Βέροια Πολιτισμός

Χριστούγεννα στον Παραμυθοχώρο! Δέκα παιδικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο! Από την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας!

Χριστούγεννα 2015. Ο Χώρος Τεχνών, η Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Αρχοντικό Σαράφογλου, φορούν τα γιορτινά τους, στολίζονται, κατακλύζονται από γιορτινές μελωδίες και παιδικό θέατρο και μας μεταφέρουν το χριστουγεννιάτικο μήνυμα με παραστάσεις και συγχορδίες.

Φουαγιέ «γιορτινής ανακάλυψης», μουσικών και θεατρικών παραμυθιών, με γωνιές που γνέφουν, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε έναν μαγικό κόσμο με παραμυθάδες, μαριονέτες, κούκλες και κουκλοθέατρο, παιδικές χορωδίες, σοβαρά έγχορδα, παιχνιδιάρικα πνευστά και φασαριόζικα κρουστά, υπέροχους ρόλους πρωταγωνιστές, δημιουργώντας αντιστίξεις, πολυφωνίες και πολύ-πολύ χριστουγεννιάτικες αρμονίες και σκηνικά.

Φως και χρώμα είναι το σύνθημα στους χώρους μας: εντυπωσιακά γιορτινά φωτιστικά χαιρετίζουν τους περαστικούς και σκορπίζουν λάμψη, αλλά και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ολόγυρα!

13/12 -23/12/2015

Κυριακή 13/12

ώρα 10.00 – 13.00Xionanthropos
εικαστικό θέατρο κούκλας Πράσσειν Άλογα
★ κατασκευή – εμψύχωση θεατρικής κούκλας (χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών , δηλώσεις συμμετοχής στο 2331078100)
Gorgona-gorgonitsa

ώρα 5.00μ.μ Γοργόνα, γοργονίτσα… (παράσταση)
Εµπνευσµένο από το γνωστό παραµύθι του Χ. Κ. Άντερσεν: «Η µικρή γοργόνα»
H βαθιά αγάπη που θα νιώσει η µικρή Γοργόνα για τον Πρίγκιπα, θα την κάνει να λάµψει σαν φεγγάρι. Ο συνδετικός κρίκος είναι ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια που ξεκινώντας ενωµένα σαν βάρκα του Πρίγκιπα, στο ναυάγιο κοµµατιάζονται δίνοντας δύο παπούτσια που η Γοργόνα τα κρατάει σαν ενθύµιο. Όταν θα αποκτήσει πόδια θα τα φορέσει και θα γίνουν το όχηµα στο ταξίδι της θηλυκότητας. Στο τέλος της παράστασης θα γίνει συζήτηση µε τα παιδιά για τις κούκλες και το µήνυµα της αγάπης και της αυτοθυσίας που προβάλλεται.
Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, κατασκευές,
performance: Εµµανουέλα Καποκάκη, Βοηθοί κατασκευών: Μαρία Μυλωνά και Ελευθερία ∆ανιηλίδη, Μουσική: Κώστας Μπεβεράτος

Zaxarozymomenos

★ ώρα 7.00μ.μ Ζαχαροζυμωμένος (παράσταση)
Βασισµένο στο παραδοσιακό παραµύθι της Μάνης:
«Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυµωµένος» σε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου (Εκδ. Πατάκη)
Η Ταρώ θα πλάσει τον ιδανικό σύντροφο των ονείρων της, τον Ζαχαροζυµωµένο, από ζυµάρι. Ζωντανεύει από την αγάπη της αλλά της ζητάει µια µόνον χάρη. Όµως, µόλις η Ταρώ παραβεί την µοναδική του επιθυµία, τον χάνει. Αναζητώντας τον, ωριµάζει σαν γυναίκα και όταν ξανασµίγουν για πάντα, δηµιουργούν την δική τους ευτυχισµένη οικογένεια. Ένα µαγικό ταξίδι σ’ ένα εικαστικό, µουσικό, ποιητικό παραµύθι µε παιδική φρεσκάδα, χιούµορ & ευαισθησία.
Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, κατασκευές,
performance: Εµµανουέλα Καποκάκη, Μουσική: Κώστας Μπεβεράτος.

Εκπαιδεύτρια – Εµψυχώτρια: Εµµανουέλα Καποκάκη, απόφοιτος Εθνικής Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας Γαλλίας (Ecole Superiere Des Arts De La Marionnette – Charleville).
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
★ Δευτέρα 14/12
setzer-post1

εικαστικό θέατρο κούκλας Πράσσειν Άλογα
Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει
Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει
Παράσταση με αφορμή τo βιβλίο του Μάνου Κοντολέων από τις Εκδόσεις Πατάκη. Ιδανική για τα Χριστούγεννα αλλά και για όλη την σχολική περίοδο μιας που παρουσιάζει παραμυθένια τον κύκλο του νερού!
Μια ποιητική ιστορία με ηθοποιό και κούκλες που ξεκινάει κάποια Χριστούγεννα και μιλάει για τον κύκλο του νερού συνδέοντας τον με τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου.
Ένα αγόρι, εκείνα τα Χριστούγεννα θα φτιάξει ένα χιονάνθρωπο και θα τον αγαπήσει πολύ! Ο χιονάνθρωπος για να μην λιώσει θα δραπετεύσει! Όμως θα λιώσει στο ποτάμι… θα εξατμιστεί και στο τέλος θα γίνει βροχή. Σε επόμενα Χριστούγεννα θα καταλήξει στο ίδιο σημείο στη γη, σαν χιόνι και θα γίνει πάλι χιονάνθρωπος! Θα νιώσει μεγάλη έκπληξη όταν ξανασυναντήσει το ίδιο αγόρι που έχει μεγαλώσει! Ο κύκλος του νερού του χιονάνθρωπου και ο κύκλος της ζωής του αγοριού θα ξανασμίξουν για τρίτη φορά στα βαθιά γεράματα…
Η χριστουγεννιάτικη εκδοχή της παράστασης έχει χριστουγεννιάτικη μουσική.

Εκπαιδεύτρια – Εμψυχώτρια: Εμμανουέλα Καποκάκη, απόφοιτος Εθνικής Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας Γαλλίας (Ecole Superiere Des Arts De La Marionnette – Charleville).Βοηθός – Εμψυχωτής: Αλέξανδρος Ποικιλίδης
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
★ Τρίτη 15/12
redicolo robin

κουκλοθίασος Redicolo
Ρομπέν τωνν δασών – η αληθινή ιστορία
Η νέα, εντυπωσιακή παράσταση από τον κουκλοθίασο redicolo, με τίτλο “ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ – η αληθινή ιστορία”, με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4-12 ετών, όμως παρακολουθείται με ενδιαφέρον και από μεγαλύτερα παιδιά αλλά και από ενήλικες. Με ζωντανή μουσική, συνεχείς εναλλαγές και συναρπαστική δράση, η παράσταση καθηλώνει μικρούς και μεγάλους θεατές μέσα από τη διάδραση και το έξυπνο χιούμορ.

redicolo robin 1

Πρόκειται για μία διαφορετική προσέγγιση του γνωστού Ρομπέν των Δασών, πάνω σε πρωτότυπο κείμενο που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση. Ο Ρομπέν του κουκλοθιάσου redicolo πολεμά χωρίς συντρόφους, έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και πιστεύει ότι μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο μόνος του. Πομπώδης και φαντασμένος, με χαρακτηριστικά σούπερ ήρωα, καταλήγει να είναι ένας κωμικός Ρομπέν, ένας Ρομπέν αντιήρωας, που μέσα από τα παθήματα του διασκεδάζει και αφυπνίζει. Απέναντι στον ατομικισμό, την προσωπολατρία και την ανάθεση των δικών μας προβλημάτων σε άλλους, η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει αξίες όπως είναι η συλλογικότητα, το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη κτλ
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
★ Τετάρτη 16/12
Vagor & Bellavita

περιπλανώμενη θεατρ. ομάδα Dromocosmicas
Vagor & Bellavita
Η Μπελαβίτα ζει κάτω από μια γέφυρα σε μια μεγάλη πόλη. Μοναδική της συντροφιά το ραδιόφωνο. Αυτό την ξυπνά, αυτό την φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα, αυτό και την κοιμίζει.
Μία μέρα θα συμβεί κάτι που θα αλλάξει τη ρουτίνα της ζωής της. Ένας περιπλανώμενος ταξιδιώτης, ο Βάγκορ, θα εμφανιστεί έχοντας ανάγκη να μοιραστεί τον ίδιο χώρο μαζί της. Οι δύο ήρωες από εκείνη τη στιγμή μοιράζονται το ψωμί, τις καθημερινές δυσκολίες και ζουν την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία τους, μιας και δεν ελπίζουν τίποτε από το αύριο. Ένα μαγικό βράδυ όμως “ονειρεύονται” κάτι που ίσως τους αλλάξει τη ζωή.
Η παράσταση είναι ένα αφιέρωμα στον βωβό κινηματογράφο. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο – τσίρκο, το σωματικό θέατρο και την τέχνη του κλόουν αφηγείται ένα διαχρονικό παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας. Η σχέση που αναπτύσσουν οι δύο πρωταγωνιστές στηρίζεται στο ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία και την εφευρετικότητα που πρέπει να επιδείξουν για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
★ Πέμπτη 17/12
jazzy

Ήρθαν τα Χριστούγεννα, καιρός για παραμύθια!
με την παραμυθού Κατερίνα Κλεάρχου
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
★ Παρασκευή 18/12
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΜουσικό Σχολείο Βέροιας
Χριστουγεννιάτικη συναυλία
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
★ Σάββατο 19/12
Χριστούγεννα στην Αγορά
Φιλαρμονικές Ορχήστρες
Εληά – Ρολόι – Δημαρχείο – Δημοτική αγορά
★ Τρίτη 22/12
musikotita

Δημοτικό Ωδείο Βέροιας
Χριστουγεννιάτικη συναυλία
τμημάτων & συνόλων

Μουσικά σύνολα που αποτελούνται από µαθητές (υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους) και λειτουργούν σε εβδοµαδιαία βάση ή σχήµατα που δηµιουργούνται µόνο για αυτή τη γιορτή, προετοιµάζονται για να παρουσιάσουν έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, µελωδίες από την ελληνική παράδοση, τη Βραζιλία, την Ισπανία, την κλασσική περίοδο, µουσική από τον κινηµατογράφο, αλλά και µελωδίες που ακούµε την περίοδο των γιορτών.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
★ Τετάρτη 23/12
Συµφωνική Ορχήστρα ∆ήµου Θεσσαλονίκης
Merry Jazzy Christmas!
Συµπράτει η Φιλαρµονική Ορχήστρα ∆ήµου Βέροιας

Το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει διαφορετικά είδη της Jazz µουσικής, από Latin εύθυµες επιτυχίες του Chico Barque και Jobim εώς τις ροµαντικές µπαλάντες των Paul Mc Cartney κ.α.
Επίσης, πασίγνωστες χριστουγεννιάτικες µελωδίες και κάλαντα από την Ελλάδα, σε ενορχηστρώσεις των Julius Andersen & Μάριου ∆απέργολα.

∆ιεύθυνση Συµφωνικής Ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας

Συµπράτει η Φιλαρµονική Ορχήστρα ∆ήµου Βέροιας

υπό τη ∆ιεύθυνση του Αντώνη Βιγκάτο

είσοδος 10€

banner-article

Ροη ειδήσεων