Πολιτική

Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών: Συμφώνησαν στους στόχους, διαφώνησαν στους τρόπους

Συμφώνησαν στους στόχους, διαφώνησαν στους τρόπους: η σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, αλλά σε κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) να αρνούνται ουσιαστικά να δώσουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε μία δύσκολη συγκυρία και υπό τη συνεχή πίεση των δανειστών της χώρας.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν την τοποθέτηση που είχαν πριν από τη σύσκεψη, και απαίτησαν όπως οι θέσεις τους αυτές να μπουν και στο τελικό κείμενο της ΠτΔ.

Συνοπτικά, το κείμενο της ΠτΔ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό, αναφέρεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου -κάνει λόγο για «ανάγκη αλλαγής του, επί του αναλογικότερου, από την παρούσα Βουλή»-, ενώ στο ασφαλιστικό αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να το σύστημα να είναι βιώσιμο, αλλά και να μην προχωρήσουν οι μειώσεις στις συντάξεις (δείτε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο).

Μετά το πέρας της σύσκεψης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε ανακοινώσεις. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη στάση τους στη σύσκεψη.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, ήταν μαραθώνια: ξεκίνησε στις 12.15 το μεσημέρι, κι ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Δεν προσήλθε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως άλλωστε είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ενώ δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή.

Διαφωνίες… στην έξοδο

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανάφερε μετά τη συνεδρίαση, ότι «με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται ότι επικράτησαν οι υποψήφιοι από την ομάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ, οι υπόλοιποι συμφώνησαν για το μεταναστευτικό ότι είναι ένα διεθνές θέμα και πρέπει να ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία αλλά θα ζητηθεί η συνδρομή της Frontex. Στη συνταγματική μεταρρύθμιση συμφωνήσαμε σε νόμο περί ευθύνης υπουργών και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, από αυτήν τη Βουλή».

Στο ασφαλιστικό, ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, είπε πως «η συμμαχία Σαμαρά -Βενιζέλου» διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τους άλλους και πως προτίμησε να προστατεύσει την πολιτική του PSI. Ζητάμε εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την πολιτική του PSI, είπε, καταλήγοντας ο κ. Καμμένος.

Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε: «Ήρθαμε για να ακούσουμε. Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας. Στο προσφυγικό, υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωση ότι η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, είπε ότι ο κ. Τσίπρας τού έδωσε να καταλάβει ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική.

«Στο μυαλό του ο πρωθυπουργός ήθελε να πετύχει το προσφυγικό, για να πετύχει χαλάρωση επί του ασφαλιστικού. Να πει στους ξένους ότι τα δίνω όλα στο προσφυγικό, κάντε υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό». Εκτίμησε ότι «το πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα» δεν θα περάσει. «Όση στήριξη και να παράσχω στο ασφαλιστικό, έχουν ήδη υπογράψει. Τα άλλα κόμματα ήταν σαν να μην υπήρχαν. Ο κ. Πλακιωτάκης είπε μόνο ότι είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι… ”άλλα ντ’ άλλων”», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. δεν διαθέτει ούτε προτάσεις ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους. Πρόταση μου έγινε δεκτή -πλην του εκπροσώπου της Ν.Δ.- ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα. Στο προσφυγικό, επισήμανα τις ευθύνες της κυβέρνησης. Συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν έγινε δεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό. Το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., ως τρίτος πόλος. Ούτε η οικουμενική είναι λύση. Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση… Εθνική Ελλάδας».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Όμως ο διάλογος απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία . Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε επικοινωνιακά κόλπα, που δεν λύνουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για δύο επιτροπές που θα αποτελούσαν παράκαμψη της Βουλής. Θεωρούμε ότι χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άμεσα, από αυτή τη Βουλή. Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις προτάσεις μας. Εάν δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα, ας μας το πει». efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων