Νέα δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι 8στους 10 θεωρούν πως στη χώρα τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση

makedoni-as

- Το 77,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως στη χώρα τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

- Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν μία Οικουμενική κυβέρνηση.

- Το 55,5% των ερωτηθέντων συμφωνούν με το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

- Οι ψηφοφόροι του Ποταμιού σε ποσοστό 80% υποστηρίζουν το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ μόλις το 28,5% των οπαδών της Χρυσής Αυγής.

Με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι διαρκείς και ραγδαίες σχεδόν σε όλα τα κόμματα της Βουλής, μία νέα δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, δείχνει ποιό είναι το κλίμα που επικρατεί στους πολίτες και οι προβλέψεις τους για το νέο έτος.

Χαρακτηριστικό της απαισιοδοξίας που επικρατεί είναι πως 9 στους 10 πολίτες θεωρούν πως το 2016 θα έρθει με νέα χειρότερα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ το 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από την επίδοση της κυβέρνησης. Από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο το αντίστοιχο απογοητευμένο ποσοστό είναι 67%.

Συνολικά το 66,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί από την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Εντυπωσιακό είναι πως το 77,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση για τη χώρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι 57%, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.Δ

Ενδεικτική είναι η αγωνία των πολιτών για το εάν η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί πως αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, ενώ το 48,5% θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι 56%.

Στην περίπτωση πάντως, που η κυβερνητική πλειοψηφία χαθεί, το 51,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η καλύτερη λύση θα ήταν μία οικουμενική κυβέρνηση ή μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Φαίνεται πάντως, πως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε μεγαλύτερο ποσοστό 67,5% επιθυμούν μία οικουμενική κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι 41%.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 44% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει σταδιακά τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 30% πιστεύει πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να μείνει όπως είναι. Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό που θέλουν μία αλλαγή με ένα νέο κόμμα είναι 29,5%, ενώ το 57% επιθυμούν η Ν.Δ. να συνεχίσει ως έχει.

Πάντως, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 41% επιθυμούν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται προς το κέντρο, ενώ μόλις το 27% θεωρούν πως πρέπει να παραμείνει στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Στο ακανθώδες θέμα του προσφυγικού, η πλειοψηφία σε ποσοστό 62,5% θεωρούν πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι λανθασμένοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως του 42,5%.

Για το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης, η δημοσκόπηση δείχνει πως το 55,5% των ερωτηθέντων είναι σύμφωνοι με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αντίθετο με το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι ένα ποσοστό που αγγίζει το 31,5%.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως θετικοί για το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού σε ποσοστό 80%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 77%, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη με 75%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 66%, η Νέα Δημοκρατία με 43,5%, η Ένωση Κεντρώων με 34% και φυσικά η Χρυσή Αυγή με 28,5%.
ΣΚΑΙ

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 33484 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια