Βέροια Ρεπορτάζ

Η Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας, “Αντίθεσις”, σε νέα στέγη, με νέα έκθεση και γεύση θεάτρου – Εγκαίνια χθες

faretra.info

Δήμητρα Σμυρνή

Πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ένας μικρός υπόγειος χώρος, στη Δημοτική αγορά της Βέροιας , σε μια ανοιχτή κυψέλη Τέχνης και νεανικού προβληματισμού είναι αξιοθαύμαστο!

Εγκαίνια χθες, 11/12/’15, της νέας στέγης της Φωτογραφικής Ομάδας Βέροιας, «Αντίθεσις», στο συμπαθητικό χώρο που της παραχώρησε ο Δήμος, εκτιμώντας την προσφορά της , και ταυτόχρονα εγκαίνια της νέας της έκθεσης, στο διάδρομο της υπόγειας αγοράς, μ’ ένα εντυπωσιακό θεατρικό event στο τέλος.

Στην έκθεσή τους, με θέματα πολλαπλά, τεχνικές διάφορες, και προσωπικές οπτικές, οι φωτογράφοι της Ομάδας, χρησιμοποιώντας άλλοτε το χρώμα κι άλλοτε τη δύναμη του μαυρόασπρου, έδειξαν τη δουλειά τους σ’ ένα πλήθος κόσμου –ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Σοφιανίδης– που επισκέφτηκαν την έκθεση, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα, πέρα από τη γεύση της φωτογραφικής τους τέχνης και τη γεύση του μπουφέ τους.

Παλιοί και νέοι καλλιτέχνες φωτογράφοι ήταν εκεί. Ανάμεσά τους ένα από τα παλιότερα μέλη της, ο Αντώνης Στεφανόπουλος, και η πρόεδρος της ΦΟΒ, Μαρίνα Ορφανίδου, που μίλησαν στη faretra για το ξεκίνημα της Ομάδας, τις προοπτικές και τους στόχους της.

 faretra.info

Ο Αντώνης Στεφανόπουλος είπε:
«Παλιά στεγαζόμασταν στην κοινότητα Τριποτάμου. Αργότερα, προσωρινά, ήμασταν στο φουαγιέ της Στέγης.

Ο χώρος αυτός είναι δικός μας πια, και είναι ωραίος. Σιγά-σιγά, καθώς θα οργανωνόμαστε στο νέο χώρο, θα κάνουμε και μαθήματα. Οργανώνουμε σεμινάρια, φέρνουμε φωτογράφους απ’ έξω…

Είμαστε ενεργά μέλη περίπου 20, εγγεγραμμένα πάνω από 40. Στόχος μας ,πέρα από την προσωπική έκφραση, η επικοινωνία με τον κόσμο.

Πολύ καλή η τελευταία μας έκθεση, αυτή που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, με θέμα τα εκθέματα του Μουσείου, όπως τα βλέπουμε εμείς και τα αποτυπώνουμε με τη φωτογραφική μας ματιά.

Έχουμε πάρει μέρος σε εκθέσεις άλλων πόλεων, όπως στη Λάρισα ,όπου είχαν κληθεί 15 φωτογραφικές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσε κι εδώ αργότερα να γίνει κάτι τέτοιο.»

Η πρόεδρος Μαρίνα Ορφανίδου πρόσθεσε:

«Η ομάδα μας δημιουργήθηκε το 2009. Ήταν μια ομάδα παιδιών που είχε το ίδιο πάθος της φωτογραφίας. Ενωθήκαμε και κάναμε τη ΦΟΒ.

Δεχόμαστε καινούργια μέλη, με μια τυπική ετήσια συνδρομή. Συγκεντρωνόμαστε κάθε Τετάρτη.

Φωτογραφίζοντας τη Βέροια θέλουμε να τη δούμε με άλλη ματιά. Αυτό που βλέπουμε συνέχεια στις φωτογραφίες είναι γνωστό. Η Βέροια έχει πολυφωτογραφηθεί από ντόπιους και τουρίστες. Έχει αναδειχτεί. Εμείς θέλουμε να δείξουμε την πόλη μας, όπως τη ζούμε καθημερινά εμείς, οι κάτοικοί της. Διαφορετικά δεν πρόκειται για φωτογραφία αλλά για μια απλή εικόνα.»

 faretra.info

Η έκπληξη της βραδιάς για τους επισκέπτες της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης της ΦΟΒ ήταν η συμμετοχή στα εγκαίνιά της του 5ου Λυκείου της Βέροιας, μ ’ένα απόσπασμα από το θεατρική δουλειά που ετοιμάζουν, με τίτλο «Έξι πράξεις + μία».

Τα παιδιά παρουσίασαν το κομμάτι «Μετανάστες», μια δυνατή αναφορά στο μεταναστευτικό δράμα, με ευρηματικό και αφαιρετικό τρόπο, προκαλώντας στο μεγάλο για το χώρο κοινό τους έντονα συναισθήματα.

Εξαιρετική η δουλειά των υπεύθυνων για το ανέβασμα του έργου φιλολόγων του Σχολείου, της Χαράς Αξούριστου και της Κατερίνας Τότσκα ,αλλά και έντονη η διάθεση των παιδιών για συμμετοχή και μεγάλη η εκφραστική τους δυνατότητα.

Μια πολύ ωραία βραδιά επιφύλαξε, λοιπόν, για τους παλιούς της φίλους η ΦΟΒ και είναι σίγουρο πως χθες έκανε και πολλούς καινούργιους.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας