“Το ψυχόδραμα ως μέθοδος θεραπείας στις συνεδρίες του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας” της Έφης Τσαπαροπούλου
Με αμείωτη συμμετοχή και ενδιαφέρον συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες ομαδικές συναντήσεις – συνεδρίες μέσω της θεραπείας του ψυχοδράματος μεταξύ των μελών του ΣΟΦΨΥ.
Το ψυχόδραμα είναι σύγχρονη ψυχοθεραπευτική μέθοδος (όπως η μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία κλπ) που δρα ατομικά και ομαδικά. Έχει τις ρίζες του στο αρχαίο θέατρο αλλά δεν είναι θέατρο.
Στη διάρκεια των συναντήσεων χρησιμοποιούνται πολλές από τις τεχνικές του ψυχοδράματος όπως παιχνίδια ρόλων, αντιστροφή ρόλου, η μέθοδος του σωσία, καθώς και βιωματικές ασκήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ομάδας.
Μετά από έναν αριθμό συνεδριών παρατηρήθηκε πως τα μέλη της ομάδας γίνονται ολοένα πιο αυθόρμητα και δημιουργικά, εκφράζουν και μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, ανακαλύπτουν ότι έχουν δεξιότητες και καινούριους τρόπους έκφρασης.
Παρακάτω αναφέρονται δύο από τις βιωματικές ασκήσεις που χρησιμοποιήθηκαν και λειτούργησαν με θετικά αποτελέσματα στα μέλη της ομάδας.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΜΒΛΗΜΑ
Το κάθε άτομο – μέλος ξεχωριστά χρησιμοποιεί μαρκαδόρους, μπογιές μολύβια ζωγραφίζοντας το προσωπικό του έμβλημα χωρίζοντας το χαρτί σε τέσσερεις κυψέλες. Στην πρώτη αριστερά αποτυπώνει τι του αρέσει να κάνει στο ελεύθερο χρόνο του. Στο πάνω δεξιά τι του αρέσει στη δουλειά του, στο κάτω αριστερά τι του αρέσει σε αυτόν, και στο κάτω δεξιά έναν προσωπικό στόχο για το μέλλον. Με την ολοκλήρωση της άσκησης ακολουθεί μοίρασμα με τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα όπως αυτά προκύπτουν μέσα από την άσκηση.
Το μονοπάτι αποτελεί την τελευταία βιωματική άσκηση ολοκλήρωσης των ομαδικών συναντήσεων όπου τα μέλη της ομάδας καλούνται να δημιουργήσουν ο καθένας ξεχωριστά στο χαρτί το δικό του μονοπάτι μέσα από την συμμετοχή του στην ομάδα χρησιμοποιώντας εικόνες, ζωγραφιές ή ακόμη και λόγια που χαρακτηρίζουν την πορεία του μέσα σε αυτήν.
Με την ολοκλήρωση της άσκησης τα μέλη μοιράζονται μεταξύ τους σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα που βίωσαν κατά την διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων.
Συνοψίζοντας, ολόκληρη η φιλοσοφία του ψυχοδράματος θα μπορούσε να αποτυπωθεί στις παρακάτω γραμμές:
“Ή που θα φκιάσω ένα Σύστημα ή που θα
σκλαβωθώ στο Σύστημα ενός Άλλου.
Μήτε θα Κρίνω μήτε θα Συγκρίνω:
δουλειά μου είναι να Δημιουργώ.”
William Blake
Η ΕΦΗ ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ είναι Ψυχολόγος, MSc, ψυχοθεραπεύτρια – ψυχοδραματίστρια
(Το συντονισμό της θεραπευτικής ομάδας συγγενών και φροντιστών ατόμων με ψυχική νόσο του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας ανέλαβε η Έφη Τσαπαροπούλου μέσα από έναν αριθμό ομαδικών συνεδριών, που συνεχίζονται έως και σήμερα.)