Απόψεις Οικονομία

“Οι τραπεζίτες, οι στατιστικές και η ανακεφαλαιοποίηση” του Γιάννη Σιώτου

 Η στατιστική είναι μεγάλη… υποκρίτρια. Κάποιες φορές μπορεί να τη συγκρίνει κανείς με τη δουλειά ενός πλαστικού χειρουργού που φτιασιδώνει τις ατέλειες σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη. Κάποιες άλλες παραπέμπει σε μηχανή του κιμά. Τα αλέθει όλα και στο τέλος προκύπτει ένα ομοιογενές άμορφο μίγμα.

Αυτές ακριβώς είναι οι ιδιότητες που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα και να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη, οι κερδοσκόποι για να στήσουν τα παιγνίδια τους, οι μιζαδόροι για να καλύψουν τις μίζες τους, οι τράπεζες για να νομιμοποιήσουν τα κέρδη τους… Μάλιστα, για να γίνουν πιστευτοί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, παίζουν και το παιγνίδι της εγκυρότητας χρησιμοποιώντας ινστιτούτα, οργανισμούς, ταμεία.

Φυσικά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πίσω από τις βαρύγδουπες ταμπέλες κρύβονται χορηγοί, υποστηρικτές, χρηματοδότες, που πολλές φορές ταυτίζονται με εκείνους που προβάλλουν ως άλλοθι τις περισπούδαστες μελέτες που παράγουν.

Κάποιες φορές το παιγνίδι είναι καθαρό: Ένας κλάδος η μία επιχείρηση που έχει ανάγκη δημόσιων επιχειρημάτων χρηματοδοτεί μία έρευνα σε ένα αξιοσέβαστο ινστιτούτο. Άλλες φορές όμως είναι βαθιά καμουφλαρισμένο, ενίοτε πίσω από εταιρείες βιτρίνες που χρηματοδοτούν τον ερευνητικό φορέα, για να βγάλει τα πράγματα που επιθυμεί αυτός που βρίσκεται πίσω από την αυλαία για να παίξει το δικό του παιγνίδι.

Ένα παράδειγμα: Να, πάρτε μία αγορά που θέλει κάποιος να τη χειραγωγήσει για δικό του όφελος. Τι μπορεί να κάνει; Απλώς να ελέγξει τις στατιστικές που αφορούν τη συγκεκριμένη αγορά και που χρησιμοποιούνται προκειμένου να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, να αξιολογηθούν επενδυτικές επιλογές ή να διαμορφώσουν ισολογισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, ακόμα και τη μετοχική σύνθεση μίας εταιρείας ή μίας τράπεζας.

statistics-500x500Σας διαβεβαιώ ότι ο ενδιαφερόμενος να στήσει το παιγνίδι δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να προμηθεύει έγκυρους και αξιόπιστους οργανισμούς με στοιχεία. Η συνέχεια απλή και… αποπροσανατολιστική: Ο οργανισμός παράγει στατιστικές βασισμένος σε αυτά τα στοιχεία. Φυσικά, όπως συμβαίνει και με τη μηχανή του κιμά, τα συμπεράσματα θα είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεται ο “άνθρωπος πίσω από την αυλαία” για να στήσει το παιγνίδι του. Να ανεβάσει τις τιμές, να δανείσει τους φίλους του, να καθορίσει το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται να μπουν στην επιχείρησή του, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί με τα λεφτά άλλων…

Πρόκειται με απλά λόγια για μία πραγματική χειραγώγηση της αγοράς εντελώς συγκεκαλυμμένη, από την οποία κάποιοι λίγοι κερδίζουν εις βάρος των πολλών. Σας φαίνεται απίστευτο; Σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για μία πραγματικότητα η οποία έχει επαναληφθεί πολλές φορές από τους ίδιους ανθρώπους σε βάρος όλων των Ελλήνων φορολογουμένων και η οποία σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχει φτάσει στα αυτιά των υπευθύνων κατά της διαφθοράς που προσπαθούν να δέσουν την ιστορία με άλλα σκάνδαλα.

Διότι, κατά διαβολική σύμπτωση, οι ίδιοι άνθρωποι -και κάποιοι συνεργάτες τους, που στο παρελθόν είχαν θεσμικές θέσεις- έχουν συμβάλει στο να βρεθεί η χώρα στο Μνημόνιο και εκατομμύρια Έλληνες στην απόγνωση, ενώ οι ίδιοι, ως γνήσιοι αργυραμοιβοί, δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στην καρέκλα τους και να στήνουν παιγνίδια.

avgi.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας