Βέροια Ρεπορτάζ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Σε ειδική συνεδρίαση που έγινε σήμερα, 16/11/’15, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ο προϋπολογισμός του Δήμου, που ανέρχεται στο ποσό των 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης το ΔΣ κράτησε ενός λεπτού σιγή για την τραγωδία στο Παρίσι αλλά και για τα θύματα στο Αιγαίο, μετά από πρόταση του Προέδρου του ΔΣ, Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου.020

Για τις δραματικές μεταβολές που υφίσταται ο προϋπολογισμός μίλησε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και φυσικά για τις αιτίες που τον διαμορφώνουν, αφού επιβάλλεται άνωθεν.

«Ο Δήμος κινείται σ’ ένα πλαίσιο μείωσης κονδυλίων και μείωσης προσλήψεων. Παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε προϋποθέσεις ευημερίας. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ο πιο ρεαλιστικός των τελευταίων χρόνων».

Ο Δήμαρχος στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε τρία κομβικά σημεία: α) την απουσία έργων ΕΣΠΑ, γιατί το νέο ΕΣΠΑ δεν ξεκίνησε, β) την αδυναμία είσπραξης χρεών παρελθόντων ετών, την όποια χαρακτήρισε αχίλλειο πτέρνα του προϋπολογισμού, αδυναμία που οφείλ008εται σε υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες είσπραξης και γ) την ανάγκη χρημάτων για την αποπληρωμή δανείων ετησίως.

Τη διαφορά του συγκεκριμένου προϋπολογισμού επισήμανε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στυλιανός Ασλάνογλου λέγοντας «παλιά ήμασταν πιο αισιόδοξοι. Σήμερα δε συμβαίνει αυτό».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό ο Νίκος Μπέκης δήλωσε πως η παράταξή του θα τον καταψηφίσει, γιατί οι προεκλογικές της θέσεις είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση μ’ αυτόν. «Δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε στις άνωθεν κατευθύνσεις. Όχι στη λιτότητα κ001αι για την πόλη και για τους πολίτες».

Τον προϋπολογισμό δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και ο Αντώνης Μαρκούλης. «Στιγματίζουμε τον ελλειμματικά προϋπολογισμό. Η πίτα είναι μικρή, πώς θα μοιραστεί; Δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί. Βιώνουμε στο πετσί μας τις συνέπειες των μνημονίων. Ο προϋπολογισμός απεικονίζει την κατάντια του Δήμου. Ο Δήμος πρέπει να ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων».

Ο Γιώργος Μελιόπουλος αιτιολόγησε γιατί η « Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει τον προϋπολογισμό. «Ο Δήμος αποτελεί θεσμό του καπιταλιστικού κράτους, άρα είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής IMG_4501διοίκησης. Ο Καλλικράτης είναι ένα εργαλείο, για να περάσει η κεντρική πολιτική στους Δήμους».

Συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό είπε: «Παντελής η έλλειψη αντιμετώπισης των λαϊκών αναγκών. Λόγια κενά, όταν εφαρμόζεται η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Τον καταψηφίζουμε. Δεν μπορεί αυτός ο προϋπολογισμό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. Εκείνος που θα επιβαρυνθεί είναι πάλι ο λαός. Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” είμαστε στο πλάι του λαού, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του».

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 25 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 3 λευκά.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας