Υγεία

Εννιά στρατηγικές για τη βελτίωση της μνήμης

Οι σχετιζόμενες με την ηλικία φυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να επιβραδύνουν μερικές γνωστικές διαδικασίες, προκαλώντας δυσχέρεια στη γρήγορη εκμάθηση νέων πληροφοριών ή στην αποφυγή απόσπασης της προσοχής.

Τα καλά νέα είναι ότι, χάρις σε δεκαετίες έρευνας, οι περισσότεροι από μας μπορούμε να ακονίσουμε τα μυαλά μας με αποδεδειγμένες, προσωπικές στρατηγικές. Εδώ αναφέρονται μερικοί τρόποι που θα βελτιώσουν τη δυνατότητά σας να θυμάστε καθώς γερνάτε.

1. Εξοικονομήστε τη χρήση του εγκεφάλου σας

Εκμεταλλευθείτε τα ημερολόγια και τα οργανογράμματα, τους χάρτες, τους καταλόγους αγορών, τους φακέλους αρχείων, και τα βιβλία διευθύνσεων για να κρατήσετε προσιτές τις καθημερινές πληροφορίες. Υποδείξτε μια θέση στο σπίτι για τα γυαλιά σας, τα κλειδιά, και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιείτε συχνά.

2. Οργανώστε τις σκέψεις σας

Οι νέες πληροφορίες που είναι χωρισμένες σε μικρότερα κομμάτια, όπως τα τμήματα ενός τηλεφωνικού αριθμού , είναι ευκολότερες στην απομνημόνευση από έναν ενιαίο μακρύ κατάλογο, όπως οι αριθμοί ενός λογαριασμού τραπέζης ή το όνομα όλων των ατόμων σε μια τάξη.

3. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας

Όσες περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιείτε όταν μαθαίνετε κάτι, τόσο περισσότερα τμήματα του εγκεφάλου σας θα συμμετέχουν στη διατήρηση της μνήμης. Παραδείγματος χάριν, οι μυρωδιές είναι πασίγνωστο ότι ανακαλούν μνήμες από το απόμακρο παρελθόν, ειδικά εκείνες που εμπεριέχουν συναίσθημα, όπως η μυρωδιά των πρόσφατα ψημένων μπισκότων της γιαγιάς σας.

4. Επεκτείνετε τον σας

Διευρύνετε τις περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στην εκμάθηση με την ανάγνωση μεγαλοφώνως, το σχεδιασμό μιας εικόνας, ή το γράψιμο των πληροφοριών που θέλετε να μάθετε (ακόμα κι αν δεν ανατρέχετε ποτέ τις σημειώσεις σας). Μόνο η εντύπωση μιας οπτικής εικόνας καθιστά ευκολότερη την ανάκληση και την κατανόσηση. Σας αναγκάζει να καταγραφούν ακριβέστερα οι πληροφορίες.creative-brain-300x300

5. Επαναλάβετε μετά από μένα

Όταν θέλετε να θυμηθείτε κάτι που μόλις πριν από λίγο ακούσατε ή σκεφθήκατε, επαναλάβετε το δυνατά. Παραδείγματος χάριν, εάν μόλις ακούσατε το όνομα κάποιου σε μια παρέα, χρησιμοποιήστε το όταν μιλάτε μαζί του : “Οπότε, Βαγγέλη, πού συναντήσατε την Δανάη;”

6.Αυξήστε τα μεσοδιαστήματα της επανάληψης

Αντί της συχνής επανάληψης σε μια μικρή χρονική περίοδο, όπως λίγο πριν τις εξετάσεις, μελετήστε ξανά τα ουσιώδη μετά από όλο και περισσότερο μακρύτερες χρονικές περιόδους – μια φορά κάθε μια ώρα, έπειτα κάθε λίγες ώρες, έπειτα κάθε ημέρα. Η αύξηση των μεσοδιαστημάτων των περιόδων μελέτης είναι ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο όταν προσπαθείτε να τιθασεύσετε τις περίπλοκες πληροφορίες.

7. Κάνετε έναν μνημονικό κανόνα

Οι μνημονικοί κανόνες είναι δημιουργικοί τρόποι να ανακληθούν κατάλογοι. Μπορούν να λάβουν τη μορφή αρκτικόλεξων. Για τους πρεσβύτερους, ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σύστημα είναι μια μνημονική ιστορία – δηλαδή ένα συνοπτικό αφήγημα στο οποίο κάθε στοιχείο σας εισάγει για να θυμηθείτε το επόμενο.

8. Προκαλέστε τον εαυτό σας.

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που απαιτούν να συγκεντρωθείτε και να ακονίσετε τη μνήμη σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις δεξιότητες καθώς γερνάτε. Συζητήστε τα βιβλία που διαβάσατε, λύνετε σταυρόλεξα, δοκιμάστε τις νέες συνταγές φαγητών, ταξιδέψτε, και αναλάβετε έργα και δραστηριότητες που απαιτούν δεξιότητες με τις οποίες δεν είστε εξοικειωμένοι.

9. Παρακολουθήστε μια σειρά μαθημάτων.

Τα μαθήματα βελτίωσης της μνήμης και νοητικής ενδυνάμωσης γίνονται δημοφιλέστερα. Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε, επιλέξτε ένα πρόγραμμα που οργανώνεται από ειδικούς επαγγελματίες υγείας ή ειδικούς στην νευροψυχολογία ή τη γνωστική αποκατάσταση. Μην ακολουθήσετε μαθήματα που εστιάζονται σε παιχνίδια με υπολογιστές ή στη συγκέντρωση, από μη ειδικούς, τα οποία γενικά δεν θα σας βοηθήσουν με τα πραγματικά προβλήματα μνήμης. Επιλέξτε μαθήματα που εστιάζουν σε πρακτικούς τρόπους ρύθμισης των καθημερινών προκλήσεων…

Από τη συλλογή άρθρων αγωγής υγείας της BrainFitness Net – www.brainfitness.gr

brainfitness.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων