Οικονομία

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μπορεί να αρθούν τα capital controls εκτιμά η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη

«Υπάρχουν ακόμη ένα δύο βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους και μετά σιγά σιγά στο πρώτο εξάμηνο να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο», δήλωσε, μιλώντας στο «Mega».

Η Λούκα Κατσέλη ισχυρίστηκε πως «δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία», επισημαίνοντας ότι «το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι να κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο». Πάντως παραδέχθηκε ότι ήδη οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες που καθυστερούν, προφανώς για να κλιμακώσουν τους εκβιασμούς, μετά και το πράσινο φως που άναψε ο πρόσφατος νόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν περιορισμοί για να ενταχθούν στο νόμο «Κατσέλη» όσοι αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ σε μια προσπάθεια να αθωώσει την κυβέρνηση ανέφερε πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τέθηκαν έπειτα από επιμονή των δανειστών αν και «δεν ήταν αναγκαίο αυτό κατά τη γνώμη μου», όπως είπε. Επιμένοντας να παρουσιάζει τις τράπεζες σχεδόν σαν φιλανθρωπικά ιδρύματα, υποστήριξε πως όσοι δανειολήπτες πάνε στις τράπεζες για το δάνειό τους θα βρουν λύση, γιατί «οι τράπεζες του 2016 είναι πολύ διαφορετικές από τις τράπεζες του 2010»!

Επίσης δήλωσε ότι καμία τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ξένα funds. Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένες τράπεζες έχουν συζητήσει να παραχωρήσουν τη διαχείριση δανείων σε τέτοιες εταιρείες.

902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας