κομμάτι, με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί κανείς ιδιαίτερα από το Δήμο μας, ίσως γιατί κάποτε η πόλη μας ήταν πλούσια.

Κάνουμε μια προσπάθεια, η οποία, βέβαια, ξεκίνησε από την προηγούμενη θητεία , να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες , είτε από τη Δυτική Ευρώπη, είτε από την Ανατολική, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια. Η προσπάθεια είναι συνεχής. Προσπαθούμε να δείξουμε το τουριστικό μας προϊόν σ’ όσους περισσότερους ανθρώπους του επαγγέλματος μπορούμε.

Βέβαια, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αποδίδει άμεσα. Περιμένουμε όμως σιγά – σιγά ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει και να έρχεται περισσότερος κόσμος στην πόλη μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη, αλλά νομίζω ότι θα ξεφεύγαμε από τα όρια μιας συνέντευξης. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή του χρόνου, θα γίνει απολογισμός της Δημοτικής Αρχής, όπου θα ειπωθούν όλα.032

Πάντα ένας δημόσιος άντρας έχει ένα όραμα. Πριν φτάσουμε σ’ αυτό, πώς νομίζετε πως θα είναι η Βέροια στο τέλος της θητείας σας, αλλά και το βασικότερο, πώς θα θέλατε να είναι; Πώς την οραματίζεστε;

Η πολλή δουλειά που γίνεται από όλη τη Διοίκηση με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξο πως η Βέροια στο τέλος της θητείας μας θα είναι μια πόλη πιο βιώσιμη.

Το πώς θα ήθελα να είναι; Θα ήθελα να είναι μια πόλη ενεργειακά ανεξάρτητη, κάτι που θα απαιτούσε πολλά χρήματα, είτε ευρωπαϊκά ,είτε δικά μας. Θα ήταν ένα όνειρο αυτό για μένα.

Επίσης αγροτική ανάπτυξη. Για μένα το ιδεατό θα ήταν να μπορέσουμε ως Δήμος να κάνουμε όλα τα έργα υποδομής που χρειάζεται ο αγρότης, για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη και να μπορεί με ευκολότερο τρόπο να καλλιεργεί. Αυτό σημαίνει αρδευτικά έργα, αγροτική οδοποιία…

Και φυσικά, όπως είπα και πριν, μια πόλη με τουρισμό που θα τη διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες ξένοι, για να δουν τα αξιοθέατά μας. Είναι ένα όνειρο…

Άρα, λοιπόν, θα ήθελα μια Βέροια στην οποία να κυριαρχεί η ανάπτυξη, να λείπει η ανεργία και η φτώχεια και να είναι πράγματι μια πόλη στην οποία θέλεις να ζεις.

150

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας